Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei

0
365
Peştera Sfântului Apostol Andrei Zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară sunt aşteptaţi să ajungă, începând din această seară, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Apostol Andrei din comuna constănţeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui, sâmbătă, pe creştinătorul şi protectorul românilor.

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei vor veni ierarhi din ţară şi din străinătate, care, împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vor oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.00.

Tot în cinstea acestei sărbători au fost aduse din Grecia, de la Tesalonic, de către mitropolitul de Theoupoleos, IPS Panteleimon, moaştele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Racla cu sfintele moaşte

Racla cu sfintele moaşte a ajuns la Constanţa încă de joi seară. Ele au fost duse, într-o procesiune la care au participat credincioşi, preoţi şi oaspeţii din Grecia, spre Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.

Pe toată durata desfăşurării procesiunii, fanfara marinei militare a intonat cântece patriotice, iar soldaţii au mărşăluit cu torţe aprinse în mâini, relatează Mediafax.

Sărbătoare şi de 1 Decembrie

Sărbătoarea va continua şi duminică, 1 Decembrie. Incepând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Constanţa va avea loc concertul tradiţional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare”; corul parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Constanţa; Grupul coral al şcolii 39 din Constanţa; Grupul coral „Giocoso” al Centrului Cultural Judeţean Theodor Burada din Constanţa. Invitată este Corala mixtă dirijată de PS Ciprian, din Bulgaria.

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Întreaga ţară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peştera în care a trăit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos.

Primul altar creştin românesc la  Peştera Sfântului Apostol Andrei 

Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos şi în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălăşluit şi s-a rugat a fost peştera unde, actualmente, există o mănăstire.

Locaşul de cult este unicat în spaţiul monastic, incluzând primul altar creştin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.

Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei

În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanţei, a sfinţit acest aşezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Anual, pelerini din întreaga ţară vin la această mănăstire pentru a se închina în faţa relicvariului ce conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.