Care sunt plantele menționate în Biblie (13) – NARDUL

0
533

nardul

Care sunt plantele menționate în Biblie – Nardul.

Nardul – Mențiuni în Sfânta Scriptură

Utilizat în medicina empirică și aromaterapie, nardul are multiple mențiuni biblice. Mirul de nard are calități aromatice și prețioase, după cum aflăm în Cântarea Cântărilor, Vechiul Testament.

„… din mir de nard eu răspândesc mireasmă.”

„Odraslele ți-s ca un rai de rodii cu rod de muguri, nard și chiparos, cu narduri și șofran, cu trestie-n balsam, cu scorțișoară, cu-aromele lemnoase din Liban, cu smirnă și aloe, cu tot ce-i mai subțire-ntre miresme.”

Mirul de Nard apare ca bun de valoare primit de Cetatea Tirului, după cum se precizează în Vechiul Testament, Iezechiel 26:16. El mai este întâlnit în Noul Testament, Ioan 12:1-8, cu referire la ungerea din Betania a Fiului Omului.

„Deci cu șase zile înainte de Paști, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, cel pe care-l înviase din morți. Și I-au făcut acolo cină; și Marta slujea. Și Lazăr era unul dintre cei ce ședeau la masă cu El. Atunci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mult preț, a uns picioarele lui Iisus și le-a șters cu părul capului ei; iar casa s-a umplut de mireasma mirului.”

Nardul în terapie

Plantă erbacee, cu frunze moi, rădăcini fibroase și aromate, flori roșu-purpuriu și fruct nuciform, nardul intră în compoziția diverselor remedii naturiste. Unele substanțe bioactive din compoziție conferă plantei acțiuni similare valerianei. Nardul este folosit ca sedativ, carminativ, diuretic, laxativ, antispastic, emenagog cu acțiuni pozitive în dureri de cap, tahicardie, isterie, colici, crampe, flatulență.

Uleiul esențial de nard este hipotensiv, antiinflamator, antipiretic, sedativ, bactericid, fungicid. Este utilizat, cu rezultate bune, în cazuri de migrenă, insomnie, stres și tensiune nervoasă, folosindu-se, în acest scop, preparate aromaterapeutice. Extern, se aplică pe eczeme, pe inflamații cauzate de alergii și pe alte afecțiuni cutanate care se vindecă mai greu.

Bibliografie consultată și citată – „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (12) – ORZUL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here