Plante condimentare – VANILIA – Elixirul tinereții

0
647

vaniliaVanilia – Proprietățile curative ale vaniliei – De la vanilie se folosește păstaia – Utilizări alimentare, cosmetice și aromatice – Vanilina – Rețeta elixirului pentru tinerețe – Rețetă de prăjitură în straturi cu vanilie

Vanilia – prezentarea generală a plantei

Vanilia (Vanilla planifolia) este o liană ce se cațără pe suportul său, cu origini în pădurile tropicale umede mexicane și sud-americane, în general. Fructul acestei orhidee tropicale, păstaia, are multiple proprietăți terapeutice. Compușii săi activi sunt vanilină, polifenoli, rășini, acizi aromatici, terpenoizi, oleorezine, celuloză, zaharuri, lipide.

Cel mai important compus al vaniliei, care dă aroma plantei, vanilina, se formează prin fermentarea păstăilor. Ele se culeg înainte de maturizare și apoi se lasă la fermentat. Păstăile de vanilie devin astfel unsuroase la pipăit, capătă culoare cafeniu-închis și au cristale mici și albe la suprafață.
Vanilia este frecvent răspândită în domeniul agro-alimentar, în cel cosmetic și în industria parfumurilor. Ca remediu terapeutic, vanilia este utilizată pentru proprietățile sale calmante. Cu toate acestea, în trecut, vechii locuitori ai Mexicului, aztecii și toltecii, o căutau pentru virtuțile sale stimulatoare și afrodiziace.

Utilizări și supradozare

În doze mari provoacă o stare similară toxicomaniei, „vanilism”. Totuși, consumată moderat și în doze recomandate, vanilia este bună pentru sistemul nervos, în angoasă, depresie, isterie. De asemenea, ea are eficiente proprietăți digestive și calmante asupra căilor respiratorii. Cercetări recente relevă acțiuni benefice în caz de infecții cutanate și pentru cicatrizarea arsurilor.

Vanilia este stimulantă, tonică, excitantă, antiseptică, energizantă. Ea este folosită în alimentație datorită mirosului său specific, suav și a gustului delicat, dulceag-amărui. Ea se întrebuințează fie ca păstaie, fie ca flacon de „ulei esențial” (oleorezină), fie ca praf sau zahăr vanilat. Putem aroma cu vanilie un galantar întreg de dulciuri și lichioruri, salate de fructe, înghețată, biscuiți, creme, prăjituri, ciocolată, siropuri, sosuri, orez cu lapte, iaurt și multe altele. Și în farmacologie se folosește vanilia, ca aromatizant ce corectează gustul medicamentelor. Mai ales cele pentru copii capătă un gust plăcut îngurgitării.

Elixir de tinerețe

Ingrediente:
vanilie – 2 păstăi
0,50 g șofran
0,50 g cuișoare
2 g scorțișoară
1 g nucșoară
apă de flori de portocal – 100 ml
zahăr – 100 g

Mod de preparare: Toate aceste ingrediente se amestecă și se macerează în 100 ml de alcool de 80 de grade pentru 20 de zile. Se adaugă apa de flori de portocal, încălzită până la punctul de fierbere. Se lasă apoi amestecul în vas pentru 12 ore. Se strecoară, se adaugă zahărul și se încălzește la foc mic până ce zahărul se dizolvă. Pentru 1 litru de lichid se folosesc 2 păstăi de vanilie, tăiate pe lungime și 2 bețe de scorțișoară. Se lasă în lichid, cu cât stau mai mult, cu atât mai bine.

Calități afrodiziace și stimulatoare

Vanilia are o mare capacitate de a stimula sinteza serotoninei. Serotonina este un hormon și un neuromediator cu rol în schimbările de stare emoțională, reglarea apetitului, a felului în care simțim durerea, responsabil de ciclul veghe-somn.
Această plantă are un efect benefic incontestabil asupra funcției respiratorii. Reduce senzația de foame. Tratează greața. Reduce pofta de zahăr. Este un bun antispasmodic, antioxidant, antiseptic, antibacterian.

Maceratul uleios din vanilie în ulei de susan dă naștere unui ulei de masaj calmant și hrănitor. Pentru o baie afrodiziacă se poate folosi vanilie, preparată ca infuzie sau decoct. Ceaiul se adaugă în apa de baie. Se mai pot adăuga săculeți cu plantă sub jet de apă.
Proprietățile și profilul chimic ale vaniliei variază în funcție de locurile unde este cultivată și de condițiile de cultură și de preparare. Există culturi de vanilie în multe locuri de pe glob. Fiecare are specificul său chimic și proprietățile sale medicinale.

Iată ce spune Rosemary Gladstar, celebru fitoterapeut american, despre vanilie: „Fiți pregătiți ca toată lumea să se îndrăgostească de voi când folosiți un parfum cu miros de vanilie. Este bogat, prietenos și senzual într-un mod familiar. Se poate combina perfect cu alte arome.”

Iată un desert ușor atât din punct de vedere caloric (mâncat cu măsură), cât și rapid de preparat, ce conține vanilie. Este o prăjitură gustoasă, care poate fi servită și ca tort.

Prăjitură în straturi cu vanilie

Ingrediente:
vanilie – o păstaie (baton)
140 g zahăr
110 g făină
125 g unt
500 ml lapte
4 ouă
lămâie – 1 (coaja)

Mod de preparare:
1. Se scoate untul și se lasă la temperatura camerei.
2. Se încălzesc laptele și vanilia timp de 15 minute, se închide focul și se lasă la răcit.
3. Se bat albușurile spumă.
4. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul, apoi se încorporează și untul. Peste acest amestec se adaugă laptele treptat, amestecând. Se adaugă și coaja de lămâie. Se pune făina „în ploaie” și se amestecă bine până se omogenizează.
5. Se încorporează, amestecând mereu, și albușurile.
6. Luați o formă de copt și tapetați-o cu făină.
7. Turnați compoziția și nivelați-o.
8. Se coace la 150 de grade timp de 50 de minute.
9. Se lasă o oră la răcit la temperatura camerei.
10. Se pune la frigider pentru încă 2 ore, unde se va separa spontan în trei straturi. Se presară zahăr pudră înainte de servire.

Poftă bună! O zi frumoasă!

Te invit să citești și Plante medicinale – mesteacănul.

Mihaela Mușetescu