Caută excelenţa, nu perfecţiunea

0
175

perfectExistă o prejudecată comună, că anumiţi oameni de succes fac totul perfect, fac totul absolut corect, nu greşesc niciodată şi că planurile lor nu eşuează niciodată. Că doar dacă eşti perfect, tot timpul perfect, doar atunci ai în tine ceea ce îţi trebuie pentru succes.

Nimic mai departe de adevăr: investitorii de succes la bursă fac bani cam la două investiţii din cinci, iar actori şi actriţe pe care la cunoaştem astăzi ca mari vedete au fost respinse de 29 de ori din 30 la audiţii pentru un rol într-o piesă de teatru sau pentru o reclamă.

Nu voi fi niciodată perfect

Psihiatrii şi life coach-ii au nenumăraţi pacienţi care nu pot tolera o clipă eşecul. În loc să încerce, să tot încerce, şi să mai şi eşueze de un număr de ori până la reuşita finală, aceşti indivizi preferă să nu încerce deloc, pentru că se tem că şi cel mai nesemnificativ refuz le va vexa standardele extrem de ridicate. Raţionamentul lor sună aşa: nu voi fi niciodată perfect, nu sunt perfect. Nu merit efortul ca să devin cea mai bună versiune a mea însumi. De-a lungul vieţii mele am învăţat că orice lucru se încearcă pur şi simplu, fără să fi fost mai întâi contrazise, una cate una, toate obiecţiile posibile.

Dacă vrei să scrii o carte, nu trebuie să pierzi zece ani ca s-o faci pecetluirea “desăvârşită” a convingerilor tale. Scrie-o într-un an. Şi când scrii la ea, nu uita nicidecum de cititor. Scrie ceva ce acel cititor vrea să ştie. E ca şi cum ţi-ai zugrăvi hambarul. (Crezând că ai de restaurat un Picasso.) Lucrează firesc, nu te gândi că trebuie să-ţi iasă o capodoperă care să stârnească strigăte de admiraţie. Stabileşte-ţi un deadline.

A scrie o carte sau a atinge un scop este acelaşi lucru cu a scrie o teză de licenţă sau o lucrare de master. Deadline-ul este acela care ne motivează, care ne pune mouse-ul în mână. Ca să fim învingători în secolul al XXI-lea, eu şi cu tine va trebui să găsim o strategie prin care să ne abordăm ideile şi scopurile revoluţionare.

Va trebui să ne verificăm priorităţile

Vom avea nevoie de o bază de date cuprinzătoare, iar în momentul când cercetarea noastră va fi completată, va trebui să ne punem două întrebări de o importanţă esenţială: asta nu este cumva o idee căreia i-a cam trecut timpul?. Sau este una din acele idei cărora nu le vine niciodată timpul, sau îi va veni, dar prea târziu? Nu exista momentul perfect. Trebuie să ne aducem mereu aminte că a descoperi o nişă nouă, aceasta cere mai mult timp; mai multa energie şi capital decât a umple o nişă deja existentă.

Va trebui să ne verificăm priorităţile, să ne asigurăm că facem ceea ce trebuie în ordinea în care trebuie. Şi, în sfârşit, fii pregătit să-ţi vinzi ideile unei lumi indiferente. În această societate rapidă, în care schimbările au loc într-un ritm accelerat şi concurenţa este acerbă, vei vedea cum mulţi, chiar şi în cercurile apropiate ţie, vor fi de ocupaţi cu rutina lor, sau cu planul “jocului”. Ti se va părea că nu simt nimic pentru proiectele şi inovaţiile tale extraordinare. Dacă nu vei putea ilustra, viu şi repede, cât de mult îi ajută pe ei ceea ce propui tu, vei trage concluzia că îţi vinzi ideile unei lumi indiferente.

Perseverenţa este arma învingătorului.

De aceea nu trebuie ezitat, nu trebuie aşteptat momentul potrivit – nu există aşa ceva. Şi nu renunţa niciodată. Perseverenţa este arma învingătorului. Dacă lucrezi în vânzari sau ai prieteni şi asociaţi care lucrează în vânzări, ascultă la ce îţi povestesc aceştia de pe la National Sales Executives Association, despre perseverenţa de care trebuie să dai dovadă în marketing.

Ascultă-i cu mare atenţie şi vei fi la fel de uimit ca şi mine: să afli că 80% din vânzările “de top” se fac după al cincilea apel telefonic pentru produsul respectiv. 48% din agenţii de vânzări dau un singur telefon pentru un singur produs şi consideră ca şi-au terminat treaba. 25% renunţă după al doilea telefon. 12% din agenţi sună de trei ori şi apoi renunţă. Şi-apoi, ghici, ghicitoarea mea? 10% dintre toţi agenţii continuă să sune. Şi? Aceştia sunt oamenii cei mai bine plătiţi de pe suprafaţa pământească. Împreună cu celebrităţile şi cu experţii. Şi cine perseverează e răsplătit cu adevărat: cei 10% care rămân în joc iau dividendele şi de acolo de unde au depus efort şi aceia care-au abandonat. Bun venit în clubul celor 10%, al acelora care cauta excelenţa, nu perfectiunea!

”Psihologia învingîtorului”, Denis Waitley

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here