Plante medicinale – CURMALUL

0
364

curmalul

Curmalul – Fruct de ajutor în anemie. Fixează calciul în oase, previne osteoporoza, tonifică sistemul nervos. Date generale și recomandări. Simboluri și tradiții. Însemnări – Cum arată o zi reușită.

Note de primăvară…

Mai este puțin și vom sărbători Învierea, vor veni zile de sărbătoare pentru toți creștinii, zile în care putem să ne urăm zâmbitori „La mulți ani!”. Este ocazia perfectă să fim atenți unii cu alții și să spunem „mulțumesc” sau „iartă-mă”. Poate de multe ori te-ai întrebat cum să faci să ai în fiecare zi o zi perfectă. Și eu… Și am găsit o soluție. Ei bine, poți începe prin eliminarea termenului „perfect”, înlocuindu-l cu „foarte bună, reușită”.

O zi reușită

Îți spun cum cred eu că trebuie să arate o astfel de zi pentru mine, în care totul să meargă ca pe roate și poate îmi lași un comentariu despre ce ar trebui să conțină o zi, în opinia ta, ca să fie excelentă… În primul rând, să înceapă bine, adică, să mă trezesc după cel puțin 8 ore de somn, în mod natural, nu cu ceas sau telefon. În al doilea rând, să nu mă enervez din te miri ce încă de dimineață. În al treilea rând să fie vreme frumoasă pentru a face o scurtă plimbare. Apoi, să am în jurul meu oameni care se simt bine, o ambianță plăcută, nu stres, grabă, îmbufnare, refuz, oameni care se scuză. După aceea, este necesar ca eu să-mi fac treaba și să apreciez că am făcut-o bine.

Pe lângă toate acestea adaug o mică rugăciune de mulțumire sau de ajutor, ascult muzică, citesc, socializez on și offline, merg la cumpărături, fac mâncare, râd, merg la cinema, uneori la teatru, stau de vorbă cu cei din familie. Nu mai spun de vacanțe în diverse locuri frumoase și multe altele… Plus că, de câteva ori pe zi, cam după fiecare masă mănânc ceva dulce, fructe sau ciocolată. Între favoritele mele sunt și cele de astăzi, dulci și aromate, savuroase și sănătoase. Despre curmale, astăzi, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Curmalul sau finicul (Phoenix dactylifera) este un palmier care face parte din familia Arecaceae, genul Phoenix, renumit pentru fructul său comestibil, curmala. Are o înălțime de până la 15-25 de metri și frunze de 3-5 m lungime, crestate pe pețiol și penate, cu circa 150 foliole de 30 cm lungime și 2 cm lățime. Este cultivat în Africa și Asia, dar locului de origine este necunoscut.

În scop terapeutic se folosesc fructele, care se recoltează verzi. Ele se lasă la soare pentru coacere înainte de a fi consumate sub formă de curmale uscate și semiuscate. Totuși, fructele pot fi consumate și crude, fierte și prăjite. Curmalele conțin nutrienți și sunt bune remineralizante pentru organism, grație conținutului lor bogat în vitaminele A, B, C, D, săruri minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, bor), zaharuri, ulei gras, celuloză, carotenoide, proteine. Curmalele uscate au de aproape 3 ori mai multe calorii decât cele proaspete.

Curmalele ajută la creșterea nivelului de estrogeni și la fixarea calciului în oase. Este recomandat pentru combaterea simptomelor asociate cu menopauza și pentru prevenirea osteoporozei. Curmalul stimulează și tonifică sistemul nervos și cel muscular. El este apreciat pentru aportul de energie în antrenamentele sportive și în caz de astenie fizică, dar și în stări depresive, probleme de reproducere sau dismenoree. Fructul de curmal conține săruri minerale de potasiu și magneziu care întăresc aparatul cardiovascular. Ca orice fruct foarte dulce, însă, el nu trebuie consumat în exces. Un efect remarcabil au frunzele fierte, în caz de hipertensiune.

Scopul unei cure de curmale

Persoanele anemice sau care vor să ia în greutate pot urma o cură de 20 de curmale la 1 litru de lapte, timp de 40 de zile. Este, de asemenea, recomandat pentru reglarea nivelului de colesterol și a trigliceridelor. În plus, curmalele acționează eficient asupra sistemului respirator și a cavității bucale. Sunt expectorante, antibacteriene și antiinfecțioase.

Din frunze de finic se pot face cataplasme ce se pot aplica la nivelul pielii, pe mușcături de șarpe sau alte iritații.
Acest arbore exotic se utilizează în industria lemnului și cea de construcții. Are un lemn dur, care putrezește foarte greu și este folosit cu preponderență la fabricarea instrumentelor muzicale. Fructele se mai folosesc în industria alimentară (prăjituri, torturi, dulcețuri etc.) și în medicina tradițională.

Atenție! Nu se recomandă persoanelor care au diabet!

Curmalul – Simboluri și tradiții

Finic este o altă denumire a curmalului, al cărui nume a fost folosit de Teofrast și Pliniu cel Bătrân. Acest nume se referă fie la personajul Phoenix, fiul lui Amyntor și al Cleobulei din „Iliada” lui Homer, fie la pasărea Phoenix, care renaște din propria cenușă. Denumirea speciei, dactylifera vine din greaca veche, unde „daktulos” însemna curmală, iar „fero” însemna „port, aduc”. Denumirea în greaca de astăzi a curmalei este „diospyros” și se traduce „hrana zeilor”.

Curmalul simbolizează speranța, iubirea, fertilitatea, supraviețuirea. Creștinii iau, în Duminica Floriilor, ramuri de salcie și de finic de la biserică și le așează la icoană, până în anul următor. Arborele este menționat adeseori în Sfânta Scriptură, de pildă, Psalmul 92 spune „Cel fără prihană înverzește ca finicul…” La intrarea lui Iisus în Ierusalim „o mulțime mare care venise la sărbătoare, cum a auzit că Iisus vine în Ierusalim, a luat ramuri de palmier și i-a ieșit în întâmpinare, strigând: Osana! Binecuvântat este Cel care vine în Numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Evanghelia după Ioan, 12:13).

Te invit să citești și Plante medicinale – Pufuliță.

Mihaela Mușetescu