Pilde şi povestioare duhovniceşti: Despre libertatea de a alege

0
378

„Iată, am pus înaintea ta viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul, alege viaţa ca să trăieşti tu şi urmaşii tăi.” (Deut. 30,15,19)

Un mare filosof german spunea că nu orice Dumnezeu ne mai poate salva astăzi, ci numai Dumnezeu Cel Viu al Evangheliei. Fiind creat pentru viaţa fericită şi veşnică a lui Dumnezeu, omul beneficiază ontologic de un mare dar: libertatea, adică posibilitatea de a alege dacă vrea să-şi urmeze rosturile lui tainice sau nu.

Un om a găsit un ou de vultur şi l-a pus în cuibarul unei găini de curte. Puiul de vultur a ieşit din ou odată cu puii de găină şi a crescut împreună cu ei. Toată viaţa lui, vulturul a făcut ceea ce au făcut şi puii de curte, crezând că este pui de curte. A scurmat pământul după viermi şi insecte. A cloncănit şi a cotcodăcit. Dădea din aripi şi zbura un pic în aer.

Anii au trecut şi vulturul a îmbătrânit foarte tare. Într-o zi, el a văzut o pasăre splendidă deasupra lui, pe cerul fără nori. Aceasta plana într-o graţioasă măreţie printre curenţii puternici, abia bătând din aripile sale viguroase, aurii. Bătrânul vultur privi în sus cu veneraţie. „Cine e acesta?”, a întrebat el. „Acesta este vulturul, regele păsărilor”, i-a spus vecinul său. „El aparţine Cerului. Noi aparţinem Pământului – noi suntem găini”.

Şi astfel vulturul a trăit şi a murit ca o găină, pentru că asta a crezut că este.

Sursa: „Pilde, povestiri duhovniceşti, istorioare nostime”, Pr.Prot. Gheorghe Nicolae Şincan

V-ar mai putea interesa şi:

Pilde şi povestioare duhovniceşti

Pilda ”Ţinta alergării”

Povestire cu tâlc: ”Adevăratele minuni”