Plante medicinale – GURA-LUPULUI

guralupului

Note de primăvară…

„Împart umbrela mea cu alții atunci când plouă, iar dacă nu am umbrelă, împart ploaia.” (Enrique Ernesto Febbraro) Ce este mai frumos decât să dăruiești? Să dăruiești iubire, un cuvânt tandru, o mângâiere, o îmbrățișare sau o parte din bunurile tale. Să dai fără să aștepți nimic în schimb, să faci un bine știind că este nevoie de mâna ta întinsă și să-l sprijini pe celălalt este minunat și ne determină să ne canalizăm energia pe lucruri frumoase. Nu mai spun de bucuria pe care le-o faci celor pe care gestul tău îi ajunge. Fericirea este dublă, atât tu ești fericit și mulțumit, cât și cel care beneficiază de fapta ta bună. Când dăruiești îți faci prieteni noi, capeți mai multă încredere în tine, primești un suflu de energie pozitivă. A dărui celui care are nevoie este mai mult decât a-i da ceva material pur și simplu, mâncare sau o haină, este un gest ce-i redă lui, celui care primește, încrederea în oameni și speranța că lucrurile se vor îndrepta. Sunt multe feluri de a oferi ceva și toate îți aduc pace sufletească, confort interior și fericire. A învăța să fii solidar înseamnă pentru tine și o validare socială, o eliberare de stres, o demonstrație de umanitate (asta în cazul în care ai uitat cum este să îți ajuți aproapele). O bătrână stă zi de zi în frig, lângă supermarket, cu legături de pătrunjel, de unde cumpăr de la ea sau din magazin? Evident că de la ea, de fiecare dată, de la magazin cumpăr alte produse. Un bătrân trece pe stradă cu mături de nuiele, cine cumpără în oraș astfel de mături, foarte puțini, cei care stau la casă, unii… eu îi dau și lui, fără să cumpăr ceva. Evident, nu-i pot ajuta pe toți, mereu, dar la câți sunt care pot, nimeni n-ar trebui să știe ce înseamnă să nu ai de mâncare. Și mai ales copiii, ei trebuie ajutați și hrăniți bine, să nu rabde vreodată copiii de foame. Planta de astăzi îmi aduce aminte de „Cartea junglei”, în care și lupul din haită a hrănit un copilaș abandonat în junglă. Gura-lupului astăzi, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Gura-lupului (Scutellaria laterifolia) este o plantă perenă, cu înălțime între 1-3 metri, spontană sau cultivată, care preferă zonele umede și umbroase, pășunile, iazurile și solurile nisipoase, bine drenate. Înflorește în lunile iulie-august și face flori colorate în albastru-violet. Este o plantă originară din America, celebră pentru efectele ei calmante. Popular, ea se numește „buruiana câinelui turbat” întrucât se spune că ar vindeca rabia. Fitoterapeuții o consideră unul dintre cele mai bune remedii în bolile sistemului nervos, bună inclusiv în epilepsie și convulsii. Substanțele chimice predominante sunt flavonoidele, taninurile, iridoidele amare și uleiurile volatile care produc acțiuni benefice într-o paletă largă de afecțiuni cum sunt anxietatea, insomnia, tulburările cardiovasculare, afecțiunile digestive, problemele genito-urinare. De asemenea, datorită factorilor cu acțiune sedativă și tonică prezenți în plantă, aceasta este indicată în tremurături, stres, dureri de cap, insomnie, surmenaj, precum și în crampe și indispoziții menstruale. Părțile care trebuie utilizate sunt cele aeriene, pe care este necesar să le culegeți la sfârșitul perioadei de înflorire, în august și septembrie.

Gura lupului este un relaxant în stările de încordare nervoasă, fiind un bun revitalizant al sistemului nervos central. Se utilizează inclusiv în stările depresive, putând fi asociată foarte bine cu valeriană. Este recomandată și persoanelor cu hiperactivitate cerebrală, celor mereu îngrijorați și plini de gânduri ce nu le permit să se relaxeze. În probleme de insomnie, poți asocia gura-lupului cu muguri de ovăz sau cu passiflora. Pentru a extrage maximum de efecte benefice, folosește planta o perioadă mai lungă în doze adecvate, 2-3 căni de ceai pe zi sau 1/2-1 linguriță de tinctură (10-20 de picături sau 2-4 ml) diluată în jumătate de cană de apă caldă de 3 ori pe zi.

  • Infuzie de gura-lupului: Peste 1 linguriță de plantă uscată se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute, după care se strecoară și se bea.

Atenție! Nu se recomandă în caz de sarcină pentru că poate favoriza contracții uterine. Este o plantă puternică, nu se recomandă depășirea dozei zilnice recomandate. Simptomele supradozajului includ euforie, confuzie, convulsii, somn agitat, dezorientare.

Pe urmele înțelepților…

Să ne bucurăm de ce ne oferă viața, să știm să alegem repere cu cât mai simple, cu atât mai de calitate și valoroase, repere pe care natura, prin exemplul ei, ni le scoate la iveală. Să iei exemplul unei păsări, o vrabie, de pildă, care au o organizare cazonă și împart bucata de pâine între ele, exemplul izvorului care potolește setea și celui bun și a celui rău, nu întreabă și nu judecă pe nimeni, exemplul copacului care împarte rodul la toți. Alege-ți un model demn de urmat, un om cumpătat și inteligent, de la care să înveți ceva realmente. Învață ce e dragostea prin gesturi frumoase, clipe sublime, momente perfecte astfel încât să trăiești în emoție pură, să nu lași rutina să te împietrească, să simți și să oferi armonie. „Viața nu poate să refuze persoana care dăruiește totul” (Norman Vincent Peale)

Mihaela Mușetescu