Ţările din Europa şi doctrina conservatoare

0
202

Paul Krugman face referire, într-un recent editorial din New York Times, cǎ multe state europene nu sunt de acord cu politica economică de dreapta.

PaulEconomist celebru și extrem de influent, Paul Krugman susține că, în ciuda tuturor problemelor apărute din cauza austerităţii și a monedei euro, multe ţari din Europa stau mult mai bine la capitolul creării de locuri de muncă decât Statele Unite, contrazicând doctrina de aripa dreapta.

“Deprecierea financiară și macroeconomica suferită de întreaga Europă a eclipsat succesul său remarcabil şi neașteptat pe termen lung pe care-l deţinea în direcţia creării de locuri de muncă”, scrie Krugman, „şi acest lucru nu este deloc surprinzător”.

„În ceea ce priveşte problema locurilor de muncă pentru oamenii care într-adevăr ar trebui să lucreze, bătrâna Europă ne reduce la tăcere, în ciuda beneficiilor sociale şi a reglementărilor care, în conformitate cu ideologia pieţei libere, ar trebui să facă restructurări în masa”, notează Krugman.

Lecţia pe care trebuie să o învăţăm este ca „macroeconomia nu este un joc de moralitate”. În acelaşi timp, să fim conştienţi că nu putem presupune că dogma economiei de dreapta despre sacrificiu, responsabilitate şi comunicate de presă proiectează o economie prosperă şi în creştere pe scară largă. În lumea noastră economică „virtutea nu este întotdeauna răsplătită, iar năravul întotdeauna pedepsit”, afirmǎ Krugman.

Dimpotrivă, crizele financiare severe și deprecierile pot afecta ţari cu baze economice foarte solide. Aşa erau si Statele Unite ale Americii în 1929. Greșelile de ordin politic care au dus la criza euro – crearea, în principal a monedei unice fără o uniune bancară şi fiscală, după cum ar fi fost normal – nu au avut practic nimic de a face cu prosperitatea ţării.

Adevărul este ca ţările europene s-au dovedit a fi mai puternice, mai prospere în ofertarea locurilor de muncă, decât poate fi menţionat în filozofia economică predominantă a Americii.

Sursa: salon.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here