Patriarhul Daniel: Să nu subminăm valoarea familiei creştine tradiţionale

0
182

SLUJBA POMENIRE - PATRIARHIEPatriarhul Daniel: Să nu subminăm valoarea familiei creştine tradiţionale.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă, în contextul divergenţelor privind definirea familiei în Constituţie, să nu fie relativizate valorile morale fundamentale şi să nu fie subminată familia creştină tradiţională.

,,Valoarea reală a libertăţii noastre se măsoară potrivit cu mulţimea faptelor noastre bune, săvârşite în mod liber şi responsabil, pentru a creşte spiritual în iubire milostivă, în bunătate şi generozitate. Dacă libertatea politică sau socială nu este unită cu responsabilitatea morală pentru apărarea vieţii şi demnităţii umane individuale şi colective, libertatea devine autodegradare. De aceea, Sfântul Apostol Petru, cunoscând bine pericolul permanent al pervertirii sau al degradării libertăţii omului îi avertizează pe creştini, zicând: Nu folosiţi libertatea ca pe un acoperământ al răutăţii!”, spune PF Daniel, într-un mesaj privind valoarea familiei creştine.

În acelaşi context, patriarhul BOR apreciază că libertatea ca „acoperământ al răutăţii” sau „libertatea sinucigaşă”.

Se vede astăzi mai ales în răul pe care societatea contemporană secularizată şi-l pregăteşte singură, uneori chiar prin legi impuse de parlamente, care duc la relativizarea valorilor morale fundamentale şi la subminarea familiei tradiţionale ca element natural al existenţei şi dezvoltării societăţii umane.

,,Vedem aşadar că libertatea, ca dar al lui Dumnezeu, pentru care au luptat şi au murit eroii neamului românesc, trebuie cultivată astăzi cu mult discernământ şi responsabilitate spirită. Pe lângă apărarea integrităţii teritoriale a ţării noastre trebuie apărată şi integritatea spirituală a sufletului poporului român, care în întreaga sa istorie a rezistat spiritual în timpul invaziilor barbare şi al stăpânirilor străine, păstrându-şi credinţa şi vieţuirea în familia creştină”, mai spune PF Daniel.

Comisia de revizuire a Constituţiei a revenit, în 11 iunie, asupra amendamentului votat anterior prin care se definea, în legea fundamentală, căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, respingând amendamentul şi optând pentru menţinerea articolului respectiv în formă nemodificată.

Astfel, amendamentul, care avea forma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, edicaţia şi instruiorea copiilor”, a fost respins, în momentul în care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.

Amendamentul, formulat şi de BOR, a cumulat şase voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

 

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.