Patriarhia răspunde BBC: Mai bine biserici noi şi pline, decât biserici goale că în Occident

0
282

catedrala_a83295a8d3Patriarhia Romană a transmis o reacţie oficială în legătură cu documentarul BBC în care se arată că, deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România, la fiecare trei zile, se mai construieşte o biserică.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe considera că reportajul BBC a fost difuzat „fără discernământ critic de unele media româneşti” şi că ridicarea de noi lăcaşuri de cult „nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici”.
„După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale au fost construite sau se afla în diferite stadii de execuţie aproximativ 2000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe.
Construirea, pictarea şi întreţinerea acestora sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari”, se arăta într-un comunicat remis Ziare.com de biroul de presă al Patriarhiei Romane.

Dacă statul nu mai finanţează BOR, trebuie să-i retrocedeze toate proprietăţile?

Referitor la sprijinul acordat de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute, reprezentanţii BOR subliniază că acesta reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României şi că „este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin Legea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948”. Mai marii bisericii avertizează că dacă statul nu ar mai finanţa cultele religioase, ar trebuie să retrocedeze toate proprietăţile bisericeşti aflate în proprietatea şi exploatarea să.
În documentul transmis de presei de Patriarhie se arată că finanţarea constuirii Catedralei Mântuirii Neamului de către stat se face „în conformitate cu Legea Cultelor (489/2006) şi Legea Catedralei Mântuirii Neamului (376/2007) „. De asemenea, reprezentanţii BOR susţin că, de peste doi ani, în bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Romane din ţară şi străinătate se strâng bani în acest scop, printr-o colecta specială.
Patriarhia susţine că documentarul BBC a folosit ca sursa asociaţia ASUR, aceeaşi care militează pentru scoaterea religiei din şcoli, şi care, în 2011, era citată de un reportaj realizat de Deutsche Welle, folosind „aceeaşi retorică patetică şi alarmista în ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamului”. Cei de la Patriarhie susţin că ridicarea lăcaşului nu costă 600 de milioane de euro, aşa cum s-a speculat, ci doar 100 de milioane de euro.
„Realizatorii documentarului BBC au reuşit să umbrească imaginea uneia dintre instituţiile media internaţionale cele mai apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea informaţiilor prezentate. (…) Tendinţa de a exagera şi de a transmite mesajul fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, România este ‘tara cea mai săracă din UE’ cu un sistem educaţional, medical şi de asistenţă socială în criză, fără nici o dovadă în acest sens nu onorează postul de televiziune britanic.
În plus, considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmpla adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii”, a conchis Patriarhia, în comunicatul remis la o zi după difuzarea în presă românească a documentarului BBC.

Sursa: ziare.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.