Lansare de carte: “Cu Andersen în Regatul Poveștilor”, de Petre Crăciun

0
463
"Cu Andersen în Regatul Poveștilor", de Petre Crăciun“Cu Andersen în Regatul Poveștilor” – un volum pentru copii semnat de scriitorul Petre Crăciun.
Volumul fost lansat miercuri la sediul Institutului Cultural Român (ICR), cu concursul unora dintre cititorii cărții, elevi din școli bucureștene.

Apărut la Editura Zorio 2015, cu ilustrații de Anca Smărăndache, volumul deschide un amplu ciclu de aventuri în Regatul Poveștilor, avându-i ca eroi pe Petruț, Tudor, Giulia și micul Robert.

Cartea se citește pe nerăsuflate având un subiect pe măsura vârstei celor cărora autorul li se adresează. Mai mulți copii din România (Petruț, Tudor, Giulia și micul Robert) se trezesc într-o dimineață vorbind într-o limbă necunoscută. Părinții intră în panică și află, cu stupoare, că micuții vorbeau limba daneză. Această senzațională întâmplare se petrece în ziua de 2 aprilie, atunci când s-a născut Hans Christian Andersen. Acest lucru s-a petrecut pentru că toți iubeau basmele marelui povestitor. Din acest motiv pentru care părintele Soldățelului de plumb a decis să îi invite în Regatul Iubitorilor de Povești, pentru a deveni ambasadori ai săi și ai celorlalți autori.

“În volumele care urmează, eroii mei vor călători la bojdeuca din Țicău sau la Frații Grimm”, a declarat, pentru Agerpres, Petre Crăciun, care a mărturisit că primele basme le-a scris în urmă cu 25 de ani.

El a anunțat că un nou volum din acest ciclu va vedea lumina tiparului în mai puțin de 6 luni.

“Copiii iubesc poveștile și basmele.”

Numai că noi, autorii de cărți pentru copii, trebuie să mergem mai mult printre ei. Nu trebuie să lăsăm cărțile să ajungă la copii… Noi să mergem la ei să-i atragem către citit”, a spus scriitorul.

În opinia lui Crăciun, “basmele fac parte din filonul unei națiuni… Noi trebuie să le păstrăm ca pe un tezaur”. “În țara lui, Andersen a fost declarat tezaur național. Noi nu avem acest cult. Poate de-acum încolo”, a mai spus el.

Gheorghe Crăciun a anunțat lansarea unui program de transcriere în Braille a cărților sale, “Cu Andersen în Regatul Poveștilor”. Acesta este primul volum al scriitorului care se transcrie în acest alfabet pentru uzul copiilor de la Școala pentru Deficienți de Vedere din București.

La lansare, care a avut loc sub egida Filialei Literatură pentru copii și tineret București a Uniunii Scriitorilor (USR), președintele filialei, scriitorul Victor Gh. Stan, a afirmat că literatura dedicată micuților “e pe mâini bune”, având “un flux normal, de valoare”. El a informat că la recenta ediție a Festivalului de literatură pentru copii și tineret de la Bușteni au participat peste 150 de autori copii, care au prezentat în jur de 600 de lucrări.

În cadrul lansării, actorul Toma Vasile a citit un fragment din volum.

Elevii ai Școlii Gimnaziale nr. 103 din Capitală au interpretat fragmente din volumele “Cu Andersen în Regatul Poveștilor” și “Fetița din Floare”.

La finalul întâlnirii au fost premiate lucrările la concursul de desene inspirate din basmul “Floarea Înțelepciunii și Iarba Puterii”, de Petre Crăciun, inițiat de portalul Literatură Copii cu prilejul Zilei Copilului.

Petre Crăciun este membru al  Filialei Literatură pentru copii și tineret a USR.

Unul dintre volumele sale, “Basme”, a primit Premiul Cartea Anului în 2014 din partea Uniunii Scriitorilor. Autorul este inițiatorul portalului Literatură Copii (www.literaturacopii.ro). Aceasta este singura publicație online dedicată în mod exclusiv creațiilor literare pentru copii sau scrise chiar de copii.

Este autorul a 11 volume pentru copii; el deține calitatea de președinte al juriului celui mai prestigios concurs de literatură pentru copii — “Tinere condeie”—organizat din 1967 de Ministerul Educației (49 de ediții).

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here