Pe Marte există mii de ghețari

0
126

Ison-e-MartePe Marte există mii de ghețari acoperiți de praf, ghețari care conțin suficient de multă apă încât dacă ar fi distribuită uniform la suprafața planetei, ar acoperi-o cu un strat de gheață cu grosimea de 1,1 metri, informează Reuters.

Acești ghețari se află distribuiți în două benzi care se extind dinspre polii planetei spre latitudini mai scăzute. Datele radar obținute de sateliții aflați pe orbita planetei Marte, combinate cu modele computerizate, indică existența pe Marte a unui volum de 150 de miliarde de metri cubi de apă, scrie revista Geophysical Research Letter, citată de Agerpres.

„Această gheață care coboară până la latitudini mai scăzute reprezintă o parte importantă din rezervele de apă ale planetei Marte”, susține Nanna Bjornholt Karlsson, cercetător la Institutul Neils Bohr din cadrul Universității din Copenhaga.

Oamenii de știință încearcă să afle cum s-a transformat Marte dintr-o planetă caldă și umedă, similară Pământului, în deșertul rece din prezent.

În urmă cu miliarde de ani, Marte, care nu dispune de un câmp magnetic protector, așa cum are Pământul, și-a pierdut o mare parte din atmosferă. Există mai multe studii în derulare care încearcă să determine ce procent din apa acestei planete s-a pierdut și cât a rămas în depozitele de gheață și în subteran. Conform unor estimări se pare că Marte și-a pierdut 87% din apă.

„Presiunea atmosferică pe Marte este atât de scăzută încât gheața se evaporă pur și simplu”, conform unui comunicat al Institutului Neils Bohr. Acești ghețari au rămas intacți pentru că au fost acoperiți cu o groasă pătură protectoare de praf.

În prezent, cele mai mari rezervoare de apă de pe Marte se află în zonele polare ale planetei.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.