Ți-e frică de injecții? Nu mai este cazul, s-a inventat pastila care te scapă de ace

0
626
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
pilulaPastila care ar putea înlocui injecţiile funcţionează prin transportarea în organism a unei substanţe active care este eliberată apoi prin ace minuscule. Pentru că tractul gastro-intestinal nu are receptori de durere, pacienţii nu simt niciun disconfort, susțin cercetătorii americani.

Concret, pilula pentru administrarea de medicamente este acoperită de mai multe ace mici. Ele injectează substanţa activă direct în peretele stomacului, după ce capsula este înghiţită. Pastila care ne scapă de fobia acelor a fost creată de oameii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Massachusetts General Hospital, informează Daily Mail.

Capsulă ce livrează insulina

În cadrul studiilor efectuate pe animale, cercetătorii au descoperit că această capsulă livrează insulina mai eficient decât înjecţiile făcute sub piele şi nu au identificat niciun efect secundar negativ la trecerea acesteia prin tractul digestiv.

“Acesta poate fi un mod prin care un pacient poate evita nevoia unei injecţii subcutanate pentru administrarea unui medicament”, a spus Giovanni Traverso, coordonatorul echipei de cercetare.

Pilula vaccin?

Savanţii au testat capsula doar pentru administrarea de insulină. Cred că ar putea fi mult mai utilă pentru livrarea de produse bio-farmaceutice, cum ar fi anticorpii folosiţi la tratarea cancerului şi a unor boli autoimune ca artrita şi boala Crohn. În această categorie de medicamente intră şi vaccinurile.

“Mărimea acestor medicamente biologice la face ne-absorbabile. Şi chiar înainte de a fi absorbite sunt degradate în tractul digestiv de acţiunea acizilor şi a enzimelor care inactivează astfel medicamentul”, a spus Carl Schoellhammer. El este autorul principal al lucrării şi cercetător în domeniul ingineriei chimice.

Nanoparticulele, prea costisitoare

Cercetătorii au încercat dezvoltarea de microparticule şi nanoparticule pentru administrarea de medicamente. Producerea acestor este foarte scumpă şi este nevoie de noi versiuni ale particulelor pentru fiecare medicament în parte.

Capsula prototip a MIT, lungă de doi centimetri şi cu diametrul de un centimetru, include un rezervor pentru medicament şi este învelită în ace goale pe interior, făcute din oţel inoxidabil, fiecare cu o lungime de circa cinci milimetri.

Nu prezintă niciun risc 

Studiile anterioare referitoare la înghiţirea accidentală a unor obiecte ascuţite de către oameni au sugerat că ingerarea unei capsule acoperite cu mici ace nu prezintă niciun risc. Pacienţii nu vor simţi nicio durere, pentru că tractul gastro-intestinal nu are receptori de durere.

Experţii au testat prototipul pe porci, folosind capsula pentru administrarea de insulină. Pilula a fost eliminată din corp după mai bine de o săptămână. Experţii nu au descoperit nicio dovadă privind posibile leziuni ale ţesuturilor. Acesta un indiciu privind siguranţa noii metode de administrare a medicamentelor.

Noua metodă ar putea fi folosită pentru administrarea de vaccinuri. Ele, în mod normal trebuie înjectate în organism, mai spun cercetătorii.

Mișcările tractului gastro-intestinal

Oamenii de ştiinţă plănuiesc acum să modifice capsula. Substanţa activă din interior va fi eliminată sub influenţa mişcărilor peristaltice (contracţiile tractului digestiv, n. r. ). Ele ar stoarce încet medicamentul din capsula care se deplasează de-a lungul tractului gastro-intestinal.

De asemenea, experţii lucrează la o variantă a capsulei ale cărei ace ar putea fi făcute din polimeri degradabili şi zahăr. Aceasta urmeaza să se rupă de pe corpul capsulei şi să se înfigă în ţesutul care căptuşeşte stomacul şi intestinele. Acolo s-ar dezintegra încet, pe măsură ce ar elibera medicamentul în organism.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here