Care sunt plantele menționate în Biblie (9) – Lintea

0
343

lintea

Plantă foarte des folosită în bucătăria mediteraneană, lintea a început să fie introdusă în meniul nostru mai ales în perioadele de post, când posibilitatea de a utiliza prea multe ingrediente în mâncare este aparent redusă (aparent deoarece practic numai de carne, de ouă și de produse lactate nu ne putem folosi). De la linte putem mânca boabele (din păstaie) și germenii (se pun boabele la încolțit). Ea are efect energizant, fiind de ajutor în debilitate, convalescență după boli infecțioase, atrofie musculară. Este un aliment recomandat mamelor care alăptează.

Lintea apare în Sfânta Scriptură ca plantă cu mare valoare nutrițională și ca simbol. David, aflat împreună cu poporul său în pustie, primește de la prietenii săi:

„Zece căldări și vase de lut și grâu și orz și făină și grăunțe prăjite și bob și linte și pâini și miere și unt și oi și brânză de vaci.” (Vechiul Testament, 2 Regi)

Lintea este apărată cu sabia în mână de către Șama, unul dintre vitejii lui David:

„Când Filistenii s-au adunat la Lehi, unde era o țarină semănată cu linte, și când poporul a fugit de Filisteni, acesta a rămas neclintit în țarină și a scăpat-o bătându-i pe Filisteni. Atunci Domnul a dat biruință mare.” (Vechiul Testament, 2 Regi)

lintea

Lintea ca simbol

Despre linte este vorba în Vechiul Testament, Facerea, când Esau îi cere lui Iacob, fratele său geamăn, să-i dea să mănânce „fiertură roșie” și să-i vândă dreptul de întâi născut.

„Iacob își fierbea o fiertură când Esau a venit din câmpie, hămesit. Și a zis Esau către Iacob: ‘Dă-mi să mănânc din această fiertură roșie, că sunt hămesit!’ Iată de ce s-a numit el Edom. Iacob însă i-a zis lui Esau: ‘Vinde-mi acum, de-ndată dreptul tău de-ntâi născut!’ Esau a zis: ‘Iată, eu stau să mor, la ce-mi e bun dreptul de-ntâi născut?…’ Iacob i-a zis: ‘Jură-mi-te-acum, de-ndată!’ Și i s-a jurat și i-a vândut lui Iacob dreptul său de întâi-născut. Atunci Iacob i-a dat lui Esau pâine și fiertură de linte, iar acesta a mâncat și a băut, apoi s-a sculat și s-a dus. Și astfel și-a nesocotit Esau dreptul său de-ntâi-născut.” (Vechiul Testament, Facerea)

Lintea apare astfel ca „simbol al păcatelor pentru care omul își vinde sufletul, cel mai mare bun pe care-l poate avea.” Esau nu se poate stăpâni, nu-și poate înfrâna pofta. „Lintea este exprimată în ebraică prin cuvântul adom (=roșu). Esau s-a numit Edom după ce a poftit la fiertura roșie.”

Surse bibliografice consultate: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Mihaela Mușetescu

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (8) – Măslinul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here