Pe firul timpului – către ora exactă

0
380
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

ceasorniculLa un moment dat al existenței sale, omul a simțit nevoia măsurării scurgerii timpului ceva mai precis, decât prin eternul ciclu zi-noapte-zi.

Astefl s-a observat că, într-o zi însorită, lungimea umbrei unui om (sau a unui obiect fix aflat în poziție verticală) se modifică. Și de aici, au apărut….

Cadranul solar, primul instrument de măsurat timpul. Investiția aceasta pare să fi fost făcută independent în mai multe părți: China, Egipt, Chaldeea… Ceasornicul era mulțumit ca precizie pentru acele vremi, dar avea un mare neajuns: „funcționa” doar în zilele însorite. Așadar, s-a căutat în continuare un instrument mai eficient, motiv pentru care s-a ajuns la…..

Clepsidra, ce se bazează pe scurgearea înceată, dar continuă – de obicei timp de o oră- a unei cantități stabile de apă sau nisip fin. Romanii au perfecționat mult timp clepsidra hidraulică, pe care au dotat-o cu un cadran unde se putea citi trecerea orelor.

Primele ceasuri mecanice de uz public apar în evul mediu- mai întâi sub forma unor orologii instalate, de regulă la primării și catedrale. Însă, cel mai vechi orologiu mecanic atestat de documente a fost construit în China, în anul 725 î.e.n. În zilele noastre continuă să fie în funcție un orologiu realizat în Anglia pe la 1386, restaurat la 1956.

La noi în țară, se bucură de o binemeritată  celebritate, orologiul artistic cu figurine construit la Sighișoara în 1648 în vârful unui turn înalt de 64 de metri, cunoscut sub numele firesc de „Turnul cu ceas”.

La Oradea funcționează un alt orologiu interesant, construit în 1793, sub forma unei sfere metalice, pe jumătate aurie, jumătate neagră, care datorită unui mechanism ingenious indică fazele lunii.

Cele dintâi ceasornice de buzunar au fost construite în Germania la începutul sec. al XVI-lea. Din cauza formei lor ovoidale și după numele localității unde au fost realizate la început, ele erau cunoscute ca “Ouă de Nurnberg”. Fiecare din aceste ceasuri este un unicat, și, totodată, o rară operă de artă, realizată manual, după calculi și meșteșuguri păstrate în mare secret, comunicat doar celor din familie.  Primul ceasornic de buzunar a fost lucrat de Peter Henlein în anul 1504. Ceasurile de purtat la mână datează din 1790, fiind colecționate la Geneva.

În secolul al XIX- lea, elvețienii sunt cei care încep producerea ceasornicelor în serie, prin standardizarea pieselor componente ale acestora. Primele exemple fabricate datează din

1865, datorită lui Roskopf.

Evoluția continuă a științei și tehnicii făcea însă necesară apariția unor instrumente mai perfecționate de măsurat timpul. Apar astfel, ceasul electric și mai târziu cel electronic. Se pare că primul brevet pentru un ceas electric a fost cerut  la 1840, iar cele dintâi exemplare puse în comerț au fost fabricate pe la 1880.

Interesant de semnalat este faptul că la Muzeul Tehnic din București se află o pendulă electrică ce poartă scrisă mențiunea că  a fost reparată în 1882. Nu se știe când a fost construită, dar cert este că  dea reprezintă una dintre cele mai vechi pendule electrice din Europa, aflată încă în stare de funcțiune!

Primul ceas electronic, a apărut tot în Elveția, la început cu diode luminiscente, apoi cu cristale lichide. Microelectronica a făcut apariția și producerea la scară industrială a unor ceasornice de mare precizie, cu formate inimaginabil de mici și la costuri reduse.

S-au produs și se ivesc continuu ceasuri electronice tot mai ingenioase și mai multifuncționale, printre care: exemplare care au grosimea de până la 2, 5 mm, dar există și unul elvețian gros de numai 0, 98 mm.

Precizia cea mai mare o dau însă orologiile atomice, care funcționează îndiferent de variațiile de presiune și temperatură ale mediului înconjurător. Cel mai exact aparat de acest tip oferă  o precizie garantată de o secundă la 1, 7 milioane de ani!

Merită amintit că în Elveția, la Zurich, se află montat, pe fața unui edificiu, orologiul cu cel mai mare cadran din Europa, ce măsoară aproape 9m în diametru; la Viena se găsește Muzeul Ceasurilor, în colecția căruia pot fi admirate exponate ce merg de la mecanismele primare ale orologiilor și până la pendula astronomică…de ultimă oră.

La Cracovia, în Polonia, se găsește un originar muzeu al ceasurilor solare; iar ăn încheiere vă propunem să vizitați la Ploiești, muzeu Ceasul de-a lungul vremii, care expune peste 2000 de ceasornice  de cele mai diferite tipuri si modele, începând cu secolul al XVII-lea.

În această autentică colecție de timp sunt păstrate care au aparținut domnitorilor Constantin Brâncoveanu și Alexandru Ioan Cuza, precum și unor ilustre personalități românești (Theodor Aman, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuși, Mihail Sadoveanu ș.a).

 Sursa:  Magazinul Curiozităților Lumii, de Claudiu Vodă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here