COADA-ȘORICELULUI – Planta care se duce în organism acolo unde este necesitată

0
1894

coada-șoricelului

Coada-șoricelului – Despre imensele beneficii ale plantei. Prezentare generală, substanțe componente, utilizări practice pentru sănătate. Note, însemnări, recomandări – Shopping compulsiv și impulsiv.

Din bătrâni se povestește…

… că ziua e pentru negustor, noaptea pentru poeți. Simțim de multe ori că ziua este prea scurtă pentru toate activitățile pe care am dori să le facem. Shopping, plimbări prin parc, mâncare proaspătă de casă, vizionarea unui film, citit, scris, lecții cu cei mici, sport sau orice ne-am mai pune-n gând. Și zilnic avem doar după-amiaza pentru toate acestea și două zile întregi de week-end. Doar gândul că mai e puțin și se face noapte după ce ajungi acasă pe la 4, 5, 6 după-amiază îți induce un fel de nervozitate, o nerăbdare de a termina repede cu una pentru a avea timp și de alta.

Shopping compulsiv și impulsiv

Cumpărăturile, de exemplu, trebuie adaptate la stilul de viață, la orele la care obișnuiești să mănânci, la preferințele tale în raport cu cele ale celorlalți membri ai familiei. Dacă tu decizi sa devii vegetarian sau vegan nu-i poți obliga pe toți să mănânce la fel ca tine. Dacă ești cel care prepară mâncarea de obicei, vei prepara meniuri pentru tine diferite de cele pentru ceilalți. Deci, ai nevoie de timp dublu pentru pregătirea mâncării dacă nu faci cumpărături organizat, după listă.

Mulți merg la supermarket în ziua de salariu și pun în coș tot ce au poftă. Mulți merg fără să fi mâncat înainte și simt senzația că ar mânca tot magazinul. Mulți merg fără listă și se plimbă derutați printre rafturi întrebându-se unii pe alții dacă o mai fi mălai sau zahăr în dulapul din bucătărie. Alții merg la piață confuzi, nu sunt la curent cu prețurile și ajung acasă cu o pungă de legume pe care au dat 50 de lei.

Ideea nu e să devii un calculator ambulant și să nu mai prididești cu adunările. Ideea e să te organizezi un pic, să cumperi numai ce știi că mănânci, nu cumperi cu ochiul sau de foame, nu cumperi mai mult decât ai timp fizic să mănânci. Mai bine mergi zilnic la shopping și iei doar ce vrei, ce ai timp și ce știi că vei mânca sigur în ziua respectivă. E bine să te gândești la stomacul tău și la ceva numai bun pentru el, coada șoricelului, de exemplu, pe lângă cea (coada) de la supermarket…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Coada șoricelului (Achilea Millefolium) este o plantă perenă, cu rizomi subterani stoloniferi din care apare anual o tulpină înaltă de aproximativ 80 cm. Stolonul este o tulpină sau o ramură târâtoare care, în contact cu pământul, formează rădăcini la noduri și favorizează apariția unei plante noi. Tulpina este de două feluri sterilă (are numai frunze) și floriferă. Are frunze și la bază și pe tulpină. Frunzele bazale sunt lanceolate, lungi de 30 cm și late de 8 cm. Frunzele tulpinale sunt lanceolate și lungi de 8 cm. Florile au nuanțe alb-gălbui sau roz, iar înflorirea are loc din mai până în octombrie. Coada șoricelului este o specie care crește pe pășuni, pe marginea drumului, în poieni, în livezi, la marginea pădurilor.

Coada-șoricelului – părțile utilizate în terapie și substanțele bioactive

În scop medicinal, părțile folosite sunt florile și partea aeriană. Substanțele active chimic din plantă sunt uleiul volatil, flavonoide, acizi organici, acizi grași, tanin, rășini, săruri minerale, saponine, substanțe cu acțiune antibiotică. Datorită multiplelor sale proprietăți terapeutice (stomahice, hepatice, astringente, gastrice, antihemoragice, vermifuge, antihemoroidale, diuretice, antialergice, hipotensive, antiinflamatoare, antiseptice, calmante) coada șoricelului are efecte bune într-o serie de afecțiuni precum cele digestive (hiperaciditate gastrică, ulcer, enterocolită și altele), cardiace, pulmonare, renale, dermatice, dureri reumatice.

