Păsările au creier mic, dar abilităţi mari

0
230

papagali

Cu toate că au creierul mic, păsări dau dovadă de o capacitate cognitivă surprinzătoare care s-ar explica printr-un număr mai mare de neuroni, se arată într-un studiu publicat de  Academia Americană de Ştiinţe (PNAS).

Potrivit cercetătorilor, creierul papagalului Ara are dimensiunea unei nuci fără coajă, în timp ce creierul unui macac este mare cât o lămâie.

Însă papagalul Ara are mai mulţi neuroni decât o primată, iar aceştia sunt situaţi în partea creierului care este importantă pentru inteligenţă. Acest lucru a susrprins experții, care au măsurat sistematic numărul de neuroni din creierul a douăzeci de specii de păsări.

Dimensiunile variază de la minusculul diamant mandarin până la pasărea Emu care poate atinge 1,90 metri. Savanții au constatat că toate aceste păsări au mai mulţi neuroni, pentru aceeaşi masă cerebrală, decât mamiferele şi chiar primatele.

„Multă vreme, am auzit spunându-se că a avea un creier de pasăre nu este ceva măgulitor, dar acum remarca ar trebui să fie un compliment”, a comentat Suzana Herculano-Houzel, profesor de neuro-ştiinţe la universitatea americană Vanderbilt.

Studiul oferă un răspuns la o întrebare pe care şi le pun cercetătorii de mai bine de zece ani: cum nişte păsări cu un creier mic pot efectua sarcini complexe?

Papagalii şi ciorile au demonstrat capacităţi cognitive comparabile cu acelea ale primatelor. Aceste păsări pot fabrica instrumente şi le pot folosi pentru găsirea hranei sau pentru rezolvarea altor probleme.

Mai mult, se recunosc în oglindă şi anticipează viitoarele lor nevoi, adică nişte capacităţi cognitive despre care se credea până în prezent că doar primatele sunt capabile.

„Am descoperit că păsările, în special cele cântătoare şi papagalii, au un număr mare de neuroni în pallium, partea creierului care corespunde cortexului cerebral care este important pentru funcţiile cognitive superioare, cum ar fi planificarea viitorului… Fapt care explică de ce ele au niveluri de inteligenţă cel puţin la fel de complexe ca ale primatelor”, a mai spus Suzana Herculano-Houzel.

Neuronii din creierii păsărilor sunt mult mai mici şi mai concentraţi decât la mamifere, precizează cercetătorii. Spre exemplu, creierul papagalilor şi al păsărilor cântătoare are de două ori mai mulţi neuroni decât creierul primatelor de aceeaşi mărime şi de două până la patru ori mai mulţi decât creierul şoarecilor şi şobolanilor.

Deşi legătura între inteligenţă şi numărul neuronilor nu a fost stabilită cu claritate, experții estimează că, la păsări, creierul conţine acelaşi număr de neuroni şi chiar mai mulţi decât acela al multora dintre cele mai mari mamifere și are potenţial să producă „o putere cognitivă” superioară, relatează Rador, citând lalibre.be.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here