Destinații de vacanță – Weekend de vis la Paris, Franţa | GALERIE FOTO

0
668
Paris, Franţa
Paris, Franţa
Numărul turiştilor, 27 de milioane pe an, îl depăşeşte cu mult pe cel al locuitorilor (12 milioane), în rest, Parisul este una dintre cele mai frumoase capitale din lume: vanitoasă, intelectuală, echilibrată între măreţia trecutului şi proiectele de viitor.

Un oraş unde totul devine o formă de artă, ba chiar artă de a trăi: de la modă la gastronomie, de la măreţe temple de cultură cum ar fi Muzeul Luvru la cel mai mare târg de vechituri din Europa (Clignancourt), totul este un mozaic de ambianţe, culori, stiluri care se schimbă de la o zonă la alta – aici se numesc arondismente (arrondissement), sectoare municipale, aflate de o parte şi de alta a malurilor Senei (Rive Droite, cel mai elegant, şi Rive Gauche), numerotate de la 1 la 20.

VEDERE DIN PLACE DES VOSGES
Paris, Franţa
În afara arondismentelor există cartiere. Marrais (3 şi 4 arrondissement), celebru pentru arta contemporană, se găseşte pe Rive Droite, zona cu galerii de anticariat şi cu spaţii dedicate picturii moderne, grupate mai ales sub arcadele Place des Vosges, una dintre cele mai frumoase pieţe din oraş.

În vecinătate, minunatul Musée Carnavalet (Rue de Sévigné nr. 23, tel. 1 44595858, orar 10-18) e o frântură de istorie a evenimentelor şi a personajelor care au făcut Parisul: îşi ia numele de la unul dintre cele două hotel particulier care îl găzduiesc (celălalt este Le Peletier de Saint-Fargeau).

Pe malul fluviului admiraţi faţada neorenascentistă a Hôtel de Ville,.

Este marele complex al primăriei realizat în mai multe etape începând cu 1533. El a fost reconstruit în secolul XIX după un incendiu. Parizienii care îşi au rădăcinile în Marais îndrăgesc cafenelele literare cum este La Belle Hortense (Rue Vieille du Temple nr. 37), loc de întâlnire a scriitorilor şi a pasionaţilor de vin bun, şi locuri creative cum este Passage de Retz: un spaţiu dedicat creativităţii contemporane, cu vitrine de design, modă, bijuterii (Rue Charlot nr. 9, tel. 1 48043799) care sunt o tentaţie continuă.

În imaginarul colectiv, după Marais cel mai cunoscut este cartierul Montmartre, colina boemă din 18 arrondissement, într-o vreme Mecca cumpărăturilor şi a artei (aici trăiau mulţi pictori, de la Utrillo, care s-a născut aici, la Picasso). Nu mai are strălucirea de altădată, însă vă dăruieşte întotdeauna plimbări minunate pe străduţe şi printre magazinaşe vintage şi curiozităţi cum este Muzeul Erotismului, cu o colecţie de artă contemporană şi populară, obiecte de artă, fotografii, care fără îndoială merită o vizită (Boulevard de Clichy nr. 72, orar 10-14, www.musee-erotisme.com).

Paris, Franţa

Astăzi zona înfloritoare este 9 arrondissement. Aici s-au mutat arhitecţi, designeri şi oameni de afaceri. Tot aici, Jacques Garcia, unul dintre cei mai în vogă arhitecţi, şi-a deschis noul boutique hotel L’Athénée (Rue de Caumartin nr. 9, www.hotel-athenee.com).

Un alt cartier de neocolit este Bastille: parizienii vin aici pentru piaţa alimentară Richard Lenoir, ţel predilect al gurmanzilor şi al pasionaţilor de bric-à-brac, unde fiecare lucru e autentic şi certificat: de la carnea care vine de la ţară până la brânzeturile doc ce se întind ca untul pe pâine (Boulevard Richard-Lenoir, orar joi şi duminică dimineaţă).

