Păunul. Ştiaţi că…

0
4540

paunOamenii au ținut mereu ochii larg deschiși și au observat cu atenție toate lucrurile din jurul lor. Din cele mai vechi timpuri au avut convingerea că totul în viață are un scop și că nimic nu e făcut fără motiv. Astfel, când au văzut păunii defilând, au simțit că aceste creaturi superbe, trebuie să aibă o importanţă colosală.

Ei bine, frumuseţea şi splendoarea penelor păunului i-au dat o varietate de asocieri, înfăţişarea sa a făcut să fie adesea asociat regalităţii, în unele culturi, cum ar fi babilonienii antici şi perşii care credeau că doi păuni păzesc Copacul vieţii, simbolizând dualitatea omului.

Apoi, împărătesele şi prinţesele romane aveau ca emblemă păunul. Pasărea Zeu, Phaon cunoscută şi ca Fiorul, a fost identificată cu un păun. Hera pentru care pasărea e sacră a creat păunul din cadavrul unui gigant, Argus, un monstru fabulos ai cărui 100 de ochi i-a semănat pe coada păunului, care reprezintă bolta cerului, iar ochii stelele.

Pe de altă parte, semnele distinctive de pe coada păunului au fost identificate cu nişte ochi încă de la început, iar în creştinism pot reprezenta biserica atotvăzătoare. Felul în care se adăposteşte şi cum îşi reînnoieşte penele, poate semnifica reînvierea şi pentru că se credea că nu intră în putrefacţie, el simbolizează imortalitatea.

Concluzionând, budiştii privesc păunul ca simbol al roţii vieţii şi al soarelui. Reprezentând veghea înţelegătoare, păunul era odată sacru în China, unde penele sale lucioase şi frumos colorate erau emblema dinastiei Ming şi simbol al unui rang înalt. Nu în ultimul rând, pentru că devine neastâmpărat înaintea furtunilor şi scoate un ţipăt caracteristic, este asociat şi cu ploaia.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here