Plantele medicinale – O alternativă la tratamentele nocive

0
211

Plante medicinale pentru diverse afecțiuni – Cum ordonăm informațiile despre proprietățile plantelor – Îmbunătățirea însemnărilor noastre pe măsură ce aflăm informații noi – Evitarea bolilor prin prevenție este de dorit – Obiceiuri sănătoase, mișcare, alimentație corespunzătoareafecțiuni plante medicinale

După cum știți, o singură plantă medicinală acoperă o plajă largă de afecțiuni. De obicei, ea „lucrează”, odată ajunsă în organism, pentru „repararea„ mai multor organe sau disfuncții ale acestora. Ce este cert, este că ajutorul pe care-l obținem de la plante este cel mai răspândit și apreciat la ora actuală. Mulți, tot mai mulți, aleg să consume alimente bio, să respingă tratamentele cu medicamente de sinteză, apelând la natură și la ceea ce oferă ea din abundență – plantele, fructele, legumele. Fitoterapia se conturează pe zi ce trece ca fiind o medicină de viitor. Se îmbogățește zilnic cu descoperiri ale unor specii noi sau cu expunerea proprietăților necunoscute ale celor deja utilizate.

Ordonarea informațiilor

Provocarea a devenit acum găsirea unor valențe noi plantelor pe care le preparăm și utilizăm. Mai mult, se impune găsirea unor metode de a extrage din ele toți compușii benefici organismului. Sunt mii și mii de rețete, sunt nenumărate sugestii. Cum selectăm din toate acestea ceea ce este necesar? Simplu! Pe măsură ce citim și aflăm despre caracteristicile și acțiunile specifice ale fiecărei plante medicinale în parte, notăm într-o agendă, pe scurt. Scriem în aceste note și despre fiecare plantă în parte și despre afecțiuni cu toate plantele care le ajută, le previn, le ameliorează sau le vindecă. Astfel, din multitudinea de informații prezente la un click distanță, facem propria selecție. Și, pe măsură ce aflăm informații noi, le trecem în însemnările noastre.

Atenție! Consultați medicul de familie sau un fitoterapeut! Internetul nu este și nu trebuie să fie medicul dvs.! Internetul este doar un ghid, elaborat și plin de informații, ce-i drept, însă doar un ghid.

Sugestiile ce urmează sunt limitate. Ele nu conțin toate plantele cu efecte binefăcătoare pentru vindecarea afecțiunilor enumerate. Sunt precizate doar cele cu rezultate foarte bune, fără contraindicații pentru scopul în care sunt folosite.

Plante medicinale folosite în diverse afecțiuni 

Aciditate gastrică sau senzație de arsură și iritare în stomac

Curcuma, ardei roșu, nucșoară, angelică, algă roșie (Lithothamnium), foi de dafin, fag, trifoiște-de-baltă, ginseng, ghințură, piciorul-cocoșului, plop, gura-lupului, roiniță, maghiran, rozmarin, podbal, salcie, șovârf, pelin-alb, pătrunjel-de-câmp, scoarță de vișin, lobelie.

Afte

Rădăcină de brusture, ienupăr, nalbă-mare, șovârf, salvie.

Acnee

Urzică, brusture, pansea sălbatică (trei-frați-pătați), teci de fasole (decoct), iarbă-neagră, coada-șoricelului, ienupăr, cimbru, rozmarin. Extern: aloe vera, gălbenele, cicoare, conuri de hamei, rădăcină de brusture.

Aerofagie (înghițirea excesivă de aer cu salivare exagerată, senzație de balonare, ușurată prin eliminarea de gaze pe gură sau prin intestinul gros)

Angelică, anason, busuioc, coriandru și alte plante condimentare, cărbune vegetal, semințe de mărar, semințe de chimen, roiniță, gențiană, fenicul.

Adenom de prostată

Ulei de semințe de dovleac, rădăcină și frunze de urzică, mătase de porumb, nuci, pufuliță, strugurii-ursului, tătăneasă, muguri de pin, gălbenele, trei-frați-pătați, salvie, coada-șoricelului, coada-calului, nufăr-alb, mesteacăn, ghințură. Extern (băi terapeutice): rostopască, iarbă-neagră, păducel, rădăcină de nalbă-mare, limba-mielului.

Afecțiuni ORL

Zadă (Larix), echinaceea, usturoi, gălbenele, urzică, trifoi-roșu, turiță, muguri de pin, propolis.
Plante pentru tratarea afecțiunilor sinusurilor: pătlagină-mare, scoarță de ciumărea, ghințură, bobițe de palmier pitic.
Plante pentru tratarea membranelor mucoase: podbal, ghințură, isop, ciumărea, nufăr-alb, coada-șoricelului, priboi-sălbatic, zmeur.
Plante pentru afecțiuni nazale: salcie-albă, mac-canadian, mesteacăn, rădăcină de priboi-sălbatic, alunul-vrăjitoarei.
Plante medicinale pentru infecția urechii externe: gălbenele, usturoi, lumânărică (picături), echinaceea, urzică, turiță, trifoi-roșu.

Angoasă

Valeriană, cătușă, sunătoare, talpa-gâștei, șovârf, busuiocul-cerbilor, frunze de piersic, crețușcă, trifoi-roșu, salvie, rozmarin, gura-lupului, cimbru, izmă-verde, toporași, verbină, vișin, urzică, mesteacăn, vâsc, pelin-negru, nalbă-mare, scoarță de plop, izmă-bună.

Anxietate

Măceș, hamei, levănțică, roiniță, mac, sunătoare, valeriană, mușețel, tei, virnanț (rută de grădină).

Apoplexie – metode profilactice

Vâsc, salvie, angelică, coada-racului, odolean, levănțică, maghiran, cerențel, rozmarin, salvie, ștevie-de-munte, isop.

Atrofie musculară

Traista-ciobanului, crețișoară.

Artroză, artrită, coxartroză

Coada-calului, urzică, mesteacăn, plop-alb, stânjenel-albastru, ardei roșu iute, lăsnicior, cimicifuga, scoarță de crușin, dragavei, soc, țelină, brusture, șovârf, frasin-țepos, pin-alb, gura-lupului, salcie, ignamă-sălbatică, pelin-alb. Extern: tătăneasă, coada-calului, frunze de varză creață sau albă, frunze de brânca-ursului (cataplasme).

Din nefericire, mai există multe alte boli. Așa că se impun și alte articole pe această temă. Convingerea mea este că ajutorul din partea plantelor este cât se poate de binefăcător. Cu credință, încredere și optimism vom reuși să rezolvăm toate problemele de sănătate. Iar, cu un stil de viață ce include mișcare și un regim alimentar echilibrat vom avea din ce în ce mai puține situații neplăcute. Evitarea bolilor prin prevenție și prin fortifierea sistemului imunitar este de dorit. Și avem întotdeauna opțiunea perfectă – plante medicinale!
Eu vă urez sănătate! Doamne ajută!

V-ar putea interesa și Trei-frați-pătați – Planta eficientă în orice anotimp.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here