Care sunt plantele menționate în Biblie? (1)

0
1665

mențiuni bibliceDespre mențiuni biblice ale plantelor – Dumnezeu a creat natura pentru folosul omului – Citate din Sfânta Scriptură care atestă folosirea plantelor încă din timpurile primordiale – Natură și sănătate – Folosirea remediilor naturiste din cele mai vechi timpuri

ABANOSUL

Abanosul, mai ales lemnul său, are multe mențiuni biblice. „Fii lui Dedan făceau negoț cu tine; insule multe luau mărfurile tale și-ți plăteau cu fildeș și abanos.” (Vechiul Testament, Iezechiel 27:15)
Abanosul se numește „helbena” în ebraică.

ALOE

„Smirnă și balsam și aloe mireasma și-o răspândesc în veșmintele Tale; din palate de fildeș Te înveselesc ele, fiice de împărați, întru cinstea Ta.” (Vechiul Testament, Psalmul 44:8).
Giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului a fost îmbibat cu ulei de aloe și smirnă. „Și a venit Nicodim – cel care venise la El mai înainte, noaptea aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă și aloe. Deci ei au luat trupul lui Iisus și L-au înfășurat în giulgiu cu miresme, așa cum este obiceiul de îngropare la Iudei.” (Noul Testament, Ioan 19:39-40)

ARȚARUL (paltinul de câmp)

Mențiuni biblice alături de alți copaci

„Iacob și-a făcut rost de nuiele verzi de plop, de migdal și de paltin și a crestat pe ele dungi albe, scoțând la iveală albul care era în nuiele, și nuielele astfel crestate le-a pus în jgheaburile de adăpost, pentru ca oile, venind să bea, să bea în fața nuielelor din adăpători și să zămislească oile după cum erau nuielele; și făceau oile miei tărcați și dungați și brumării.„ (Vechiul Testament, Facerea 30:37-39)

plante

ALUNUL

„A zis atunci Israel, tatăl lor: <Dacă-i pe-așa, ei bine, faceți așa: luați în tărhaturile voastre câte ceva din roadele pământului și duceți-i-le omului în dar: puțin balsam și puțină miere, tămâie și smirnă și migdale și alune” (Vechiul Testament, Facerea 43:11)

BANANIERUL

Nici banana, nici bananierul nu au mențiuni biblice clare, bine definite. Însă, legendele din Orient spun că acesta ar fi fost, de fapt, „pomul cunoștinței binelui și răului”, ale cărui fructe ar fi fost gustate de Eva și Adam. Denumirea științifică a arborelui – Musa paradisiaca – sugerează această ipoteză. Dar, Sfânta Scriptură întărește faptul că „pomul vieții” este o specie singulară, ce veșnicește în grădina Raiului…

Bibliografie: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor și Răducanu Dumitru

Te invit să citești și Plante medicinale – Răchitan.

Mihaela Mușetescu