Pe urmele celor mai frumoase ceasuri astronomice

0
291

În toată Europa există ceasuri astronomice vechi de sute de ani. Pe lângă funcţia lor principală, de a arăta ora, ele indică mişcările stelelor, ale soarelui, ale lunii şi ale planetelor. În timpul perioadei de glorie a marilor ceasuri astronomice, între secolele al XIV-lea și al XVI-lea, aceste construcții masive erau adesea decorate ca niște piese de artă, cu fețe multiple, figuri în mișcare, ornamente sculptate și cifre vizibile. Sunt adevărate opere de artă, însă unicitatea lor este dată nu doar de arhitectură, ci şi de povestea din spatele fiecăruia. Prin urmare, vă voi prezenta trei ceasuri astronomice din tot atâtea oraşe ale Franţei, orologii perfect funcţionale şi în zilele noastre, care stârnesc interesul turiştilor veniţi din toate colţurile lumii.

Ceasul astronomic din Catedrala St. Jean, Besançon

Catedrala din Besançon, situată în centrul capitalei ceasurilor din Franţa secolului al XlX-lea, găzduieşte unul dintre cele mai sofisticate orologii construite vreodată.

Realizat și instalat în 1860 de Auguste-Lucien Vérité, ceasul arată ora exactă din 17 locuri ale lumii, precum şi frecvenţa şi înălţimea valurilor din opt porturi franceze, un calendar perpetuu cu respectarea ciclului bisect şi ora răsăritului şi apusului. Ceasul are înălţimea de 5,8 m, iar mecanismul lui numără 30.000 de piese, 21 de figuri automate și imagini animate, 57 de cadrane. Orologiul oferă 11 tipuri de indicaţii, precum ore, date, anotimpuri, semne zodiacale.

Mai multe informaţii despre tarife şi orar de vizitare găsiţi aici

Gros Horloge din Catedrala Notre-Dame, Rouen

O plimbare prin frumosul centru vechi al oraşului Rouen vă va aduce lângă ceasul astronomic Gros Horloge, aflat pe un arc renascentist, între piaţa centrală şi Catedrala Notre-Dame. A fost realizat de Jourdain del Leche și Jean de Felain, în 1389 şi e o capodoperă tehnică şi artistică ce te lasă fără cuvinte. În partea centrală a ceasului sunt prezentate fazele lunii, iar singurul braţ marchează trecerea fiecărei ore. O faţadă a fost adăugată în 1529, după mutarea în actualul său loc; aceasta prezintă fazele lunii și zilele săptămânii cu operele alegorice ale artei, la bază.

Întreg ansamblul arhitectural este alcătuit dintr-o clopotniţă gotică, o arcadă și un cadran renascentist, plus o fântână din secolul al XVIII-lea. Clopotnița găzduiește clopotele orașului și unul dintre cele mai vechi mecanisme de ceasornicărie din Europa, care funcționa între secolul al XIV-lea și anul 1928. Turiştii au posibilitatea de a urca în clopotniţă, pe parcursul unui tur ghidat (tarifele şi programul de vizitare aici). Vizitarea interiorului dezvăluie o altă latură a acestui monument excepţional dedicat timpului, turistul având posibilitatea să admire sala cadranului, apartamentele celui care se ocupa în trecut de întreţinerea ceasului, clopotniţa  și mecanismul din secolul al XIV-lea, primele clopote municipale. În plus, din vârful turnului se va bucura și de o panoramă unică a orașului.

Ceasul astronomic din Catedrala Notre-Dame, Strasbourg

Catedrala Notre-Dame din Strasbourg este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa. Aici se află un orologiu astronomic ce funcţionează neîntrerupt de aproape 150 ani, din timpul primei dominaţii franceze a orasului. Operă specifică Renaşterii, acest ceas astronomic mecanic este o invenţie a mai multor artişti, matematicieni şi tehnicieni. Ceasornicari elveţieni, sculptori, pictori şi creatori au lucrat împreună pentru a construi acest mecanism mecanic.

Numit şi „Orologiul celor trei regi”, acest prim ceas astronomic din Strasbourg a fost construit din anul 1352 până în 1354, însa şi-a încetat funcţionarea începând cu secolul al XVI-lea. Din cauza conflictelor religioase, lucrările de înlocuire au durat mult, astfel că un alt ceas a fost fabricat abia în anul 1547, de către un grup de maeştri ceasornicari elveţieni. Mecanismul actual datează din 1842 şi măsoară 18 metri, fiind unul dintre cele mai mari din lume. Noul ceas conține primul calendar gregorian perpetuu mecanic, proiectat de Schwilgué în 1816, un cadran planetar, o afișare a poziției reale a Soarelui și a Lunii și eclipsele solare și lunare.

Potrivit unei legende, autorităţile locale din Strasbourg au ordonat ca, odată cu terminarea lucrării, constructorul ceasului astronomic să fie orbit, pentru a nu mai putea face vreodată ceva asemănător. Astăzi, ceasul astronomic ne oferă o viziune a diferitelor stagii ale vieţii, care sunt personificate de către un copil, un tânăr, un adult şi un om vârstnic ce stă înaintea Domnului. Deasupra acestuia se află Apostolii, care merg înaintea lui Hristos.

 La ora 12.30 p.m., ceasul începe să bată ora exactă, putând fi urmărit de turişti contra unui cost modic (mai multe informaţii aici), iar în zilele de week-end şi sărbători legale acest ritual se poate urmări gratuit. Anterior începerii, este făcută o prezentare video completa, în trei limbi: franceză, engleză şi germană, care în total dureaza 20 minute.

V-ar mai putea interesa şi:

Minuni ascunse ale lumii: Cărţile înlănţuite şi Mappa Mundi, de la Catedrala Hereford

Minuni ascunse ale lumii: Lebăda de argint

Muntele care arde de 5.500 de ani