Cum vă deplasaţi

Folosiţi transportul public: autobuzele, trenurile RER (leagă centrul de periferie) şi metroul, care numără aici şaisprezece linii. Nu recomandăm taxiurile: sunt destul de scumpe şi riscaţi să rămâneţi blocaţi în trafic.

De văzut
poza 2
TOUR EIFFEL

Când a fost construit, între 1887 şi 1889, francezii l-au considerat urât. Însă erau încredinţaţi că opera inginerului Gustave Eiffel, concepută pentru Expoziţia Universală din 1889, va fi mutată după ce se termina expoziţia. Nu s-a întâmplat însă aşa, iar turnul acela de 300 de metri, pe atunci cel mai înalt din lume, a rămas în picioare şi a devenit simbolul oraşului. Pentru a urca există ascensoare sau scări. Turnul găzduieşte magazine de suvenire, platforme panoramice şi Le jules Verne (www.lejulesverne-paris.com): unul dintre celebrele restaurante ale lui Alain Ducasse. Info: Avenue Gustave Eiffel, se vizitează zilnic până seara, orar variabil, www.tour-eiffel.fr.

ARCUL DE TRIUMF

L-a comandat Napoleon în 1806 pentru a celebra victoria de la Austerlitz împotriva austriecilor. Inaugurat în 1836, este versiunea neoclasică a arcelor de triumf romane: măsoară 50 de metri înălţime, 45 de metri lăţime şi conţine mormântul eroului necunoscut şi o terasă panoramică. Info: Place Charles de Caulle, orar 1 aprilie-30 septembrie 10-23; 1 octombrie-31 martie 10-22.30, http:// arc-de-triomphe.monuments-nationaux.fr

CHAMPS-ELYSÉES Şl DÉFENSE

Arcul de Triumf desparte două locuri simbolice: Champs-Elysées şi Avenue Charles de Gaulle care ajunge la Défense.

Champs-Elysées sunt un bulevard de 2 kilometri cu una dintre cele mai faimoase perspective din lume, care au luat fiinţă în secolul XVII la comanda lui Ludovic XIV, astăzi celebre pentru cinematografe şi magazine de firmă. În schimb, Défense este cartierul de zgârie-nori şi de centre comerciale.

Realizat din anii 1950, devine o atracţie numai după 1980, odată cu construirea la vremea aceea a celui mai mare centru comercial de pe continent (Quatre Temps) şi a Arcului Défense (nume oficial, Grande Arche de la Fraternité; nume comun, Grande Arche): un cub aproape perfect de 110 metri înălţime, gol pe dinăuntru, proiectat de arhitectul danez Johann Otto von Spreckelsen din marmură de Carrara, sticlă şi granit. Găzduieşte birouri, restaurante, Muzeul Informaticii. Şi peste tot în jur puteţi admira ca într-un muzeu în aer liber sculpturi de Miré, Calder, Mitoraj. Info: Grande Arche, Parvis de la Défense nr. 1, orar 10-20, www.grandearche.com.

GRANDE ARCHE (MARELE ARC) ÎN CARTIERUL DÉFENCE

poza 6

NOTRE-DAME

 „Doamna” Parisului, construită între secolele XII—XIV, este una dintre cele mai mari şi mai frumoase catedrale din Franţa: o arhitectură gotică de cinci nave pe Île de la Cité, cu faţada încadrată de două turnuri a câte 69 de metri înălţime.

Printre comorile sale se numără cele două rozase ale transeptului de câte 13 metri diametru; statuile lui Ludovic XIII şi a lui Ludovic XIV de la începutul secolului XVIII; magnificele lambriuri ale corului. Aici au loc slujbe religioase şi, periodic, concerte de muzică sacră. Info: Parvis Notre-Dame nr. 6, Place Jean-Paul II, orar 8-18.45 (sâmbătă şi duminică 17.15), www.notredamedeparis.fr.

CATEDRALA NOTRE-DAME
poza 4CENTRUL POMPIDOU

Numit şi Beaubourg, după numele străzii pe care-şi înalţă faţada, este o instituţie de artă contemporană deschisă publicului din 1977. A comandat-o preşedintele de atunci, Georges Pompidou, arhitecţilor Richard Rogers şi Renzo Piano, care s-au răsfăţat cu sticlă, oţel şi structuri tubulare de diferite culori în funcţie de utilizare: albastru pentru conductele de aer, galben pentru sistemul electric, roşu pentru ascensoare.

