Pelerinaj la Casa Maicii Domnului din Efes

Casa Maicii Domnului și orașul antic Efes

0
423

Casa Maicii Domnului și orașul antic Efes

Casa Maicii Domnului -După ce am călătorit cu autocarul jumătate de oră, de la hotelul în care am fost cazați, am ajuns în orașul cu vestigii istorice, Efes. Aici am găsit ruinele templelor unor zeițe, cum ar fi Artemis, sau chiar poarta lui Heracles. Orașul vechi Efes, era foarte mare pe vremea romanilor și a fost cucerit în mai multe rânduri de către creștini. Apoi, iar de musulmanii turci. Când creștinii cucereau orașul Efes, dărâmau anumite clădiri până la temelie- probabil se referă la templele zeităților păgâne. Romanii au construit în Efes băi termale, biblioteca din Efes, a treia ca mărime din lume, după cea din Alexandria din Egipt.

Megalopolisul de acum 2000 de ani, Efes

Aici se găsesc ruine pe o întindere mare, încât nouă ne-au trebuit două ore ca să străbatem toată zona istorică. Se împleteau aici trei domenii importante- religia, politica și statul democratic. Deci trei sedii de clădiri așezate unele lângă altele. Orașul Efes era un megalopolis, deoarece avea în jur de 100 de milioane de locuitori. Spectaculos este și teatrul din Efes, unde ne-am făcut selfiuri și poze de grup. Pe ici pe colo, printre grupurile numeroase de pelerini se plimba câte o pisică, ceea ce ne-a mirat foarte tare și a dus la zâmbete hilare, în mijlocul nostru.

Casa Maicii Domnului din Efes – bucuria noastră

Mai departe, am plecat și am ajuns în jumătate de oră la casa Maicii Domnului. În acest loc sunt mărturii care spun că Maica Domnului a trăit 8 ani din viața sa și aici a murit. Se spune că acest loc a fost descoperit printr-o viziune pe care a avut-o o fată din Germania. Acesteia i s-a arătat că aici a trăit Maica Domnului. Apoi s-a scris și o carte și niste turci din Izmir, un sat din apropiere au citit cartea și au venit să vadă casa Maicii Domnului. Așa a ajuns casa Maicii Domnului loc de pelerinaj pentru toți creștinii. De  aceea ne-am rugat și noi fierbinte și am aprins o lumânare și am luat aghiazmă din curte.

Pelerinajul celor trei Papi la casa Maicii Domnului

Aici la casa Maicii Domnului, au fost în pelerinaj trei Papi de la Vatican. Și aici slujesc trei preoți catolici și patru maici catolice. Locul este foarte mic la casa Maicii Domnului, dar foarte smerit, așa cum și-a dus viața Maica Domnului. Când am ieșit afară, am văzut un zid plin cu hârtiuțe cu dorințele și rugăciunile pelerinilor. A fost de-a dreptul fabulos să vedem câte rugăciuni s-au înălțat în acest loc smerit, fiecare persoană având câte un gând bun și câte un necaz. Cu sufletul împăcat și cu multă bucurie în suflete, i-am mulțumit Maicii Domnului că ne-a învrednicit să a ajungem la locul ei cel sfânt și să ne închinăm cu evlavie în Casa ei. Aici în fiecare an la sărbătoarea  Adormirea Maicii Domnului, vin pelerini creștini turci, din toate zonele și se roagă Maicii Domnului. Ei numesc acest loc sfânt al  Maicii Domnului, Panaghia Kapulu.

Iată mai jos și câteva poze de la Casa Maicii Domnului din Efes

Casa Maicii Domnului din Efes - Arhivă personală
Casa Maicii Domnului din Efes – Arhivă personală
Istoricul Sanctuarului
Istoricul Sanctuarului
Casa Maicii Domnului din Efes- Arhivă personală
Casa Maicii Domnului din Efes- Arhivă personală
Statuia Maicii Domnului din Efes- Arhivă personală
Statuia Maicii Domnului din Efes- Arhivă personală

Ionela Moldovanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.