Care sunt plantele menționate în Biblie (16) – VIȚA DE VIE

0
228

vița de vieCare sunt plantele menționate în Biblie – Vița de vie

Vița de vie ca simbol

Vița de vie este cultivată în Țara Sfântă de peste 2000 de ani înainte de Hristos. Viile din epoca biblică erau împrejmuite cu un zid de piatră, aveau un teasc săpat în interior și un turn înălțat din pietre. Burdufurile de vin erau elastice și se făceau din piele de capră. Vița de vie este, în primul rând, un simbol al prosperității.

„Apoi au venit până în valea Strugurelui, au cercetat-o și au tăiat de acolo o viță de vie cu un strugure pe ea și-l duceau pe pârghia unei prăjini.” (Vechiul Testament, Numerele)

Dumnezeu este: „Cel ce face să răsară iarbă pentru vite și verdeață spre slujirea oamenilor, ca să scoată pâine din pământ, și vinul ce veselește inima omului.” (Vechiul Testament, Psalmul)

Pe de altă parte, vița de vie este simbolul Bisericii, după cum le spune Iisus ucenicilor la despărțire.

„Eu sunt vița cea adevărată, iar Tatăl Meu este lucrătorul. (…) Așa cum mlădița nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi, dacă nu veți rămâne întru Mine. Eu sunt vița; voi, mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu întru el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic.” (Noul Testament, Ioan)

Vinul este reprezentarea simbolică a sângelui Mântuitorului. La nunta din Cana Galileii, Iisus a săvârșit prima Sa minune, preschimbând apa în vin. La Cina cea de Taină îi îndeamnă pe ucenici să bea din vinul care este „sângele” Lui.

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (15) – TEREBINTUL.

Vița de vie – Un dar de folosit cu chibzuință

Vița de vie este unul din darurile pe care Dumnezeu le-a făcut omului. Acest dar trebuie primit și folosit cu înțelepciune.

„Pe toate fă-le cu socotință, cu socotință să bei vin.” (Vechiul Testament, Proverbele lui Solomon)
„Nu vă îmbătați cu vin, ci stați de vorbă cu oameni drepți, în plimbări deschise stați de vorbă cu ei. Că dacă-ți vei ține ochii pe ulcele și pahare, pe urmă vei umbla mai gol decât un pisălog.” (Vechiul Testament, Proverbele lui Solomon)

Cine uită de măsură și se-afundă-n băutură se autodistruge ca ființă socială și morală, își distruge relația cu Dumnezeu, își pune în pericol sănătatea.

„Vai celor ce se scoală dimineața și umblă după băutură tare și-ntârzie până seara, că vinul îi va mistui. Că ei cu chitare, cu alăute, cu timpane și fluiere beau vinul, dar spre lucrurile Domnului nu caută și la lucrurile mâinilor Lui nu iau seama.” (Vechiul Testament, Isaia)

Vinul este leac, are puteri vindecătoare, dacă este băut cu chibzuință.

„De acum nu bea numai apă, ci folosește puțin vin, din pricina stomacului tău și a deselor tale slăbiciuni.” (Noul Testament, Timotei)

Virtuțile tămăduitoare ale vinului sunt menționate și în parabola samariteanului milostiv: „…văzându-l i s-a făcut milă; și apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând peste ele untdelemn și vin”. Alături de pâine, vinul este simbol liturgic religios de mare importanță.

Surse bibliografice consultate și citate: „Plante și miresme biblice. Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (14) – MIGDALUL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here