Cine ştie rãspunde! Care sunt cele mai mari plante?

0
357

Cine, cum, când copacCine, cum, când – Care sunt cele mai mici plante?

În Canada a fost descoperit un cedru alb cu o înălţime de abia 10 cm, dar o vârstă de peste 155 de ani! Cele mai mici plante cu flori sunt lintea palustră din Brazilia şi lintiţa australiană, amândouă asemănătoare cu lintea de baltă: florile lor măsoară mai puţin de un milimetru în diametru.

Cine, cum, când – Care sunt cele mai mari plante?

Copacii sunt cele mai mari plante. Arborii sequoia, de exemplu, au dimensiuni cu adevărat extraordinare: diametrul poate să ajungă chiar şi la 9 m. Cel mai mare arbore sequoia, cu cei 11 metri ai săi în diametru şi o înălţime de 83 m, poartă numele de General Sherman şi se găseşte în Parcul Naţional Sequoia, din Statele Unite. Se crede că are mai mult de 2200 de ani. Eucaliptul australian, care are 130-140 m, bate orice record de înălţime. Copacii cu trunchiul cel mai gros, până la 10 m în diametru, sunt baobabii. Coroana lor nu se lasă mai prejos, ea poate atinge chiar şi 80 m în circumferinţă.

Cine, cum, când – Frunze şi flori uriaşe

Cele mai mari flori din lume sunt cele de Rafflesia arnoldii, un crin parazit, fără tulpină şi fără frunze, care creşte agăţat de alte plante verzi în pădurile sud-orieritale din Asia. Florile sale gigantice, roşii şi albe, au un diametru de aproximativ 90 cm şi pot cântări chiar şi 10 kg!

Frunzele de rafie, un palmier tipic din Madagascar, Africa, pot să ajungă şi la 20 m lungime.

Nufărul uriaş Victoria regia creşte în America Meridională: frunzele sale robuste ajung pînă la 2 m în diametru.

Marea Carte, Ed. Litera International

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here