Paul Cézanne: „Opera de artă care nu a fost începută cu emoţie nu este operă de artă”

0
1570
Numit și „părintele artei moderne”, Paul Cézanne a fost un pictor francez  postimpresionist. El este cunoscut pentru stilul său incredibil de variat, care a influențat foarte mult arta abstractă secolului al XX-lea.

Despre lucrările sale se spune că sunt o punte de legătură între impresionismul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea marcat de cubism.

Paul Cézanne Paul Cézanne  s-a născut în sudul orașul francez Aix-en-Provence, pe 19 ianuarie 1839.

El a fost fiu  al lui Louis-Auguste și Anne Elisabeth Honorine Aubert, într-o familie înstărită,  ceea ce i-a permis să se bucure de un confort care nu a fost disponibil pentru majoritatea contemporanilor săi.

În 1852, Paul Cézanne a intrat în Collège Bourbon, unde s-a întâlnit și împrietenit cu Émile Zola, romancier francez. 

Această prietenie a fost decisivă pentru cei doi. La fel ca și  Zola, Cézanne a dezvoltat interese artistice la o vârstă fragedă, spre disperarea tatălui său. Acesta a fost împotriva unei cariere artistice, iar în 1858 la presiunile tatălui său, Cézanne intră la Facultatea de Drept de la Universitatea Aix. Deși Cézanne a continuat studiile de drept mai mulți ani, în același timp, el a fost înscris și la  École des Beaux-Arts din Aix, unde a rămas până în 1861, conform biography.com/.

În 1861 Paul Cézanne l-a convins, în cele din urmă pe tatăl său să-i permită să meargă la Paris, Franța.

El planifica să se alăture prietenului său,  Zola și să se înscrie la École des Beaux-Arts din Paris. Cererea sa a fost respinsă. În această perioadă vizitează Muzeul de Artă Louvre; studiază pictori  precum Diego Velázquez (1599-1660) și  Caravaggio  (1573-1610); începe să aibă îndoieli în privința talentului său.

paul2După câteva luni petrecute în casa tatălui său, se reîntoarce la Paris. Acolo se întâlnește cu Claude Monet,  Camille Pissarro; intra în contact cu activitatea lui Gustave Courbet și Édouard Manet. Se pare că, artistul nu s-a acomodat cu viața pariziană. El va reveni, de aceea va reveni periodic la Aix, unde se va bucura de o relativă izolare.

Creațiile artistului din anii 1860 sunt diferite. Ele au puține asemănări evidente cu stilul matur și mai important al artistului. Tablourile prezentate pentru a fi expuse la Salonul Oficial sunt respinse în mod constant. Extrem de personal în caracter, se ocupă cu subiecte bizare de violență și fantezie în culori dure, sumbre și umbre de vopsea extrem de grele.

Sub tutela Pissarro, într-un timp foarte scurt între 1872-1873, Cezanne a trecut de la tonuri întunecate la nuanțe luminoase.

El a început să se concentreze pe scene din natură și zone rurale.  Picturile lui Cézanne din 1870 sunt o mărturie a influenței pe care mișcarea impresionistă a avut avut-o asupra artistului.

Din 1882, Cézanne executat un număr substanțial de imagini peisaje din Aix, orașul său natal și din L’Estaque, un mic sat de pescuit aproape de Marseille.

„Compotier, ulcior, și fructe”, pictat între 1892 și 1894, este considerat unul dintre picturile sale celebre, pentru textura și umbre sale.

Pictura prezintă obiecte de zi cu zi dar exprimă emoții complexe prin utilizarea de culori armonioase.

În 1895, Ambroise Vollar, unul din cei mai importanți dealeri din artă din acea perioadă susține în galeria lui de artă de la Paris, expoziția lui Cézanne. Acest fapt a dus la o creștere rapidă a faimei artistului.

Picturile lui Cézanne din ultimele trei decenii ale vieții sale au stabilit noi paradigme de dezvoltare ale artei moderne. Noile sale lucrări printre care, „Golful Marsiliei văzut de la Estaque”, „Muntele Sainte-Victoire”, „Jucătorii de cărţi” și „Scăldătoarele” au început să fie populare printre pictorii novice iar unele au fost trimise la „Salon des Independants”.

paul3Artistul a murit din cauza pneumoniei, la 23 octombrie 1906.

Boala a dezvoltat-o după mai multe ore petrecute în ploaie pentru a picta.

După moartea sa, picturile sale au fost expuse într-un muzeu din Paris în 1907.

În timpul carierei sale artistice care acoperă mai mult de patruzeci de ani, Paul Cézanne a realizat mai mult de 900 de picturi în ulei, 400  în acuarelă și numeroase lucrări incomplete. Din toate picturile sale complete, doar 200 mai există astăzi expuse în muzeele lumii.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here