Clădirea găzduieşte centrul de documentare Kandinsky, biblioteca multimedia, restaurantul Georges şi Muzeul Naţional de Artă Modernă: 60 000 de opere, cea mai mare colecţie din Europa. Info: Place Georges Pompidou, orar variabil pentru muzeu, expoziţii, evenimente, www.centrepompidou.fr.

CENTRUL POMPIDOU DE RENZO PIANO ŞI RICHARD ROGERSpoza 5
INSTITUTUL LUMII ARABE

Vizitaţi-l pentru expoziţii, bibliotecă, cinematograf şi centrul de studii, dar mai ales pentru arhitectura sa: un recipient din sticlă şi oţel conceput în 1987 de un grup de arhitecţi, printre care Jean Nouvel, pentru a se juca oarecum cu lumina. Faţada, expusă spre sud, e compusă din 240 de rozete mici de oţel (inspirate din decoraţiunile arhitecturale islamice) care se deschid şi se închid în funcţie de intensitatea soarelui. Info: Rue des Fosses-Saint-Bernard nr. 1, orar marţi-duminică 10-18, luni închis, www.imarabe.org.

QUAI BRANLY

Muzeul de Arte Primitive, ultimul înfiinţat dintre spaţiile expoziţionale ale oraşului (2006, arhitect Jean Nouvel), etalează stofe din Asia şi Africa, măşti din Oceania, pe lângă 8 000 de instrumente muzicale din Europa şi din Continentul Negru, precum şi 260 000 de obiecte de artizanat preţios ce sunt expuse prin rotaţie. Place şi pentru parcul-pădure proiectat de Gilles Clément şi pentru grădina verticală semnată Patrick Blanc. Info: Quai Branly nr. 37, orar marţi-miercuri-duminică 11-19, joi-vineri-sâmbătă 11-21, luni închis, www.quaibranly.fr.

L’ORANGERIE

Acest muzeu, redeschis în 2006 după restaurare, merită vizitat măcar pentru cea mai importantă operă a sa, seria de tablouri Nymphéas de Claude Monet (1927). Însuşi autorul a aranjat opera, formată din opt panouri, în două săli ale clădirii. Printre alte capodopere expuse există pânze de Cézanne, Renoir, Picasso, Matisse, Modigliani, Gaugain, Utrillo… Info: Jardin des Tuileries, orar 9-18, marţi închis, www.musee-orangerie.fr.

Shopping

Nu puteţi merge la Paris fără să aruncaţi o privire în târgurile de vechituri. Cel mai cunoscut este Marché aux Puces din St. Ouen de Clignancourt (Avenue de la Porte de Clignancourt, sâmbătă-luni, orar variabil în funcţie de anotimp, www.marchesauxpuces.fr). O instituţie pentru haine şi obiecte bric à brac, cu 1.000 de tarabe destinate modei şi 2.500 pentru antichităţi şi anticariat. Frumos mai ales pentru agrafe, broşe şi obiecte de epocă este târgul din Montreuil (Porte de Montreuil, sâmbătă-luni, 7-19).

Însă Parisul este şi oraşul marilor magazine: Les Halles, fosta piaţă acoperită comandată de Napoleon şi transformată într-un mozaic de magazine parţial subterane (www.forumdeshalles.com), şl istoricele Galeries Lafayette din bulevardul Haussmann (www.galerieslafayette.com), templu al cumpărăturilor de lux sub cupola din primii ani ai secolului XX (declarată monument naţional).

Să nu pierdeţi blazonatul butic de pafumuri Maison Guerlain de pe Champs-Elysées (www.guerlain.com), care, pe lângă colecţia de sticluţe din sticlă, a deschis o spa pentru tratamente şi masaje proiectată de Andrée Putman.

Pe Champs-Elysées fac paradă şi mari buticuri de modă ca Louis Vultton, care în interior propune un spaţiu cultural, aşteptând să se deschidă noul muzeu al Fundaţiei Louis Vuitton proiectat de Frank Gehry (www.louisvuitton.com).

O pauză savuroasă la cofetăria bijuterie Pierre Hermé (Rue Bonaparte nr. 72, www.pierreherme.com), cel mai mare cofetar al Franţei, în timp ce, pentru ciocolată, mergeţi la Jean-Paul Hévin (Rue St. Honoré nr. 231, www.jphevin.com). El a inventat bomboanele de cacao si brânză şi amuzanţii pantof ori din ciocolată cu lapte sau amăruie.

MUSÉE D’ORSAY ÎN FOSTA GARĂ

poza 9

MUSÉE D’ORSAY

Fosta gară d’Orsay, transformată în muzeu de Gae Aulenti, expune opere celebre impresioniste şi postimpresioniste. Toată lumea se opreşte în faţa unor capodopere de Monet, Renoir, Cézanne, Degas, Gauguin (cu perioada polineziană), Delacroix, însă clădirea găzduieşte şi lucrări de arhitectură, fotografie, arte aplicate, precum şi vase de Gallé şi Lalique şi piese de mobilier de Gaudi şi Mackintosh. Info: Rue de la Légion d’Honneur, orar marţi-duminică 9.30-78, joi până la 21.45, luni închis, www.musee-orsay.fr.

PLACE VENDÔME, SALONUL PARISULUIpoza 10
PLACE VENDÔME

In 1 arrondissement, „Piaţa Diamantelor”, realizată între 1685-1720 de Boffrand şi Mansart (inventatorul mansardelor), îşi datorează numele numeroaselor magazine de bijuterii care au apărut aici în perioada celui de al Doilea Imperiu.

Frumoasă, simetrică, expune în centru coloana construită la comanda lui Napoleon din cele 1 200 de tunuri austriece topite după bătălia de la Austerlitz (1806). Spre piaţă dau faţadele Ministerului de Justiţie, ale magazinelor de bijuterii Cartier, Dior, Van Cleef & Arples, Buccellati şi celebrul hotel Ritz, din 1898.

BAZILICA SACRÉ-COEUR ÎN MONTMARTREpoza 8
SACRÉ-COEUR

Bazilica din Montmartre, din marmură albă, se găseşte pe vârful colinei cu acelaşi nume şi a fost cea mai înaltă clădire din oraş înainte de a fi construit Tour Eiffel. Realizată din 1877, în formă de cruce, în stil romano-bizantin cu patru cupole, este dintotdeauna un loc important de pelerinaj, un loc de refugiu spiritual şi de ascultat slujbe cântate. Info: Rue du Chevalier-De-La-Barre nr. 35, orar variabil, www.sacre-coeur-montmartre.com

PIRAMIDA ŞI MUZEUL LUVRUpoza 7
Loc de sindrom Stendhal perfect: 35.000 de opere expuse împărţite în opt departamente, de ia Egiptul antic până la a doua jumătate a secolului XIX, şi cu un număr de vizitatori care ajunge la 8 milioane pe an. Cu proiectul Crande Louvre dorit de fostul preşedinte Mitterrand, clădirii-fortăreaţă de secol XII (transformată în muzeu de-a lungul secolelor) i s-a adăugat, în 1988, piramida din oţel şi sticlă proiectată de arhitectul superstar Ieoh Ming Pei ca nouă intrare spre săli.

Însă aici este mereu coadă – mai bine rezervaţi-vă bilet online (de pe site-ul Luvru) şi îndreptaţi-vă spre intrările „mai mici”, cum ar fi Passage Richelieu şi Galerie du Carrousel.

Vă sfătuim să alegeţi bine traseul: Luvrul este al treilea cel mai mare muzeu din lume.

A-l vedea tot înseamnă timp nelimitat, însă pentru cele mai reprezentative opere poate fi suficientă jumătate de zi.

Acestea sunt, în ordinea traseului, Venus din Milo din secolul II î.Hr.; Cupidon şi Psyche de Canova (cea 1797); Libertatea conducând poporul de Eugene Delacroix (1831); Gioconda (1503-1506) şi Fecioara între stânci (1483-1486) de Leonardo da Vinci, Nunta de la Cana de Paolo Veronese (1562-1563); Baia turcească de Ingres (1862); Dantelăreasa de Jan Vermeer (1669-1670). Info: Intrarea principală Pyramide, orar 9-18, miercuri şi vineri până la 23, marţi închis, www.louvre.fr.

O CROAZIERĂ ROMANTICĂ PE SENApoza 11Schimb de perspectivă

In loc să mergeţi prin oraş, vă puteţi îmbarca pe unul dintre vaporaşele ce navighează pe Sena pentru a vedea aşezaţi comod toată pleiada de monumente. Cu Bateaux Mouches (www.bateauxmouches.com) vă veţi îmbarca şi veţi debarca la Pont d’Alma şi într-o oră şi ceva veţi admira Tour Eiffel, Musée du Quai Brandly, l’Hôtel National des Invalides eu mormântul lui Napoleon Bonaparte, Musée d’Orsay, Jardin des Tuileries, parc minunat aflat între Place de la Concorde şi Muzeul Luvru.

După ce treceţi de muzeu, se înconjoară l’Île de la Cité navigând pe sub Pont Neuf, podul devenit celebru din filmul Les Amants du Pont-Neuf cu Juliette Binoche şi Denis Lavant. Pentru un plus de emoţii vă recomandăm să rezervaţi croaziera seara, cu cina servită ia bordul vasului. Când e luminat, Parisul devine o poezie romantică oglindită în apă.

LUMINI ŞI ORNAMENTE LA EURODISNEYLAND

poza 12

DISNEYLAND PARIS

Este cel mai cunoscut (şi mai întins) parc de distracţii din Europa şi place atât copiilor cât şi adulţilor. Inaugurat în 1992, cuprinde două parcuri, Disneyland şi Walt Disney Studios, împărţite la rândul lor în mai multe zone.

În primul se află Main Street USA (inspirată din oraşul natal al lui Walt Disney) cu castelul Frumoasei Adormite; Frontierland cu vaporaşele sale cu aburi; Adventureland, Fantasyland (tărâmul basmelor) şi Discovery, ca să călătoriţi în timp şi în spaţiu.

În schimb, parcul Walt Disney Studios cuprinde studiouri cinematografice, cele ale coloanelor sonore şi ale efectelor speciale, ambiente stil Hollywood şi, adevărată atracţie, întâlnirea cu Minnie, Mickey Mouse, Goofy şi ceilalţi îndrăgiţi eroi Disney.

Parcul se află la circa 30 de kilometri de capitală. Ajungeţi cu metroul RER A. Dacă mergeţi cu maşina, luaţi-o pe A4 ieşirea Parcs Disney. Info: orar Disney Parc: 10-20, Walt Disney Studios: 10-79, www.disneylandparis.com.

FAŢADA SOMPTUOASĂ A PALATULUI VERSAILLES

poza 13
Palatul palatelor este capodopera absolută a Regelui Soare (Ludovic XIV). A pus să fie construit în secolul XVII pentru a se îndepărta împreună cu curtenii săi de Parisul pe care-l considera prea murdar şi zgomotos; se întinde pe 67 000 de metri pătraţi, are 700 de încăperi, peste 2.300 de ferestre, 483 de oglinzi (majoritatea în celebra Sală a Oglinzilor).

CELEBRA SALĂ A OGLINZILOR DIN INTERIORUL CASTELULUI
poza 14
Paris, Franţa

Cele 800 de hectare de parc cu 600 de fântâni sunt o capodoperă de artă peisagistă a grădinilor şi de inginerie hidraulică. Au fost realizate începând cu secolul XVII de o echipă de arhitecţi, de pictori şi de oameni de ştiinţă care au îmblânzit peisajul creând un parc cu geometrii perfecte, cu fântâni şi oglinzi mari de apă care multiplică optic spaţiile.

Printre cele mai frumoase construcţii se numără edificiul roz Le Grand Trianon şi Le Petit Trianon, refugiu al Mariei Antoaneta. Pentru vizită trebuie să vă rezervaţi toată ziua: se ajunge cu maşina pe A13, ieşirea Versailles Château. Cu trenul, mergeţi cu RER C şi cu SNCF. Info: Place d’Armes, Versailles, orar variabil, www.chateauversailles.fr.

Unde dormiţi

Hotel Ritz (lux)

Prin excelenţă hotelul parizian, imortalizat în multe pelicule: pe aici au trecut staruri de la Hollywood, capete încoronate, personalităţi ale lumii mondene precum Coco Chanel, dar şi scriitori de renume precum Marcel Proust, Hemingway… un hotel de legendă.
Info: Place Vendôme nr. 15, tel. 143164533, www.ritzparis.com

Disneyland Hotel (atmosferă)

Stil victorian pentru camerele şi apartamentele acestui megahotel aflat la intrarea în parc. Restaurante, piscină, spa şi nelipsita atmosferă de poveste. Info: Rue de la Marniere, nr. 77777, Chessy €€€€ Banke Hotel (boutique hotel). O adresă rafinată într-o clădire de secol XX în stil Eiffel, care mai întâi a găzduit o bancă. Are 94 de camere, două restaurante, spa, multă atmosferă. Info: Rue La Fayette nr. 20, tel. 1 55332222, http://es.derbyhotels.com/Banke-Hotel-Paris

Hotel Amour (design)

Un hotel în stil parizian în Place Pigalle: camerele, toate diverse, sunt un compromis între artă şi design. Vă recomandăm şi restaurantul, frecventat şi de cei care nu sunt găzduiţi în hotel. Info: Rue Navarin nr. 8, tel. 1 48783180, www. hotelamourparis.fr

Unde mâncaţi

La Meurice (cu stele)

Local foarte elegant, tot numai stucaturi şi oglinzi de secol XVIII, în interiorul hotelului cu acelaşi nume. Lista de vinuri cuprinde peste 600 de mărci, iar meniul propus de chef Yannick Alléno e delicios (3 stele Michelin).

Info: Rue de Rivoli nr. 228, tel. 1 44581055, http://www. lemeurice. corn/ le-meurice-restaurant

Casa Olympe (la modă)

Olympe, maestra bucătar, e un cutremur de cuptoare: a deschis restaurantul când avea 23 de ani, a participat la emisiuni tv, a scris cărţi. Specialitatea ei sunt ravioli cu homar şi friptura de miel.
Info: Rue Saint-Georges nr. 48, tel. 1 42852601, www.casaolympe.com

Chez Janou (bistro)

Un bistro provensal în 3 arrondissement, celebru pentru ratatouille, gazpacho, magret de canard cu rozmarin, vinuri din sudul Franţei.
Info: Rue Roger Verlomme nr. 2, tel. 1 42722841, www.chezjanou.com

Nightlife

Crazy Horse. Nudul ca formă de artă. Rafinatele spectacole de striptease ale acestui cabaret istoric, împreună cu cele de la Lido din Champs-Élysées şi de la Moulin Rouge din Pigalle, sunt o instituţie. Mai mult pentru turişti decât pentru parizieni, însă merită. 

Info: Avenue Georges V nr. 12, www. lecrazyhorse. com

Le Bar. În elegantul hotel Piaza Athénée nu mergeţi doar să dormiţi ori să mâncaţi în rafinatul restaurant al lui Alain Ducasse. Tinerilor le place Le Bar: muzică electro-rock pe fundal luminos care-şi schimbă permanent culoarea şi cele mai bune cocteiluri din oraş servite de la ora 18 la 2 noaptea. Info: Avenue Montaigne nr. 25, http://www.bar-plaza-athenee-paris.com/ Buddha Bar. O altă instituţie: în acest local în stil oriental cu lumină difuză au apărut faimoasele compilaţii muzicale care au făcut înconjurul lumii.

Info: Rue de Boissy d’Anglas nr. 8/12, www. buddhabar.fr

Pentru toate celelalte informaţii: Atout France, www.atout-france.fr şi www.franceguide.com

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.