Un portret original al mureșeanului Bolyai Janos, cel care a reușit, în paralel cu savantul rus Nikolai Lobacevski, să răstoarne Geometria lui Euclid, nu a fost descoperit, deși s-au făcut numeroase cercetări în acest sens. Dept urmare, potrivit experților de la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, în cadrul căreia funcționează și Muzeul Bolyai, chipul lui Bolyai Janos rămâne un mister.
Bibliotecara Klara Petelei a spus că în Muzeul Bolyai se păstrează tabloul original cu chipul tatălui savantului, Bolyai Farkas, care a fost profesor de fizică la Târgu Mureș, însă nu a fost descoperit niciun tablou care să îl înfățișeze pe Bolyai Janos.
„Putem să vedem singurul portret original al lui Bolyai Farkas, însă trebuie să menționez că nu mai există niciun portret original al lui Bolyai Janos, nici aici, nici în altă parte. Există trei variante de portrete, dar despre ele nu se poate ști exact dacă-l reprezintă într-adevăr pe matematician. Se spune că acesta și-ar fi ars toate tablourile”, a spus Klara Petelei, pentru Agerpres.
Aceasta a susținut că nici rămășițele pământești ale lui Bolyai Janos nu îi ajută pe cercetători să reconstituie măcar pe calculator chipul acestuia, deoarece în urma exhumării — după ce a fost îngropat la marginea Cimitirului Reformat din Târgu Mureș, fiind recunoscut doar după butonii ținutei militare — s-a recuperat doar calota craniană, restul degradându-se din cauza umezelii accentuate.
„În muzeu există două cranii, unul aproape întreg, care este craniul lui Bolyai Farkas, tatăl, și o parte din calota craniană a lui Bolyai Janos. Cei doi au fost înmormântați în Târgu Mureș, în anul 1856 tatăl, și în 1860 fiul. La data la care a murit Bolyai Janos, el era o persoană nu prea agreată în Târgu Mureș, deci nu era acea personalitate la care ne referim astăzi. Doar după niște ani buni lumea științifică l-a descoperit practic pe Bolyai Janos. La data la care a fost înmormântat, a fost înmormântat într-o parte mai îndepărtată a cimitirului reformat din Târgu Mureș, însă la începutul secolului XX era jenant să nu fie și el înmormântat, ca și tatăl său, profesorul renumit, într-o parte mai pentru personalități a cimitirului. Ei au fost deshumați, cu procedură absolut oficială, în 7 iulie 1911 și atunci comisia respectivă a hotărât ca fragmentele de cranii să fie conservate și păstrate pentru mai târziu și ele să facă parte din muzeul care deja era planificat să se deschidă, dar s-a deschis mai târziu”, a arătat Klara Petelei.
Aceasta a precizat că pictura din muzeu care îi reprezintă pe cei doi Bolyai este de dată recentă, iar în aceasta este una dintre cele trei variante ale chipului lui Bolyai Janos.
Ana Grama