Remedii din coada-șoricelului

Pentru tonifierea organismului și tuse se poate bea o infuzie din coada șoricelului.

  • Infuzie din coada-șoricelului: Peste 1 lingură de plantă uscată și mărunțită se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute după care se strecoară și se bea.

Pentru colici abdominale și ulcer se bea sub formă de decoct.

  • Decoct din coada-șoricelului: La 1 l de apă se adaugă 10 g de plantă uscată. Se fierbe amestecul până scade la jumătate. Se strecoară și se beau 3 căni pe zi după mesele principale.
Este plantă detoxifiantă și febrifugă

Fiind bogată în uleiuri volatile, care ajută la eliminarea toxinelor și stimulează circulația sângelui, planta este bună pentru reducerea febrei. Poți face baie cu plante (2-3 pumni de plantă uscată puși în cadă); sau poți prepara o infuzie pentru uz intern. Coada-șoricelului se poate combina foarte eficient în amestecuri. Poți face un ceai împotriva febrei folosind cantități egale din următoarele plante:

  • coada-șoricelului (flori și frunze)
  • mentă
  • flori de soc

Plantele se infuzează într-un litru de apă timp de 30-45 de minute. Se strecoară. Se consumă câte o jumătate de cană la fiecare 30 de minute pentru declanșarea transpirației. După ce ai început să transpiri se bea o jumătate de cană la o oră, continuând până când cedează febra.

Combinată cu ghimbir, coada șoricelului își amplifică efectul curativ în cazuri de crampe stomacale și menstruale. Atenție, planta nu este recomandată în sarcină pentru că are acțiuni stimulatoare asupra mușchilor uterini. Plantele amare, cum este și coada-șoricelului, stimulează funcțiile ficatului și ajută digestia. Simplă sau în amestec cu traista-ciobanului constituie un hemostatic eficient, oprind chiar și sângerări de răni profunde.

Este planta care se duce în organism acolo unde este necesitată

Ca și menta (izma bună), coada-șoricelului este planta care se duce în organism acolo unde este necesitată. Proaspătă, împreună cu socul, de exemplu, ea poate constitui o cataplasmă excelentă în caz de luxații, echimoze, răni. Frunza verde se folosește pentru decorarea ouălor de Paști, lăsând o frumoasă amprentă albă ce contrastează cu roșul oului; se aplică frunza și se introduce oul în dres fin, după care se vopsește. Este utilizată ca aromatizant în industria băuturilor și ca odorizant în cea a parfumurilor. Frunzele tinere servesc, alături de alte plante, la prepararea smothie-urilor dacă dorești să urmezi o cură de ierburi amare. Mulți au început să le adauge și la salate.

Pe urmele înțelepților…

Mitologia greacă ne spune că centaurul Chiron, despre care se spune că ne-a furnizat multe cunoștințe în arta tămăduirii, a numit astfel această plantă după ce a fost folosită de Ahile pentru tratarea rănilor. Așadar, Achillea millefolium înseamnă în latină „planta cu o mie de frunze a lui Achile”. În Austria, denumirea acesteia Bauchwehkraut se traduce drept „iarba de durere de burtă”, nume ce indică clar și un alt scop pentru care este folosită, pe lângă oprirea hemoragiilor.

Eficiente, naturale și ieftine (sau gratis dacă le culegi singur), plantele medicinale întăresc organismul împotriva multor afecțiuni, previn disfuncțiile și ne sprijină în construirea unui stil de viață sănătos. Ele ne ajută, pe rând sau împreună, să ne întărim sănătatea, ne cultivă o stare de bine, ne servesc la menținerea în formă, ajută memoria, susțin funcția cardiacă, stimulează metabolismul, sunt un bun remediu pentru diminuarea urmelor lăsate de îmbătrânire, pentru creșterea vitalității și a longevității.

Te invit să citești și Plante medicinale – Rostopască.

Mihaela Mușetescu