Urzica – Extraordinare beneficii pentru organism. Prezentarea plantei, substanțe biochimice constituente și acțiunea asupra organismului. Preparate eficiente din urzică. Utilizări tradiționale. Note, însemnări, recomandări – „Mulțumește-te cu ceea ce este, dar caută mereu ceva mai bun” (Socrate)
Note de primăvară…
A mânca ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru toți. Să savurezi alimentele, să le primești cu plăcere, să știi să consumi atât cât îți trebuie, în porții echilibrate, cu măsură și cumpătare constituie pașii necesari instaurării unei stări de bine în corpul și mintea ta. Nu există mâncare interzisă, nu există plăceri culinare vinovate. De ce să-ți bombardezi creierul cu frământări după ce ai mâncat ceva ce îți place? Delectează-te cu hrana preferată, simte-i gustul și fii fericit cu starea de bine pe care aceasta ți-o produce.
Bucură-te de bucate, savurează-le!
Un stres inutil și „mustrările de conștiință” nu întorc timpul înapoi. Ori decizi să renunți la anumite alimente și nu le mai consumi deloc, ori mergi așa cu ele, fără să le consideri slăbiciuni, transformă-le în ceva natural, firesc. Este alegerea ta, este decizia ta să încetezi să te frămânți, nu suntem toți top-modele care urcă pe podium în ziua următoare. A te accepta așa cum ești și a te iubi și tânăr, și bătrân, și slab, și gras este un mare pas spre împăcare, spre atingerea unui confort mental ce te salvează de probleme mai mari.
Oricum am fi, întotdeauna va exista cineva mai bun, mai frumos, mai inteligent decât noi, dar acesta nu este un motiv de neliniște, tulburare sau zbucium. Tu să faci totul cu iubire, să știi să ierți, să știi să îți înțelegi nevoile, să te cunoști. Fă totul cu răbdare, neprecipitat, acordă-ți momente de respiro. Lucrurile nu se schimbă dintr-o dată, totul are nevoie de timp, inclusiv transformarea fizică. De aceea, împacă-te cu tine, fii recunoscător pentru ceea ce ai, nu uita să mulțumești. Cât despre transformarea ta fizică, de multe ori este mai la îndemână decât crezi.
Mulțumește-te cu ceea ce este, dar caută mereu ceva mai bun (Socrate)
„Mulțumește-te cu ceea ce este, dar caută mereu ceva mai bun”, spunea Socrate. Caută un mod de viață mai sănătos, caută ce te face să te simți bine, caută emoții și trăiri frumoase și benefice. Caută în tine resurse pentru a deveni cea mai bună variantă a ta. O plantă cu proprietăți fitoterapeutice de excepție, de mare ajutor în această perioadă, este urzica, un rezervor de vitamine, minerale și principii active pe care natura îl oferă în dar din abundență. Urzica astăzi, așadar…
„De la lume adunate și iarăși la lume date”
Urzica (Urtica dioica, Urtica urens), zisă și „urzică vie” sau „urzică creață” este o plantă erbacee. Are o tulpină subterană subțire și o tulpină aeriană înaltă între 50 cm și 1,5 m, dreaptă și urticantă. Frunzele sunt ovale, dințate pe margini, foarte urticante. Ele conțin acid formic și o toxalbumină, vezicante pentru piele. Urzica face flori de culoare verde și înflorește din vară până în toamnă, între lunile iunie și octombrie. Urzica crește peste tot în flora spontană și se înmulțește foarte ușor, preferând solul fertil și mediile umede.
În scop medicinal, părțile utilizate de la urzică sunt rădăcinile, frunzele și partea aeriană a plantei. Din punct de vedere biochimic urzicile sunt bogate în substanțe proteice cu un număr mare de amine, aminoacizi, lecitină, histamină, au carotenoizi, clorofilă, flavonoizi, mucilagii, saponine, protoporfirine, glicozide, vitamine (K, B, E, A, C). Conțin o gamă largă de săruri minerale – calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, mangan.
Urzica întărește sistemul imunitar
Urzica este foarte apreciată pentru calitățile sale nutritive datorită cantității mari de vitamine și săruri minerale. Având un conținut bogat în substanțe active cu rol detoxifiant și imunitar, urzica protejează și ajută organismul, echilibrând sistemul de apărare lipsit de nutrienți (în orice perioadă a anului, dar mai ales în timpul iernii).
