Pastorala de Nașterea Domnului 2015 a Preafericitului Părinte Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh ecumenic

0
181

bartolomeu_fotoBisericii de pretutindeni,

Har, milă și pace de la Iisus Mântuitorul născut prunc în Betleem.

Iubiți frați și surori în Domnul,

Dulceața sfintei nopți de Crăciun îmbrățișează încă o dată lumea. În mijlocul trudei și suferinței umane, crizei și competiției, lăcomiei și urii, zbuciumului și disperării, taina întrupării lui Dumnezeu prezintă același farmec de realitate sensibilă și mereu contemporană, îndemnând  locuitorii pământului să învețe ce este dreptatea (Is. 26: 9), pentru că astăzi ni s-a născut Mântuitor (Lc. 2: 11).

Din păcate, totuși, în epoca noastră, mulți oameni gândesc ca Irod, acel nelegiuit și mare ucigaș de copii, nimicindu-și semenii în multe feluri. Când egocentrismul lui Irod i-a distorsionat gândirea de conducător lumesc, el a fost amenințat, în mod paradoxal, de nașterea unui prunc nevinovat. Prin urmare, Irod a ales anihilarea pruncului drept calea cea mai potrivită de a-și proteja puterea lumească.

Pentru a scăpa de intențiile sale criminale, pruncul Iisus, despre care vorbeau îngerii, a fost nevoit să fugă în Egipt, devenind – cum am formula în terminologia de astăzi – un ”refugiat politic”, împreună cu Maria, Preasfânta Sa Maică și Născătoare de Dumnezeu, precum și cu dreptul Iosif.

În epoca noastră, considerată una a progresului, mulți copii sunt nevoiți să fugă ca refugiați împreună cu părinții lor pentru a-și salva viețile puse în pericol de feluriți dușmani. Aceasta constiuie o adevărată rușine pentru întreaga rasă umană.

Din acest motiv, cu prilejul nașterii Pruncului Iisus, adevăratul nostru Răscumpărător și Mântuitor, proclamăm din preasfântul și apostolicul tron patriarhal și ecumenic că fiecare societate trebuie să garanteze dezvoltarea în siguranță a copiilor și să respecte dreptul lor la viață, educație și creștere normală, care pot fi asigurate prin hrănirea și educația lor în sânul familiei tradiționale, fundamentată pe principiile dragostei, compasiunii, păcii și solidarității, care sunt daruri oferite nouă astăzi de Dumnezeu întrupat.

Mântuitorul nou-născut invită pe toți să primească mesajul Său de mântuire pentru toți oamenii. Este adevărat că, în decursul lungii istorii omenești, oamenii au trecut prin multe migrații și relocări. Totuși, am fi sperat că, după două războaie mondiale și multe apeluri la pace din partea conducătorilor și instituțiilor bisericești și politice, societățile moderne ar fi în stare să asigure coexistența pașnică a oamenilor în propriile lor țări. Din păcate, evenimentele au arătat contrariul și ne-au spulberat speranțele, căci mase uriașe de oameni sunt obligate astăzi să pornească într-o călătorie amară ca refugiați din calea nimicirii.

Această situație în proces de continuă escaladare, cu valul de refugiați în constantă creștere, sporește responsabilitatea celor care sunt încă binecuvântați să trăiască în pace și oarecare confort, de a nu rămâne insensibili la drama de zi cu zi a mii dintre semenii noștri. În schimb, suntem chemați să ne exprimăm concret solidaritatea și iubirea, știind că fiecare gest de iubire către ei este în ultimă instanță pentru Pruncul și Fiul lui Dumnezeu întrupat, Care a venit pe pământ nici ca rege sau conducător, nici ca tiran sau aristocrat, ci mai degrabă ca un prunc gol și lipsit de apărare într-o iesle mică, fără adăpost asemenea multor mii de oameni din acest moment, și forțat din primii ani să emigreze într-o țară depărtată pentru a supraviețui furiei lui Irod. Sângele nevinovat al copiilor refugiați de astăzi se scurge pe pământ și în mare, timp în care lăuntrul plin de nesiguranță al lui Iord ”poartă vina”.

Pruncul dumnezeiesc, născut în Betleem și îndreptându-se către Egipt, este păzitorul adevărat al refugiaților de astăzi care sunt persecutați de irozi moderni. Acest Prunc Iisus, Dumnezeul nostru, ”s-a făcut slab cu cei slabi” (cf. I Cor. 9: 22), devenind în tot felul  ca noi care suntem slabi, împovărați, în nesiguranță, ca niște refugiați. Sprijinul și ajutorul nostru pentru cei persecutați și pribegi, indiferent de rasă, etnie sau religie, seamănă cu darurile prețioase ale magilor pentru Domnul nou-născut, asemenea comorilor neprețuite de ”aur, smirnă și tămâie” (cf. Mat. 2: 11), o bogăție duhovnicească inviolabilă și veșnică, ce rămâne nestricată cu anii și ne așteaptă în împărăția cerurilor.

Să oferim fiecare orice putem fraților și surorilor noastre refugiați, în care vedem persoana lui Iisus Hristos. Să oferim daruri prețioase de dragoste, jertfelnicie și compasiune micului prunc Iisus născut în Betleem, urmând milei Sale binevoitoare către noi. Să-L slăvim cu îngerii, cu magii și cu păstorii, strigând ”Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, și pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Lc. 2: 14), împreună cu toți sfinții.

Harul și mila îmbelșugată a pruncului Iisus cel pribeag (refugiat) să fie cu voi cu toți!

Crăcunul 2015

Al vostru fierbinte rugător către Dumnezeu,

Bartolomeu al Constantinopolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.