Paul Goma, premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din Moldova

0
92

Paul GomaPaul Goma a primit premiul Opera Omnia, din partea Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, în semn de recunoaştere a valorii operei sale, dar şi a poziţiei civice manifestate în România comunistă, informează Radio Chişinău.

Organizaţia scriitorilor din Moldova a anunţat, pe 22 iunie, că acordă cea mai înaltă distincţie a instituţiei scriitorului Paul Goma.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a explicat faptul că „Paul Goma este unul dintre cei mai importanţi scriitori români şi europeni. Acesta nu şi-a ​uitat originile, dedicând mai multe din volumele sale satului natal şi Basarabiei”.

„Este un premiu simbolic, dar, în acelaşi timp, un premiu care are şi valoare materială. I se acordă lui Paul Goma ca o recunoaştere a valorii operei acestui scriitor, dar şi a poziţiei sale civice. Dânsul este unul dintre adevăraţii disidenţi în perioada comunistă din România; este un scriitor care a fost nevoit să emigreze, să părăsească ţara şi să se stabilească peste hotare”.

Scurtă biografie

Paul Goma, în vârstă de 82 de ani, este un scriitor român născut în Basarabia, a cărui cetăţenie a fost retrasă la cererea lui Nicolae Ceauşescu şi nici până în prezent actul acestuia nu a fost îndreptat.

El a fost persecutat de securitate până în 1977. Atunci, împreună cu soţia şi copilul, a cerut azil politic în Franţa. Paul Goma trăieşte şi la Paris, cu statutul de apatrid, scriitorul refuzând cetăţenia franceză în 1980.

A scris peste 40 de volume traduse în limbile franceză, germană, olandeză, suedeză şi italiană. A fost numit de Eugen Ionescu un „Soljeniţin român”.

Ana Grama