Păsările migratoare și măiestria aerodinamică

0
515

Păsările migratoare știu să profite cu mare finețe de caracteristicile aerodinamice ale zborului în formație.

pasari migratoareSe cunoaște de foarte multă vreme că zborul în formație V ajută păsările să profite de avantaje aerodinamice, pentru a mări eficiența zborului. Ca și în cazul avioanelor, o pasăre aflată provoacă apariția unor turbioane, care formează un soi de siaj în urma ei. Aceste turbioane ajută la producerea unei forțe ascendente sau descendente pentru păsările aflate în urma ei. Acestea știu, instinctiv, să se plaseze în zona ascendentă a turbionului, ceea ce se traduce prin apariția formației V a stolului de păsări.

Acest lucru este bine cunoscut, dar până acum nu existau măsurători precise asupra comportamentului păsărilor în timpul zborului. Din acest motiv, cercetători de la Royal Veterinary College, Marea Britanie, și-au propus să colecteze date privitoare la zborul în formație al păsărilor. Ei au profitat de un program european prin care ibișii pleșuvi nordici (Geronticus eremita), dispăruți din Europa de mai bine de 400 de ani, sunt readuși pe bătrânul continent. În cadrul programului, păsările au fost învățate traseele de migrare din Italia, unde rămân pe timpul iernii, către regiuni din Austria și Germania, unde staționează pe timpul verii. Pentru antrenarea păsărilor a fost folosit un deltaplan motorizat, pe care păsările îl urmau (vă recomand să vă uitați și la filmul Zborul spre casă, o poveste asemănătoare și emoționantă, în care rațe sălbatice din Canada au fost reînvățate să migreze către sud).

Cercetătorii au plasat pe fiecare pasăre un mic dispozitiv care colecta date privitoare la zbor și coordonatele GPS, care cântărea numai 23 g. Datele au arătat că, pe timpul zborului, în cea mai mare parte din timp, păsările nu numai că se așează în poziția cea mai favorabilă în raport cu pasărea din față, ele reușesc și să își regleze bătăile aripilor, pentru a beneficia de un maximum de eficiență aerodinamică.

Unele păsări își modifică poziția în cadrul formației, ajungând să zboare, perioade scurte de timp, în spatele celei din față. În acest caz, ele au tendința de a își regla bătăile de aripi în ”opoziție de fază” față de pasărea aflată în față. Și în acest caz se obține o eficiență aerodinamică maximă.

Rezultatele obținute de către cercetători au fost publicate în revista Nature.

Sursa: stiintasitehnica.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.