Pilde, povestiri duhovniceşti, istorioare nostime (XIV)

0
198

Pilde, povestiri duhovniceşti, istorioare nostime (XIV)

„Fericiţi cei care au văzut şi cei care întru dragoste mi adormit, dar şi noi vom fi vii”. (Isus Sirah 48,11)

Pentru că tatăl său se afla pe patul de moarte, un soldat a fost trimis urgent acasă de pe front. S-a făcut această excepţie pentru el deoarece el era singura rudă a bătrânului.

Când a intrat în Camera de reanimare, el şi-a dat seama că cel ascuns sub tuburi şi aparaturi nu era de fapt tatăl său. Se pare că cineva făcuse o greşeală îngrozitoare şi că alt soldat ar fi trebuit să fie în locul lui.

– Cât mai are de trăit?, l-a întrebat el pe doctor.

– Nu mai mult de câteva ore, i-a răspuns acesta. Ai ajuns la timp.

Soldatul s-a gândit la bietul fiu al bătrânului, care se lupta numai Dumnezeu ştie pe unde, la mii de kilometri distanţă. S-a gândit apoi la bătrân, care se agăţa de viaţă cu ultimele puteri, în speranţa de a-şi mai revedea o dată fiul înainte de a muri. Drept care, s-a hotărât. S-a aplecat peste bătrân, i-a luat mâna în mâna sa şi i-a şoptit:

-Tată, sunt aici. M-am întors.

Bătrânul a strâns mâna ce i se oferea. Ochii săi orbi s-au deschis şi au rătăcit prin cameră, iar pe faţă i-a apărut un zâmbet. Când a murit, o oră mai târziu, el mai zâmbea încă.

„El păstrează mântuirea pentru oamenii cei drepţi; El este scut pentru cei ce umblă în calea desăvârşirii”. (Pilde 2,7)

Întreaga parohie a rămas intrigată când a constatat că părintele lor dispare în fiecare săptămână cu o zi înainte de duminică. Oamenii îl suspectau că se întâlneşte în secret cu cineva, aşa că l-au pus pe unul dintre ei să-l urmărească.

Iată ce a văzut omul nostru: preotul se deghiza în ţăran şi îi slujea unei femei paralizate, curăţându-i camera şi pregătind pentru ea o masă de sărbătoare. Când spionul s-a întors, membrii parohiei l-au întrebat:

– Unde s-a dus părintele? A urcat la cer?

– Nu, a răspuns omul. A urcat chiar mai sus!

„Din tot sufletul tău teme-te de Domnul şi pe toţi preoţii Lui cinsteşte-i”. (Isus Sirah 7,30)

Preotul local a fost văzut deseori vorbind cu o lemeie având o reputaţie îndoielnică şi încă în locuri publice, spre indignarea neţărmurită a întregii parohii.

Când episcopul l-a chemat la ordine, el s-a explicat:

– Prea Sfinţia Ta, am fost întotdeauna de părere că este mai bine să vorbeşti cu o femeie frumoasă gândindu-te la Dumnezeu, decât să te rogi lui Dumnezeu gândindu-te la o femeie frumoasă.

Când călugărul intră într-o cârciumă, aceasta devine chilia lui.

Când beţivul intră într-o chilie, aceasta devine cârciuma lui.

Pilde, povestiri duhovnicești, istorioare nostime de pr. Șincan Gheorghe Nicolae

Alte istorioare găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here