Proprietățile sale terapeutice, digestive, antianemice, vitaminizante, tonice, energizante, mineralizante, antihelmintice o fac eficientă în afecțiuni ale aparatului digestiv, cum ar fi: ulcerul gastric și duodenal, colite, enterite, balonări, insuficiență pancreatică, dureri e splină, hemoroizi. Urzica este un bun expectorant, antitusiv, emolient care ajută în disfuncții respiratorii – tuse convulsivă, congestie pulmonară, astm bronșic, fluidificarea secrețiilor bronșice. În cazul acestor afecțiuni se poate prepara o infuzie din frunze uscate de urzică.
Infuzie de urzică:
Peste 1 lingură de frunze uscate se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se infuzează 15 minute, se strecoară și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Sunt celebre deja cura de primăvară și cea de toamnă cu vârfuri tinere de urzică, care refac lipsa de fier din organism și îndepărtează simptomele de epuizare, oboseală și astenie. Cura durează 4 săptămâni și constă în consumul zilnic a 3 căni de infuzie (neîndulcită) pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Urzica are, de asemenea, calități antidiabetice, depurative, detoxifiante, diuretice, antireumatice ce o fac eficientă în disfuncții renale și genitale, în diabetul zaharat, în reumatism, sciatică, gută, artroze, obezitate, metroragii, avitaminoze. În acest scop se poate prepara un decoct din rădăcini uscate.
Decoct de urzică:
Se fierbe, timp de 5 minute o cantitate de 1-2 lingurițe de rădăcini uscate (pulbere) în 250 ml apă rece. Amestecul se lasă la infuzat, se strecoară și se consumă 1-2 cești pe zi.
Grație efectelor pozitive asupra ficatului și datorită calităților sale în prevenirea problemelor cu prostata, urzica este un tonic excelent pentru aparatul reproducător, atât al bărbaților cât și al femeilor.
Tinctură pentru prostată:
- 2 părți de rădăcină de urzică
- 1 parte frunze de urzică
- 1 parte de semințe de urzică
Notă: Partea este orice unitate de măsură dorești atât timp cât o aplici în mod constant.
Mod de preparare: Toacă plantele mărunt și pune-le într-un recipient curat. Toarnă peste ele alcool de 40 de grade suficient cât să le acopere 7 cm. Dacă plantele plutesc mai depozitează-le o zi două și apoi, dacă a scăzut alcoolul, mai completează până la marja de 7 cm. Pune recipientul la soare și lasă plantele la macerat 4-6 săptămâni, agitându-l zilnic. După această perioadă filtrează plantele de lichid și toarnă tinctura în sticluțe închise la culoare. Depozitează într-un loc întunecos și rece. Pentru menținerea sănătății prostatei, se administrează 1/2-1 linguriță de 2-3 ori pe zi pe o perioadă de 3 luni. Se face o pauză de 2-3 săptămâni, după care se repetă ciclul.
Urzica intră în componența multor preparate medicinale care pot fi folosite atât intern, cât și extern. În afară de utilizările medicinale ale plantei, urzica este un aliment hrănitor, care intră în ingredientele multor rețete, ciorbe, piureuri, pilafuri, salate, inclusiv în fabricarea berii (planta fermentată). Pulberea din frunze uscate de urzică are rol vitaminizant și mineralizant (se poate presăra pe alimente).
Urzica – Tradiții și curiozități
Urzica este cunoscută de mii de ani, fiind considerată încă din timpuri străvechi cea mai importantă plantă la fabricarea pânzeturilor. Grecii și romanii o cultivau pe întinderi largi. O foloseau foarte mult în alimentație, ca tratament și la fabricarea hainelor. Practicile medicinale romane menționează urzica în ameliorarea durerilor provocate de artrită. Se tăiau tulpini de urzici, se legau în snop și se biciuiau încheieturile artritice sau umflate. Exista credința că astfel circulația sângelui în zonă se va îmbunătăți, iar durerile se vor ameliora și vor trece.
În Evul Mediu urzica era folosită atât în farmacie, cât și în bucătărie, ea fiind un bun conservant al cărnii (se învelea carnea în frunze de urzică). Urzica este un aliment preferat în Postul Paștelui, fiind preferată în piureuri cu usturoi și mămăliguță sau în salate. Dacă nu o atingem de buze, ea nu pișcă în gură, fiind mult mai sănătoasă în stare crudă. Urzica are de 200 de ori mai multă vitamina C decât merele, fiind considerată un excelent aliment pentru piele.
Te invit să citești și Plante medicinale – Valeriana.
Te-ar putea interesa și Plante medicinale – Busuiocul.
Mihaela Mușetescu