Pilde, povestiri duhovniceşti, istorioare nostime (IV)

0
80

Pilde, povestiri duhovniceşti, istorioare nostime

„Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru”. (Mt. 24,42)
Un turist vizită o mică insulă din Italia. Pe această insulă trăia un om, un grădinar, care avea şi meseria de ghid pentru vizitatori. Deodată, turistul intră în vorbă cu el şi-l întrebă: „De cât timp sunteţi aici?”

„De 24 de ani”, răspunse grădinarul.

„Şi câţi regi au fost aici în această perioadă?”, îl întrebă din nou. „Patru”, îi răspunse grădinarul. „Şi când a fost ultima dată?” „În urmă cu 12 ani. Aproape totdeauna sunt singur şi rareori se întâmplă să vină cineva aici în vizită.” „Cu toate acestea, aveţi o grădină aşa de îngrijită, încât Măria Sa, Regele ar putea veni chiar mâine”, îi spuse turistul. Grădinarul zâmbi şi răspunse: „Astăzi, domnule, astăzi”.

„Atunci tu vei înţelege dreptatea şi buna judecată, calea cea dreaptă şi toate potecile binelui”. (Pilde 2,9)

Doi oameni, unul sărac şi altul bogat, erau în parloarul unui înţelept. Amândoi voiau să ceară sfaturi de la acesta. Primul a fost chemat înăuntru bogatul. Audienţa a durat mult timp. Mai mult decât o oră. Când a fost chemat săracul, acestuia nu-i oferi decât câteva minute. De aceea, protestă aprig: „Maestre, e drept ceea ce faci? Pe cei bogaţi îi tratezi diferit de cei săraci! Unde este dreptatea ta despre care se aude peste tot?” „Când ai intrat aici, îi spuse înţeleptul, am ştiut de la prima vedere că eşti sărac. La acela însă a trebuit să aştept şi să-l ascult o oră întreagă ca să descopăr că este şi mai sărac decât tine”.

„Şi mulţi se vor poticni, vor cădea şi se vor sfărâma, vor fi prinşi în cursă şi vor fi duşi în robie!” (Isaia 8,15).

„De aceea, aşa zice Domnul Dumnezeu: De vreme ce voi vă aduceţi aminte de nelegiuirea voastră, făcând ca fărădelegile voastre să fie vădite şi scoţând la iveală păcatele voastre în toate faptele voastre; de vreme ce voi singuri vă aduceţi aminte de acestea, veţi fi prinşi cu mâna”. (Iezechil 21,24)
Era odată un bătrân judecător, cunoscut pentru înţelepciunea lui. Într-o zi, un vânzător a venit şi i s-a plâns că mărfurile din magazinul său au fost furate, dar nu putea să-l prindă pe hoţ.

Judecătorul a poruncit ca uşile magazinului să fie scoase din balamale, să fie duse la piaţă şi să primească 50 de lovituri de bici, căci nu-şi făcuseră datoria de a-l feri pe proprietar de hoţi.

O mare mulţime de oameni s-a adunat ca să vadă ciudatul spectacol. După administrarea loviturilor de bici, judecătorul a întrebat uşa cine este hoţul, după care şi-a aplecat urechea să înţeleagă mai bine ce spune aceasta.
După ce s-a ridicat, el a anunţat:
– Uşa susţine că tâlharul este un bărbat care are o pânză de păianjen agăţată de turbanul său.
Instantaneu, un bărbat din mulţime şi-a dus mâna la turban, să-l verifice. Casa sa a fost percheziţionată şi bunurile furate au fost recuperate.

Pilde, povestiri duhovniceşti, istorioare nostime de Şincan Gheorghe Nicolae

Alte istorioare găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.