În afară de Dumnezeu nu există adevăr. Mai multe adevăruri raportate la Dumnezeu înseamnă, de fapt, nici un adevăr. Iar dacă adevărul este unul singur, fiind transcendent în esență, sediul lui nu e nici în știință, nici în filosofie, nici în artă. Și când un filosof, un om de știință sau un artist sunt religioși, atunci ei nu se mai disting de o babă murdară pe picioare care se roagă lui Dumnezeu.
Eu sunt iudeocentric în cultura Europei, că dacă scoți Biblia din Europa atunci Shakespeare devine un glumeț tragic. Fără Biblie, europenii, chiar și laureați ai premiului Nobel, dormeau în crăci. Știința și filosofia greacă sunt foarte folositoare, dar nu sunt mântuitoare. Prima carte mântuitoare și consolatoare pe continent – suverană – e Biblia.
Știi unde poți căpăta definiția omului? În biserică. Acolo ești comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul și asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea și omul.
Principiul egalității, pe care-l vehiculează democrații în lume, funcționează în mod real numai în religie, fiindcă numai religia creștină consideră oamenii egali în fața lui Dumnezeu.
Eminescu, despre care Iorga spune că-i expresia integrală a națiunii române, iar Blaga că reprezintă „ideea platonică de român”, e românul absolut. L-am definit eu: sumă lirică de voievozi.
Cărui bărbat nu-i plac femeile? În primul rând le iubești pentru farmecul lor, iar în al doilea rând le iubești pentru că fac oameni.
Limba română are virtuți complete, adică poate fi vehicul a tot ce se întâmplă spiritual în specia om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poți deveni vultur sau cântăreț bisericesc.
322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea
Jurnal Spiritual