Piatra Neamţ: Origini, cea de-a treia ediţie a „Festivalului Dacic Petrodava”

0
245

La sfârşitul acestei săptămâni, municipiul Piatra Neamţ va fi gazda celei de-a treia ediţii a Festivalului Dacic Petrodava – Origini, cel mai important eveniment de acest gen din zona Moldovei. Organizatorii propun publicului o călătorie în antichitate, cinstind astfel una dintre cele mai vechi aşezări umane de pe teritorul României – Cetatea Petrodava -, ce aparţine civilizaţiei dacice încă din secolul II î.Hr. Programul include spectacole de reconstituire istorică susţinute de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori. Evenimentul va fi unul interactiv, vizitatorii având posibilitatea de a vedea şi trăi vremuri demult apuse, în cadrul taberelor romane şi dacice. De asemenea, vor putea petrece momente creative în ateliere meşteşugăreşti de prelucrare a lemnului, osului sau metalelor şi vor afla tainele plantelor miraculoase folosite de daci. Din program nu vor lipsi jocurile antice, luptele de gladiatori sau dansurile de inspiraţie antică, cel mai aşteptat moment fiind asaltul legiunilor romane asupra Cetăţii Petrodava. Activităţile vor avea loc pe platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ, în zilele de 26 şi 27 mai. Aproape 200 de membri ai celor mai importante trupe de reconstituire istorică antică din întreaga ţară şi-au anunţat participarea la eveniment, aceştia urmând să recompună cât mai fidel atmosfera acelor vremuri.

Atelierele meşteşugăreşti îşi aşteaptă vizitatorii

Unul dintre atelierele meşteşugăreşti va fi ,,Officina monetaria”, în cadrul căruia vizitatorii vor avea prilejul de a primi explicaţii de specialitate şi de a asista la procesul de fabricare a monedelor, exact aşa cum se desfăşura el în urmă cu mai bine de două milenii. Sub îndrumarea personalului specializat, cei interesaţi vor putea participa la prepararea, topirea şi turnarea pastilelor monetare, apoi la baterea efectivă a monedelor în matriţele din dotarea atelierului. Între replicile monetare existente se numără koson-ul dacic emis în cursul secolului I î.Hr. pentru regalitatea din Sarmisegetuza şi denarul roman emis de împăratul Traian în anul 107 d.Hr. în amintirea victoriei din Dacia.

Mai multe replici după obiecte de uz casnic, din viaţa cotidiană civilă şi miliatară din antichitatea romană, se vor afla în atelierul ,,Officina scriptoria”. Între acestea, celebra hartă a Imperiului Roman de la începutul secolului V d.Hr., diverse recipiente pentru păstrat uleiuri, parfum ori cerneluri, obiecte de igienă şi întreţinere personală, accesorii şi obiecte de podoabă, însemne şi reprezentări ale puterii imperiale romane. Un alt punct de atracţie în cadrul atelierului îl va reprezenta modul de scriere în antichitate, pe papirus, pergament şi tăbliţe cerate. Metoda de scriere va fi prezentată în cele mai mici detalii, începând cu pregătirea instrumentelor, prezentarea  literelor şi cifrelor latine, precum şi modul de redare a acestora pe suport de papirus (cu cerneală) şi pe tăbliţe (prin incizare cu ajutorul unor obiecte ascuţite).

În atelierul militar se vor realiza replici, din alamă sau fier, ale tăbliţelor militare de identificare utilizate de armata romană imperială pentru organizarea cât mai eficientă a efectivelor militare active, dar şi pentru identificarea soldaţilor căzuţi în lupte. Pe acele tăbliţe erau trecute datele de identificare (nume, prenume, poreclă, unitatea militară din care făcea parte, rangul, uneori şi date cu caracter personal); acestea deveneau bunuri de preţ pentru soldaţi şi erau purtate la gât, în huse speciale de piele.

Paradă de noapte, cu torţe

Ceremonia de deschidere a festivalului este programată prentru sâmbătă, 26 mai, ora 12, şi va fi urmată de deschiderea taberelor şi atelierelor meşteşugăreşti (de prelucrare a osului şi lemnului, monetărie, pentru întreţinerea echipamentelor, jocuri romane, plante dacice, fierărie, metaloplastie, antrenamente soldaţi şi gladiatori). Pentru ora 18.30 sunt programate prezentări şi demonstraţii de tehnică militară daco-romană, lupte de gladiatori şi dansuri antice, urmând ca la ora 20 publicul să asiste la primele confruntări dintre daci şi romani. Prima seară a festivalului se va încheia cu o paradă de noapte, cu torţe; se va pleca la ora 21, pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.

Duminică, taberele şi atelierele meşteşugăreşti vor fi deschide începând cu ora 12. Pentru după-amiază, de la ora 16.15, sunt programate dansuri antice şi lupte de gladiatori, iar la ora 17 va începe cea de-a doua confruntare între daci şi romani. Jumătate de oră mai târziu, trupele vor saluta publicul, moment ce va marca închiderea ediţiei din acest an a Festivalului Dacic Petrodava.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă