Păr frumos şi mătăsos

0
184
părulTemperaturile scăzute, vântul aspru, aerul uscat din încăperi ori căciulile căptuşite cu materiale sintetice dăunează părului care, dacă se doreşte la fel de sănătos şi de plin de vitalitate şi de strălucire ca în zilele sale „bune”, trebuie îngrijit în această perioadă cu o mai mare atenţie.

Cu fiecare grad în scădere, glandele sebacee îşi reduc producţia de sebum, iar părul rămâne lipsit de protecţie. Uscarea rapidă cu foehnul, ondularea, produsele cu alcool şi siliconul usucă, dar mai ales îngreunează firul de păr. De aceea, mai cu seamă iarna, aceste obiceiuri ar trebui limitate. Şepcile şi căciulile groase din lână pot avea efecte negative asupra structurii firului de păr; nu întâmplător pălăriile şi căciulile din blană au pe interior căptuşeală din mătase, un material prietenos cu părul.

Acesta poate fi menţinut sănătos dacă beneficiază de un ritual de îngrijire şi de un aport de vitamine corespunzătoare. Astfel, antioxidanţii şi vitaminele A, B, C, D şi E, acizii graşi Omega 3, proteinele, zincul şi magneziul contribuie semnificativ la păstrarea vitalităţii părului. între alimentele bogate în aceste elemente se numără lintea, fasolea, soia, varza, brânza, citricele, legumele verzi, uleiul de peşte, drojdia de bere şi cerealele integrale.

Îngrijirea părului vopsit

Părul vopsit, agresat periodic de agenţi chimici care afectează foliculul, are nevoie de un ritual ceva mai pretențios. „Un prim factor vizează frecvenţa vopsirii, care nu trebuie făcută mai des de o dată la trei săptămâni. De altfel, dacă la următoarea vopsire se doreşte aceeaşi nuanţă, care s-a şi păstrat, se poate vopsi doar zona nou-crescută.

Pentru întreţinere, se folosesc şampoane special concepute pentru părul vopsit, chiar seruri vitaminizante, precum şi un balsam bogat în substranţe nutritive. Săptămânal, se poate aplica o mască re-structurantă pentru păr; cel puţin o dată pe lună, vârfurile trebuie scurtate, deoarece părul are tendinţa să se despice mai uşor la capete”, spune Dr. Constantin Stoian, medic specialist dermatologie.

Uleiuri binefăcătoare înainte de spălare (cel mult de două ori pe săptămână), părul poate fi masat câteva minute cu un ulei vegetal încălzit uşor înainte. Efectele benefice ale uleiului de măsline sunt binecunoscute; ele sunt puternic concurate de cele ale uleiului de argan, care îmbunătăţeşte elasticitatea părului; îi sporeşte gradul de hidratare; îl întăreşte şi îi repară membrana celulară. De asemenea, masajul regulat cu ulei de cocos nu doar că îndepărtează mătreaţa, dar proteinele pe care le conţine refac firul de păr agresat de factorii de mediu şi de coafarea termică.

Dona Info, ianuarie-februarie 2015

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.