Pirul – Plantă medicinală pentru detoxifiere

0
1347

pirulPirul – Însemnări generale – Cură de detoxifiere – Planta medicinală – prezentare generală – Componente, proprietăți și acțiuni specifice – Preparate din pir – Alimente alcaline și alimente acidifiante – Rețete de preparate pentru detoxifiere

Note de primăvară…

Curele de dezintoxicare și de remineralizare sunt urmate pentru restabilirea echilibrului în organism, pentru sănătate sau pentru că așa este moda lansată de anumite vedete. Înainte de a le urma sunt necesare, însă, câteva informații avizate de la nutriționistul dumneavoastră. Totuși, câteva date generale nu strică nimănui. Bunăoară, cel mai mult folosite în astfel de diete sunt roșiile, morcovii, sfecla roșie, strugurii, lămâile, portocalele, grepfruit-ul, prunele, merele, căpșunele.

Ce alegem – sucul sau fructul ca atare?

Fructul ales poate fi consumat ca atare sau într-un suc. Pentru curele de scurtă durată, adică de o săptămână, se recomandă axarea pe un singur fruct sau o singură legumă. Ce e bine de știut este că doar sucul nu conține toate principiile curative. Așadar, în cursul săptămânii de cură consumați atât fructele/legumele procesate, cât și cele crude și întregi. Pentru curele de lungă durată este de preferat varietatea, cu scop de a se asigura o acțiune terapeutică și o sinergie curativă mai ample. Fructele și legumele dorite se pot consuma la o singură masă și la începutul celorlalte mese. Totodată, avem grijă să reducem cantitatea obișnuită de alimente. Hrana consistentă trebuie eliminată pe perioada dietei, iar consumarea produselor bogate în grăsimi ar trebui evitată tot timpul.

Despre diete mixte

O cură mixtă este eficace dacă este urmată cel puțin trei săptămâni, consumându-se sucurile la micul dejun sau la gustare. Cura integrală trebuie precedată de una mixtă, cu introducerea treptată a fructelor și legumelor. Dieta trebuie începută progresiv și întreruptă tot așa, niciodată brusc. Curele pot conține și plante medicinale, mai ales cele vitaminizante și remineralizante, iar pirul este una dintre ele. Este disponibil în natură atât primăvara, cât și toamna (și tot timpul anului la plafar). Mai multe despre pir, astăzi.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Pirul (Agropyron repens) este o plantă erbacee și rezistentă, cu rădăcină adventivă. Aceasta se prelungește cu rizom stolonifer galben, târâtor, lung de 1-2 m, ce prezintă noduri din care cresc muguri și frunze. Are o tulpină dreaptă, de culoare verde spre cenușiu sau albăstruie. Tulpina este înaltă de până la 80 cm și are frunze lineare, aspre pe fața superioară și netede pe cea interioară. Înflorește între iunie și august și face flori verzi, grupate în spice digitale. Apare spontan sau poate fi cultivată în soluri argiloase sau nisipoase, pe pajiști, fânețe, în tufărișuri, grădini, livezi, pe marginea drumurilor și la margini de pădure.

Pentru terapie se folosesc rizomii cu gust dulceag-amărui, care se recoltează prin smulgere, primăvara sau toamna. Planta conține compuși chimici, utili pentru tratarea diverselor afecțiuni, în special renale și digestive. Pirul este planta pe care și câinele dumneavoastră de companie o caută când îl doare stomacul. Bogat în elemente precum vanilina, saponozide, glucide, vitamine (A, B), acid salicilic, mucilagii, săruri minerale (calciu, potasiu, fier, siliciu, sodiu), pirul prezintă proprietăți terapeutice detoxifiante, diuretice, emoliente, antitusive, antibronșitice, antifebrile, sudorifice, antimicrobiene, antialergice, hipotensive, antiinflamatoare, răcoritoare, tonice, remineralizante.

