„Piramidele” de la Şona, comuna Mândra

0
564

untitledSătenii le spun „guruieţi”, turiştii le-au numit piramide, specialiştii ezită să se pronunţe, astfel încât aşa-numitele Piramide de la Şona sunt încă un mister al naturii.
Şona este un sat din judeţul Braşov, pe malul drept al Oltului. Puteţi ajunge aici plecând din Braşov spre Sibiu şi urmând Drumul Naţional 1, faceţi dreapta după aproape 60 de kilometri înainte de a ajunge la Făgăraş.

„Şona” înseamnă, în limba germană, „frumoasă”, iar satul astfel denumit a fost înfiinţat de către saşi în urmă cu 700 de ani. Documentar însă satul a fost menţionat pentru prima dată în jurul secolului al XVIII-lea. Din cauza deselor revărsări ale Oltului şi a pământului nefertil, saşii au decis să plece de acolo şi şi-au întemeiat o altă comunitate în judeţul Alba, căreia i-au dat acelaşi nume.

Legendele satului spun că, pe vremuri când aici era stăpână o prinţesă pe nume Şona, regatul ei ar fi fost atacat de nişte uriaşi. Aceştia au trecut prin apa Oltului şi odată ajunşi aici şi-ar fi scuturat noroiul de pe picioare, iar bucăţile de pământ s-ar fi depus şi în timp ar fi format opt movile, cărora astăzi li se spun „guruieţi”.

Înălţimea movilelor ajunge şi la 30 de metri, acestea fiind vizibile de la depărtare. Ciudată este dispunerea lor pe două linii perfect paralele ceea ce a dus la concluzia specialiştilor că ar fi de origine antropică, şi nu naturală. Unii istorici sunt de părere că sub ele ar fi, de fapt, îngropate căpetenii ale celţilor care trăiau aici înainte de venirea dacilor. Populaţiile de atunci aveau obiceiul de a îngropa, alături de conducătorii lor şi comori sau valoroase podoabe, iar pentru a descuraja jefuitorii de morminte, ar fi ridicat movilele. În jurul „piramidelor” au fost găsite obiecte de ceramică din epoca târzie a bronzului şi din perioada Hallstat.

Mulţi dintre locuitorii satului au fost de-a lungul timpului curioşi cu ceea ce se poate ascunde acolo, însă niciunul nu a avut curajul să sape de teama a ceea ce ar putea găsi acolo.

Însă toate sunt pure speculaţii, deoarece nu s-au făcut niciun fel de cercetări care să demonstreze vreuna din ipoteze. Astfel s-au format numeroase legende care încearcă să explice straniile ridicături de pământ din localitatea braşoveană.

Cea mai interesantă ipoteză este însă cea pe care a lansat-o cercetătorul Andrei Vartic. Acesta spune că movilele ar fi vestigii dacice, care au legătură cu alte patru piramide asemănătoare de la la marginea altor sate braşovene, Hălmeag şi Buneşti. Dacă se uneşte pe hartă locul unde sunt „guruieţii” cu vârful Omu, se obţine un triunghi perfect dreptunghic.

Sătenii spun că movilele au chiar unele proprietăţi supranaturale. Apa aşezată la o anumită înălţime capătă proprietăţi curative, iar carnea nu intră în putrefacţie.

Pe lângă legendele şi toate povestirile din bătrâni, peisajul de aici chiar merită admirat.

 Sursa: ziarulevenimentul.ro

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here