Plante alimentare ideale pentru post – Rodie

0
690

RodieRodie – Acțiune, proprietăți, beneficiile consumului regulat de suc de rodii – Prevenirea unor maladii grave – Un excelent detoxifiant, reglează tensiunea arterială, îmbunătățește digestia și vederea, crește pofta de mâncare

Note de vară

Astăzi începe Postul Sfintei Maria, ocazia perfectă pentru reculegere și gânduri bune. De asemenea, și pentru o detoxifiere generală. Sunt două săptămâni în care, dacă știi ce să mănânci, poți elimina multe substanțe dăunătoare ce s-au acumulat în organism. Fructele și legumele proaspete ne satură în aceste zile caniculare. Dar, nu trebuie să privăm organismul de proteine. Pe acestea le putem lua din ciuperci, fasole roșie, orez brun, năut, linte, mei, mazăre.

Proteine vegetale putem obține și din anumite fructe, legume sau semințe. Dacă optăm pentru sparanghel trebuie să știm că el are și fibre și ne ajută să reducem grăsimea de pe abdomen. Dacă alegem broccoli este util să știm că el conține multe vitamine – A, B6, C, K. Despre mazăre este important să aflăm că este o sursă de acid folic și vitamine – B1, B2, B3, B6. Această legumă combate osteoporoza, activând calciul în organism pentru o mai bună asimilare în oase.

Consumă multă apă și fresh-uri de fructe

Prin conținutul lor bogat în vitamina A, fructele și legumele portocalii ajută pielea. Este nevoie mai mare de hidratare vara, de aport caloric sănătos. Pielea își păstrează elasticitatea și nu îmbătrânește prematur. Dacă, pe lângă apă. consumăm și fructe și legume ce conțin multă apă, ne vom hidrata mai bine. Avocado este fructul verde cu 20 de nutrienți esențiali și mai puțină fructoză comparativ cu alte fructe. Prepară un guacamole sau mănâncă-l ca atare. Consumă mere, fresh de lămâie, legume vrezi. După trei zile de post se elimină toxinele. După zece zile se văd modificări benefice majore. Astfel, se îmbunătățește digestia și se reglează tensiunea arterială. Nivelul energetic va crește și se pot pierde, eventual, și câteva kilograme.

Am vorbit de alimente portocalii și verzi, iată și unul roșu, ideal pentru orice anotimp. Nu crește în livezile de la noi, dar se poate procura cu ușurință. Astăzi, despre rodie…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Rodiul (Punica granatum) este un copac exotic, care este cultivat pentru fructele sale comestibile. Sunt fructe ce conțin semințe pline de suc cu gust ușor astringent, dar dulce. Proporția de suc din semințe este de 75%. În el sunt zaharuri, lipide, acizi organici, fitoncide, substanțe extractive azotate, cumarine. Pe lângă acestea, rodia este plină de vitamine – B, C și PP – și săruri minerale de calciu, fosfor, potasiu, fier.

Rodia este apreciată în special pentru sucul proaspăt. Acesta poate fi luat direct din semințe sau se poate stoarce. Se folosește pentru extragerea sucului un storcător de citrice. Sucul de rodie este nutritiv și dietetic. Este bun pentru îndepărtarea febrei și are efecte pozitive în caz de astm. Acționează curativ în caz de probleme cardiace, mai ales pentru reglarea hipertensiunii arteriale. Rodia îmbunătățește vederea. Sucul său este un bun depurativ și detoxifiant pentru organism. Stimulează digestia și tonifică întregul organism.

După o cură cu suc de rodie ne simțim plini de energie și gata de acțiune. Cel din soiurile acre este recomandat în tratamentul litiazei renale și în afecțiuni hepatice. Cel din soiurile dulci este indicat pentru colici renale. Consumul regulat de rodie previne maladii grave și îmbunătățește starea generală a convalescenților.
Pulberea din semințe uscate și măcinate de rodie reglează digestia și crește pofta de mâncare. Din coaja de rodie se poate face ceai astringent și antihelmintic (decoct).

Rodie – Utilizări tradiționale

În medicina populară, sucul și decoctul din coajă de rodie erau folosite pentru stoparea tusei. Și scorbutul se trata cu rodie, deoarece este un fruct bogat în vitamina C. De asemenea, era folosită pentru calmarea arsurilor.
În India, cu suc de rodie se trata hemofilia. Siropul concentrat de rodie se dădea celor afectați de malarie. Tratatele de medicină vorbesc și de un decoct de rădăcină de rodiu cu ajutorul căruia se tratau fracturile oaselor.

Te invit să citești și despre sparanghel.

Sănătate! Doamne ajută!

Mihaela Mușetescu