Calități binefăcătoare în boli renale

Calitățile sale diuretice, diaforetice, detoxifiante, și antiinflamatoare accelerează ameliorarea diverselor maladii. Astfel, este bună în boli ale rinichilor și vezicii urinare, cum sunt litiaza renală, uretritele, cistitele, infecțiile căilor urinare, retenția urinară. Se recomandă consumul infuziei din rizomi de pir uscați și măcinați.

  • Infuzie de pir: Se toarnă 250 ml de apă clocotită peste 1 lingură de rizomi uscați și măcinați. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară (eventual prin tifon). Se beau 3 ceaiuri călduțe pe zi.
Pirul ameliorează maladii cronice – gută, artrită, reumatism

Proprietățile sale emoliente, depurative și antiinflamatoare sunt benefice în inflamații precum guta, artrita, reumatismul. Se recomandă pirul și în cazul disfuncțiilor digestive – indigestie, intoxicație, calculoză biliară, dischinezie biliară, constipație, hemoroizi, icter, hepatită virală. Pirul elimină toxinele din sânge și este bun în obezitate și eliminarea celulitei, în diabet, în hipertensiune și multe tulburări respiratorii (răceală, gripă, bronșită, catar respirator, tuberculoză). Planta acționează ca depurativ împotriva bolilor de piele, precum eczemele, dermatozele, ca și împotriva tulburărilor prezente la menopauză. Se poate bea chiar un litru pe zi, dacă preparați un decoct.

  • Decoct de pir cu lemn-dulce: Se fierb 30 g de rizomi tăiați (aproximativ 4 linguri cu vârf) într-un litru și jumătate de apă, timp de 1 minut. Se schimbă apa și se pun din nou la fiert în 1 1/4 litri de apă. Se fierbe până când apa scade la 1 litru, cam 15 minute. Se adaugă lemn-dulce (8 g = 1 linguriță pulbere de lemn-dulce) și o linguriță de coajă de la o lămâie. Se lasă până devine călduț, după care se strecoară. Se îndulcește cu miere și se bea în funcție de dorință, inclusiv 1 litru pe zi.
Cure de detoxifiere cu infuzie de pir

Pentru detoxificarea organismului puteți urma o cură de ceai de pir și codițe de cireșe, trei săptămâni, cu rol benefic și în obezitate și/sau celulită. Preparați o infuzie din care să consumați cam două ceaiuri pe zi, primăvara și toamna.

  • Infuzie din pir și codițe de cireșe: Se folosesc 20 g rizomi de pir și 20 g codițe de cireșe la un litru de apă. Se toarnă apa clocotită peste plante, se infuzează 15 minute și se strecoară. Se consumă două căni pe zi.

Ce introducem în organism…

Sângele nostru trebuie să fie mai bogat în baze decât în acizi, deci, implicit, trebuie să dăm corpului nostru cu preponderență alimente bazice. Un bun echilibru între acizii și elementele alcaline introduse în organism determină o bună funcționare a acestuia. Tulburarea pH-ului sanguin prin alimente prea acide favorizează instalarea multor maladii și dezvoltarea infecțiilor.

A ști care sunt alimentele acidifiante și care sunt bazele ne ferește de multe dezechilibre cu care ne confruntăm. Așadar, la obiect, alimentele alcaline sunt: toate fructele, exceptând nucile și arahidele; toate legumele, mai puțin leguminoasele (mazăre, fasole, linte etc.); cerealele integrale. Alimentele acidifiante sunt: cerealele neintegrale (făină albă), cafeaua, unele ceaiuri, cacaoa, uleiurile, legumele leguminoase, nucile, arahidele, margarina, brânza, zahărul, carnea, albușul de ou.

Fiindcă tot am menționat cura de detoxificare, Hipocrate avea un preparat pe care îl considera remediul multor afecțiuni, o combinație de alimente pe care le poți servi crude sau preparate termic. El conține ceapă, țelină, praz, pătrunjel și hasmațuchi.

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Vă invit să citiți și Remedii naturale pentru pielea crăpată.

Mihaela Mușetescu