HAMEI – Efecte calmante și relaxante

0
512
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

HameiulHamei – Câteva notițe despre lume, oameni și manifestările lor – Informații generale despre hamei – Proprietățile plantei și acțiunile sale specifice – Ceaiuri și tincturi – Utilizări tradiționale.

Note de primăvară…

Cred că ți s-a întâmplat măcar o dată să întâlnești persoane care fac remarci malițioase despre vestimentația pe care o porți în ziua respectivă, despre cât de mult te-ai schimbat, că ai riduri, că ai kilograme în plus, că ar trebui să faci una sau alta. Cu alte cuvinte, cu toții avem haterii noștri. În momentul în care ai o opinie sau o atitudine trebuie să te aștepți ca, pe lângă cei care cred la fel ca tine, să existe și anumite persoane să te dezaprobe sau să aibă o părere contrară. Ce trebuie să știi neapărat este că oamenii procedează astfel pentru a se simți bine. Nu apropos, pentru a-ți face ție rău. Ei emit judecăți pe care le vor puse în valoare, opinii pe care le consideră prețioase și unice, pentru că sunt ale lor. Unii dintre ei vor să arate pur și simplu că sunt informați.

Nimeni nu stă să cântărească, să te protejeze. Nimeni nu este dator să îți fie prieten. Trebuie să înțelegi că unii sunt doar trecători pe drumul vieții tale. După cum nu dai „bună ziua” pe stradă tuturor, decât cunoscuților, după cum nu te oprești la vorbă decât cu prietenii, tot astfel trebuie să lași să treacă pe lângă tine și aceste vorbe, aceste remarci. Mi-e greu să cred, poate că sunt o romantică fără leac, că un om își propune să facă rău, că acționează împotriva ta deliberat, că te urmărește cu ura lui.

Nu lăsa lumea să îți schimbe adevărul cu minciuna, cinstea cu înșelăciunea, frumusețea interioară cu fleacuri insignifiante!

Sunt persoane care au principii de la care nu se abat, au adevărul lor. Au părerea lor din care nu îi scoți. Tu decizi dacă ei te cunosc îndeajuns încât spusele lor să te determine să schimbi ceva la tine. Tu decizi dacă credințele lor te vor afecta. Iar, dacă răspunsul este negativ, eliberează-te, nu-i lăsa să te atingă. De fapt, nu-ți irosi energia pentru a le schimba părerile, este inutil, oamenii devin alții dacă vor ei, nu dacă vor ceilalți. Goana de astăzi este să-ți construiești o imagine, nimeni nu mai este realist. Toți vor să se apropie de ceea ce societatea percepe ca ideal. Toți trebuie să ajungă cineva, ceva, toți trebuie să se ridice la un anumit nivel. Tensiunea și anxietatea apar și intervin pentru că tu nu ești acea imagine, deși ar trebui, pentru că ești imperfect, deși de la tine se așteaptă altceva.

Pentru că aceste probleme apar vrând-nevrând, planta de astăzi te va ajuta să le soluționezi cu mintea relaxată și calm, iar unele produse ce o conțin ar putea să te învețe acceptarea, ideea că avem fiecare limitele noastre, precum și faptul că ne putem permite să fim imperfecți. Nu îți spun să iei o bere pentru că am o imagine de apărat, dar tu știi mai bine cum să procedezi 🙂 ! Despre hamei, astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Hameiul (Humulus lupulus) este o plantă perenă, cu rizom din care se dezvoltă tulpini lungi până la 5-9 m, care se cațără pe arbori. Frunzele sale sunt aspre, asemănătoare celor de viță-de-vie. Florile sunt de două tipuri, femele și mascule. Inflorescențele femele sunt grupate în conuri ovoidale și sunt acoperite de un praf galben-auriu, fin, rășinos (lupulină). Acesta devine în timp galben-brun sau roșiatic, cu gust amar picant. Înflorește în iulie-august și, deși este o specie de zonă temperată, este cultivată acum în multe zone de pe glob, datorită importanței sale pentru industria berii.

Produsul vegetal conține o serie de substanțe chimice benefice ca: uleiul volatil, hidrocarburi terpenice, rășini, glicozide, alcooli terpenici, flavonoizi, rezine, taninuri, lipide, pigmenți, aminoacizi, principii amare, săruri minerale. Hameiul este un bun calmant, relaxant, antispastic, neurosedativ ușor hipnotic, afrodisiac, anafrodisiac, antiseptic, bacteriostatic, tonic-amar, depurativ, vermifug, aromatizant.

Hamei – Proprietăți și acțiuni specifice

Proprietățile sale calmante, neurosedative, relaxante îl indică pentru afecțiuni ale sistemului nervos și reglarea tulburărilor nervoase, precum insomniile, isteria, anxietatea, vertijul, depresia, hiperexcitabilitatea generală și sexuală, melancolia, nevrozele, delirium tremens. Pentru aceste tulburări se poate utiliza infuzia, care este recomandată, de asemenea, în tratamentul bacteriostatic și antituberculos.

  • Infuzie de hamei: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 1 lingură de conuri uscate. Se infuzează 10 minute, se strecoară. Cantitatea se bea fie în 3 reprize, înainte de mesele principale, fie o singură dată seara, înainte de culcare.

Lăstarii tineri sau vârfurile vegetative crude pot fi consumate în salate răcoritoare. Au rol diuretic și antiscorbutic, iar pulberea galbenă a conurilor are proprietăți tonice, stomahice și diuretice. Hameiul este recomandat în afecțiuni ale aparatului digestiv și disfuncții hepatice. El ameliorează durerile și este eficient în gastrite, digestie lentă, balonări, crampe stomacale, anorexie, insuficiență biliară. Tinctura de hamei se ia în cazul unor afecțiuni respiratorii, precum bronșita sau tuberculoza.

Preparatele în care intră extracte obținute din conurile de hamei se pot utiliza și în caz de reumatism, gută, tulburări de circulație sanguină. Infuziile se pot utiliza și extern cu efecte în anumite maladii renale și genitale. Compresele cu ceai de hamei (infuzie) se aplică local pe ten și au rolul de a combate acneea și seboreea.

  • Tinctură de hamei: Se lasă la macerat timp de 7 zile o cantitate de 10 g de conuri în 100 ml de alcool de 90 de grade. Puneți la soare sau la căldură. Agitați amestecul zilnic pentru activarea tuturor principiilor pe care le conține planta.
  • Infuzie de hamei pentru uz extern: Se infuzează în 100 ml de apă clocotită 1 lingură de conuri uscate, timp de 15 minute. Se fac spălături sau se aplică pe comprese.

Utilizări tradiționale ale hameiului

Planta a fost utilizată încă din secolul al XII-le ca remediu contra melancoliei. Tinctura de hamei și infuzia erau folosite extern pentru ameliorarea rănilor. Intern se luau împotriva anxietății și a stărilor de agitație. În popor, până la începutul secolului XX, femeile umpleau pernele bărbaților cu conuri de hamei. Se credea că aceștia vor avea un somn liniștit. De fapt, aceste perne aveau mai mult un efect afrodiziac. Acesta se datora prezenței unor principii active cu proprietăți estrogene, care se eliberau o dată cu mișcarea capului. În timpurile noastre, putem numi aceste efecte aromaterapie.

Hameiul este pulverizat și în furajele animalelor, cu rol în stimularea poftei de mâncare. Și nu în ultimul rând, conurile de hamei și extractele acestora sunt o componentă importantă în industria berii. Ele sunt folosite atât ca aromatizant, cât și cu efect conservant.

Te invit să citești și despre Tei.

Mihaela Mușetescu