Perele și nostalgiile toamnei

Perele și parfumul lor autentic

0
159
Perele și parfumul lor- The woman
Perele și parfumul lor- The woman

Perele și parfumul lor autentic

Perele și parfumul lor- Parfumate și delicioase  perele sunt fructele  zemoase și moi care sunt nelipsite toamna. Este bine să le mâncăm în compoturi sau în salată de fructe, ori ca suc de pere făcut la blender. Parfumate și delicioase, trebuie să le consumăm crude deoarece proprietățile lor terapeutice sunt de efect doar în acest moment. Datorită texturii lor cremoase, perele ne dau gustul și savoarea unei simfonii de toamnă, însoțită de un vals vienez, ascultat în chioșcul din parc. Acolo unde perii sunt vlăstarele emoțiilor și ai toamnei, și fructele sunt cele care  ne satură de multa lor zeamă și consistență. Regalul toamnei stă și în pere și în celelalte fructe care dau tonul și culoarea roadelor. Să ne săturăm de aceste minunate fructe, specifice locurilor în care trăim!

Denumite „darul zeilor” de catre Homer in Odiseea si considerate alimente pretioase pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, perele și parfumul lor, sunt astazi consumate datorita gustului placut si a calitatilor nutritionale. Perele sunt recomandate in caz de diabet, alergii, afectiuni pulmonare, inflamatii, constipatii, colesterol, afectiuni digestive si osoase.

Perele – continut nutritional

Perele și parfumul lor contin 80% apa, in rest fibre, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din cpmplexul B, acid folic, enzime, antioxidanti si minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru si mangan.

Este recomandat sa nu curatati perele de coaja.

Perele: beneficii in sanatate

Atat de gustoase si zemoase, perele și parfumul lor contin foarte putine calorii si carbohidrati de buna calitate, fiind indicate in curele de slabire pe baza de fructe. De asemenea perele sunt considerate alimente alcaline, astfel ca pot fi consumate si dimineata, pe stomacul gol.

Beneficiile perelor:

Combat constipatia

Bogate in apa si in fibre, perele pot fi considerate usoare laxative naturale. Asadar perele au rol in combaterea constipatiei si detoxifierea colonului.

Perele și parfumul lor- sunt sănătoase

Imbunatatesc digestia – fructul carnos si bogat in fibre are un impact pozitiv asupra digestiei. O singura para consumata ofera 18% din necesarul zilnic de fibre al organismului. Fiind vorba in mare parte despre fibre insolubile, tranzitul intestinal este accelerat. Totodata, perele stimuleaza si secretia de sucuri digestive si combat atat diareea cat si constipatia.

Sunt sarace in calorii – perele fac parte din grupul fructelor cu cele mai putine calorii, o para de dimensiuni medii avand 100 de calorii, adica in jur de 5% din aportul caloric zilnic. Fiind bogate in fibre, perele ofera senzatia de satietate, ceea ce inseamna ca sunt recomandate in curele de slabire.

Au proprietati antioxidante – la fel ca majoritatea fructelor, si perele detin proprietati antioxidante de pret, ceea ce inseamna ca lupta impotriva efectelor radicalilor liberi din organism.

Beneficiile perelor: stimuleaza creierul.

In perioadele de suprasolicitare intelectuala sau in cazul asteniei, perele și parfumul lor reprezinta o buna solutie pentru reenergizare si mentinerea tonusului cerebral. Perele contin glucide de buna calitate, cu absorbtie lenta, care mentin glicemia pe mai multe ore de la ingestie. Si cum principalul “combustibil” al creierului este glucoza, perele reprezinta o sursa excelenta de “dulce sanatos”.

Beneficiile perelor: efecte antiinflamatoare

Un pahar de suc de pere la blender (pentru a pastra si pulpa fructului) este recomandat in cazul afectiunilor orale si a racelilor (afte bucale, amigdalita, rinita, durere in gat, tuse etc.). Daca doriti o bautura calda, puteti fierbe cateva mere pentru a obtine un compot, iar in pahar adaugati suc de pere la temperatura camerei. Noi recomandam ca jumatate din pahar sa contina compotul fierbinte de mere si jumatate suc de pere. Aceasta bautura are rolul si de a creste imunitatea.

Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.