Pe drumuri de munte cu Mocănița

0
230
mocanitaSe numește ”Elveția” și poposește neobosită în fiecare dimineață în gara din Valea Vaserului. Își face apariția pufăind și lăsând în urma să o dâră groasă de aburi.

Cu o istorie de 83 de ani, calea ferată forestieră din Carpați, este singura care mai există astăzi după ce în majoritatea statelor europene, traseele feroviare au fost înlocuite cu drumuri forestiere.

Construită pentru transportul lemnelor, astăzi bătrâna Mocănița își continuă misiunea, arătându-le turiștilor din întreaga lume frumusețile țării noastre. În drumul său domol, șerpuind pe o cale ferată îngustă, trenul face mici pauze, pentru alimentarea cu lemne și apă. Pentru a se odihni, Mocănița face un popas de jumătate de oră, la Coman, unde turiștii se pot bucura de un picnic în mijlocul naturii.

Magistrala parcurge 60 km de zone sălbatice și neumblate, din Maramureș, ajungând până la granița României cu Ucraina. Călătoria durează șase ore și pornește din Vișeul de Sus până aproape de Izvorul Boului.

Prima oprire, după 8 km, este în delta Novăț.

Aici traseul se bifurcă, spre dreapta calea ferată continuă spre Valea Novăț, iar spre stânga, de-a lungul râului Vaser, trenul trece prin satele Cozia, Botizu, Făina, oferind călătorilor posibilitatea de a admira peisaje impresionante de versanți sălbatici, pădure deasă și stâncă. Uneori copacii sunt atât de aproape, încât efectiv pot fi atinși cu mâna… Susurul apei este fundalul muzical oferit de natură. Ajunși în Făina, se poate vizita o mică bisericuță construită de austrieci în memoria împărătesei Elisabeta.

Imediat ce am părăsit halta din Vișeu semnalul telefonului este pierdut iar contactul cu lumea modernă este imposibil de realizat. Tot ce ne mai rămâne de făcut este să ne relaxăm și să ne bucurăm din plin de această experiență.

Mocăniţa de pe Valea Vaserului astăzi, Calea Ferată Forestieră, este din anul 2000 sprijinită de o fundație elvețiană, care a investit în modernizarea vagoanelor, a recondiționat Mocănița și a repus în funcțiune locomotive de mult uitate.

Experiența cu Mocănița, este o călătorie înapoi în timp. Este o delectare pentru simțuri și o ocazie unică de a vă plimba cu ultima magistrală cu abur existentă în lume.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here