Pianistul Andrei Gavrilov va fi invitat de onoare al Serilor Lipatti

0
299

Andrei Gavrilov

Pianistul rus Andrei Gavrilov va fi invitatul de onoare al Serilor Lipatti 2015 (Lipatti Evenings), apreciatul solist urmând să concerteze în aprilie şi mai la Bucureşti şi Sibiu.

Potrivit unui comunicat al Filarmonicii “George Enescu”, în cadrul stagiunii Andrei Gavrilov va interpreta în 30 aprilie şi 1 mai Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 de Serghei Rahmaninov, în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii bucureştene şi sub bagheta maestrului Horia Andreescu.

Prezenţa marelui pianist rus la Serile Lipatti se va încheia în 7 mai, la Sala Thalia din Sibiu, prin susţinerea concertului de Rahmaninov, împreună cu Filarmonica de Stat din Sibiu şi dirijorul Gabriel Bebeşelea.

Biletele pentru concertele de la Bucureşti pot fi procurate de la Casa de bilete a Ateneului Român, telefon 021.315.68.75 şi de pe site-urile www.bilete.ro, www.eventim.ro, iar biletele pentru concertul de la Sala Thalia din Sibiu pot fi cumpărate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Desfăşurat sub semnul marii personalităţi a artei interpretative a pianistului Dinu Lipatti, Festivalul Serile Lipatti se deschide în ediţia 2015 sub denumirea de Lipatti Evenings.

Acesta reprezintă un proiect în sine, derulat până la sfârşitul lunii aprilie 2016, incluzând o serie de concerte, recitaluri şi masterclass-uri, susţinute mai ales de interpreţi norvegieni, dar şi de alţi mari interpreţi ai lumii.

În afara evenimentelor din ţară, Lipatti Evenings 2015 – 2016 va fi găzduit de festivalul Valdres Sommersymfoni din Norvegia şi de Icelandic Chamber Music Festival, prin prezenţa unor muzicieni români de seamă.

Lipatti Evenings este un proiect al programului “Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Câştigător, în 1974 al celui mai dificil concurs pentru pian, Concursul Ceaikovski, Andrei Gavrilov este propulsat pe scena internaţională, alături de cele mai importante orchestre ale lumii.

În 1978 întreprinde un turneu european cu peste 30 de concerte, alături de Filarmonica din Berlin, până în anul 1979 apărând în cele mai prestigioase centre muzicale, cu până la 90 de concerte pe an.

Celebrul Herbert von Karajan – care îl ascultase la Berlin în Concertul nr. 1 de Ceaikovski – îi propune, în 1979, când Gavrilov atingea primul vârf al carierei sale, să înregistreze cu el integrala concertelor de Rahmaninov, deşi acestea erau rareori dirijate de Karajan.

Odată cu prima sa apariţie la Carnegie Hall din 1985, Gavrilov va fi desemnat de New York Times drept un artist de importanţă majoră.

Urmează o serie întreagă de concerte alături de orchestrele din New York, Los Angeles, Detroit, Cleveland, Chicago, Philadelphia, Montreal, Toronto, Londra, Viena, Paris, Berlin, München, Amsterdam, Tokyo, Moscova, Sankt Petersburg, în compania unor mari maeştri precum: Abbado, Haitink, Muţi, Ozawa, Svetlanov, Tennstedt, Rattle şi Neville Mariner.

Între anii 1976 şi 1990 Andrei Gavrilov a înregistrat exclusiv pentru EMI, câştigând mai multe premii internaţionale de disc, incluzând un Gramophone Award în 1979, un Deutscher Schallplattenpreis în 1981, Grand Prix Internaţional du Disque de L’Academie Charles Crois în 1985 şi 1986, pentru ca în 1985 să obţină Internaţional Record Critics Award.

Printre alte premii importante se numără şi cel din 1989, Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, prilej cu care Gavrilov a fost proclamat drept cel mai mare pianist al lumii.

În 1998 Gavrilov a fost inclus de Philips Music Group în seria de CD-uri Great Pianists of the Twentieth Century.

Începând cu anul 1990 artistul semnează un contract de exclusivitate cu casa de discuri Deutsche Gramophone, realizând înregistrări de mare succes cu lucrări de Chopin, Prokofiev, Schubert, Bach şi Grieg.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here