„Suntem aproape de ușa lui Pluto!”

0
308

Planeta Pluto a fost descoperită de astronomul Clyde Tombaugh la 18 februarie 1930. Denumită și planeta pitică, are un diametru aproximativ de 2.300 kilometri. Ea se rotește în jurul Soarelui, pe o orbită cu o rază de  5,90 miliarde km în 248 ani tereștri.

planeta PlutoPână în anul 2006, planeta Pluto, denumită așa după zeul roman al  lumii de dincolo, Pluton, a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar.

Sonda NASA, denumită „Noi Orizonturi” și-a pornit călătoria acum nouă ani, înainte ca planeta Pluto să fie retrogradată la gradul de planet pitică. Misiunea ei este să studieze sistemul lui Pluto împreună cu satelitul său Charon. Ea trebuie să adune informații despre compoziția atmosferică a  spațiului orbitei lui Pluto. Atmosfera planetei este formată în principal din azot.

Planetele pitice sunt o categorie numeroasă a sistemului planetar. Sonda NASA, este o primă oportunitate de a le studia de aproape, spun cercetătorii. Pluto este atât de mic și atât de departe de Pământ încât nici cele mai avansate telescoape nu au fost capabile să obțină informații detaliate despre acesta. Chiar și telescopul spațial Hubble a captat doar imagini neclare ale lui Pluto.

Sonda New Horizon

De la începutul misiunii sale sonda a călătorit peste cinci miliarde de kilometri pentru a ajunge la planeta Pluto. Pe măsură ce se apropie de Pluto,  sonda va fi monitorizată și fotografiată. Astfel, cercetătorii pot determina poziția ei în raport cu planeta. Mark Holdridge, de la Hopkins University, explica pentru BBC News. „Se vor efectua apoi manevre de corecție pentru a realinia traiectoria noastră cu traiectoria de referință, pentru a ne asigura că ne-am atins obiectivul – de a călători în sistemul lui Pluto” a spus acesta. Eventualele corecții inițiale ar putea fi făcute în luna martie a acestui an.

Odată ajunsă în apropierea lui  Pluto, Noi Orizonturi se va mișca cu o viteză de 14 km/h și are deja stabilit un program de lucru.

Este de așteptat ca sonda să se apropie cel mai mult de Pluto. Pe data de 14 iulie, în jurul orei 11:50 GMT, se va afla la o distanță de aproximativ 13.695 km de suprafața planetei.

Pluto este situat la o distanță de cinci miliarde de kilometri față de planeta noastră. Sonda a avut nevoie de  nouă ani pentru a ajunge în apropierea sa. Pe 6 decembrie 2014 când oamenii de știință au „trezit” sonda, Alan Stern de la Southwest Research Institute, declara că „Suntem aproape de ușa lui Pluto!”. Sonda va aduna informații științifice despre pluto începând cu 15 ianuarie și va continua până la sfârșitul lunii iulie 2015.

Apoi sonda va fi redirecționată către un obiect și mai îndepărtat, centura Kuiper. Numele este dat domeniului de gheață ce înconjoară Sistemul Solar. Acolo, spun cercetătorii, ar putea să existe și alte obiecte cerești asemănătoate lui Pluto.

Imaginile de înaltă definiție captate de sondă în această misiune vor fi disponibile pentru public în cursul acestui an.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.