Penicilina… știați că?

0
738
penicilinaÎn 1928, profesorul Alexander Fleming de la spitalul Queen Mary din Londra a descoperit accidental un mucegai care atacă bacteriile dăunătoare.

Fleming a lăsat afară o lamelă cu bacteria Staphylococcus în laboratorul său timp de mai multe zile. Când s-a uitat la ea, a observat că fusese contaminată cu mucegai. A observat de asemenea că în jurul mucegaiului erau inele din care bacteria fusese eliminată, ca și cum mucegaiul producea o substanță chimică ce omora bacteria.

Fleming a identificat mucegaiul ca fiind Penicillium notatum, mucegaiul comun care crește pe pâine.

El omoară mai multe tipuri de bacterii, nu doar Staphylococcus, și nu face rău globulelor albe din sângele uman; aceasta a arătat de la început că va putea fi folosit în siguranță la oameni. Fleming a întâmpinat dificultăți la izolarea substanței chimice din mucegai și urma să treacă ceva vreme până când penicilina extrasă din mucegai va fi disponibilă pentru tratarea infecțiilor.

Pe data de 9 ianuarie 1929, Fleming a făcut prima încercare de a folosi penicilina la oameni.

Unul dintre asistenții săi avea un sinus infectat. Fleming i-a spălat sinusul cu o soluție apoasă de penicilină diluată. Aceasta s-a dovedit foarte bună la distrugerea celor mai mulți stafilococi. Doi ani mai târziu, în 1931, penicilina a fost folosită pentru doi copii în Infirmeria Regală din Sheffield. Copiii contactaseră gonoree de la mamele lor la naștere, și sufereau de oftalmie gonococică. Penicilina a redus infecția. Noua descoperire a fost de asemenea folosită la Sheffield pentru a-l trata pe administratorul unei mine de cărbuni care avea o infecție oculară.

Cu aceste prime încercări de tratamente începuse o nouă eră, era antibioticelor. Dar, în ciuda promisiunilor inițiale, folosirea noului medicament a început destul de încet în anii 1930. Apoi, în 1940, patologul australiano-britanic Howard Florey a publicat un articol în The Lancet, intitulat “Penicilina – ca agent chimioterapeutic”.

Împreună cu colaboratorul său refugiat, Ernest Chaim, Florey a transformat penicilina lui Fleming într-un agent care va deveni o armă importantă împotriva infecțiilor și bolilor.

Toți cei trei, Fleming, Florey și Chaim, vor primi Premiul Nobel pentru medicină.

Dar, la momentul respectiv, penicilina se găsea foarte greu. Întreaga producție mondială de penicilină din 1942 de-abia ar fi ajuns pentru tratarea unui singur caz de meningită.

De-abia în 1945, o echipă anglo-americană de cercetători a elaborat o metodă de producție în masă a penicilinei, făcând posibilă distribuirea comercială pe scară largă.

După aceasta, au apărut din ce în ce mai multe antibiotice care puteau vindeca o gamă de infecții. A fost unul dintre marile salturi spectaculoase în medicină.

Descoperiri care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here