Petrache Poenaru si primul brevet de inventie

Petrache Poenaru si stiloul

0
1002
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Inventie- stiloul

Petrache Poenaru si stiloul

Traim in era tehnologiei si  tastatura calculatorului a devenit un “must have” al timpurilor noastre, dar stiloul a fost o inventie rasunatoare. Sunetul degetelor pe tastatura fiind o dovada a faptului ca suntem generatiile “I-tech“, cei care utilizam calculatoarele ca instrumente de scris. Ne asternem gandurile on line si socializam, ca si cum calculatorul ar fi cel mai important lucru care s-ar putea intampla in viata noastra. S totusievolutia scrisului si a instrumentului de scris a fost   spectaculoasa de- a lungul istorieiincat  la inceputuri totul depindea de suprafata pe care se scria.

S-a scris cu bucăți șlefuite de piatră, os, metal, trestie și pene până s-au inventat stilourile mecanice. În plus, instrumentele utilizate pentru scris depindeau strict de suprafețele utilizate cu același scop. Mă refer aici la piatră, lut, frunze, lemn, ceară, papirus și hârtia care a fost inventată de chinezi în anul 105 î. Hr. și care a ajuns în Europa abia în secolul 11.

Primele stilouri au fost folosite în Egiptului Antic (3000 şi 2800 î.Hr) la scrierea manuscriselor şi erau confecţionate din stuf sau papură. Erau  prevăzute cu o gaură tubulară centrală, ce puteau absorbi o coloană îngustă de lichid colorat, pe care îl eliberau lent în momentul în care erau înclinate sub un anumit unghi.

Aceste instrumente au fost prezente şi în Evul Mediu, iar din secolul al VII-lea au fost înlocuite de penele de pasăre, conform scrierilor Sfântului Isidor din Sevilla.

 Condeiul portaret fara sfarsit

Insa cel ce a inventat stiloul, este romanul  Petrache Poenaru.   Invenţia purta numele de Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”.

În istoria inventicii universale, Petrache Poenaru este cunoscut şi în calitate de creator al primului toc cu pompiţă, cunoscut în acel timp sub denumirea de „stilograf”. La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student). Stiloul s-a numit cu titlul “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.

Cine a fost Petrache Poenaru?

A făcut studii la Craiova, Bucureşti, Viena, Paris. Participă la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu. A fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava, unde funcţionează apoi şi ca director. Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească.

Neobosit animator al mişcării culturale, P. Poenaru contribuie în 1831 la înfiinţarea Societăţii Filarmonice, în 1845 intră în Asociaţia Literară, în 1861 devine membru de onoare al vestitei Societăţi Astra, este preşedintele Societăţii pentru învăţătura poporului, în 1870 devine membru al Societăţii Academice Române. Mai departe indeplineşte mai multe funcţii administrative de stat, cum ar fi „şef de masă” la Marea Postelnicie (1830-1855, la acea vrema aşa se numea Ministerul de externe al ţării), membru în Comisia documentelor (1857), membru în Comisia de Stat, membru în Comisia pentru eliberarea robilor (1848).

Brevetul de invenţie  al stiloului,  arată nu numai spiritul inventiv al studentului român, dar şi originalitatea concepţiei, pe cât de simplă pe atât de practică. Invenţia lui Petrache Poenaru a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat şi astăzi de miliarde de oameni.

 

 Ionela Moldovanu