Pictura în ulei

0
1582

pictura in uleiÎn general, pictura se realizează cu pigmenţi, care sunt culori derivate din substanţe naturale sau artificiale. Pigmentul amestecat cu un praf de bază, poate fi utilizat doar după ce a fost amestecat cu o cantitate mai mică sau mai mare de agent de legătură lichid.

Natura acestui agent – apă, ou sau ulei – determină în mare măsură efectele pe care pictorul doreşte să le obţină. Vechile tehnici europene includ fresco (de la termenul italian proaspăt) şi tempera (în italiană însemnând amestec).

Fresca este o pictură murală specializată, care implică utilizarea culorilor bazate pe amestecuri cu apă care se aplică pe tencuiala umedă, imaginea imortalizându-se pe pereţi. Culorile tempera se obţin amestecând pigmenţii cu ou.

Primul mare maestru al picturii în ulei a fost Jan Van Eyck, ale cărui culori strălucitoare şi meticulozitatea detaliilor au devenit emblematice pentru şcoala flamandă. Primele picturi în ulei erau adesea realizate pe lemn, dar acestea au fost repede înlocuite cu pânză. Pânză, o bucată de material textil ţesut, era bine fixată de o ramă de lemn pentru a face suprafaţa mai puţin absorbantă şi pentru a o conserva de contactul direct cu uleiul.

Tehnica utilizată de majoritatea vechilor maeştri a fost de a acoperi pânza cu un strat alb, opac, numit grund. Apoi urma aplicarea culorilor în straturi, fază posibilă datorită uleiurilor.

Spre deosebire de tempera, uleiurile se usucă mai greu, artistul având timp pentru a modifica culorile, pentru a schimba subtil tonalităţile şi pentru a corecta greşelile. Culorile de ulei, spre deosebire de celelalte vopsele, după uscare nu deveneau mai întunecate sau mai luminoase.

Diversitatea picturii în ulei a fost confirmată de tehnica impresionistă care implică picături de culoare care, privite de la distanţă, se îmbinau. În zilele noastre, tehnologia avansată a produs un competitor de seamă prin vopselele acrilice, dar vopselele de ulei rămân foarte utilizate.

Sursa: cultura-generala.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here