Părintele Teofil Părăian – Virtuţile sfinților

0
131


Vorbiţi-ne, vă rugăm, despre Sfântul Apostol Pavel. De aseme­nea, şi despre Sfântul Apostol Ioan: despre virtuţile pe care le avea el şi pentru care era mai iubit de către Mântuitorul decât ceilalţi ucenici.

Noi nu ştim de ce l-a iubit Mântuitorul pe Sfântul Ioan Evanghelistul mai mult decât pe ceilalţi… Probabil era mai ascultător, mai gata de a împlini voia Lui. Nu avem de unde să ştim, pentru că nu avem nişte mărturii ale Evangheliei sau ale contemporanilor lor.

În ceea ce-l priveşte pe Sfântul Apostol Pavel, el îşi manifestă anumite virtuţi, anumite calităţi în ceea ce scrie el. De exemplu, când zice: „O, copiii mei, pentru care sufăr din nou dureri ca de mamă, până ce va prinde Hristos chip în voi” (Galateni 4, 19), arată angajarea lui faţă de credincioşi, faţă de Domnul Hristos, pentru credincioşi, prin credincioşi.

Sau când zice: „Ţi-l trimit pe el, chiar inima mea” (Filimon 1,12), arată că se identifică cu omul pe care îl recomandă. Dacă citim Noul Testament cu gândul de a descoperi calităţile Sfântului Apostol Pavel, ne putem da seama de calităţile lui, aşa cum reies din Sfânta Scriptură.

„Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei