Părintele Teofil Părăian – Să fim ortodocşi cum trebuie

0
132
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

După 1989 au pătruns foarte multe secte în ţară. Ce credeţi că ar trebui făcut pentru a le arăta calea cea dreaptă? Ar trebui oare să facem şi noi adunări ca ei sau să ieşim la propovăduire în afara bisericii? Aş vrea să indicaţi mai multe soluţii.

Soluţia este asta: să fim ortodocşi cum trebuie şi să putem să-i convingem şi pe alţii să fie aşa. Eu am spus mai înainte că de la ortodocşi nu merge nimeni la sectanţi. Cineva care-i ortodox cu adevărat şi trăieşte ortodox nu poate să fie altceva decât ceea ce este; iar cei care nu au o trăire ortodoxă autentică, aceia pot să ajungă şi în altă parte.

Să ştiţi că-i mai greu să fii ortodox decât să fii sectar, fiindcă un sectar zice că-i mântuit gata şi că nu mai trebuie să postească (decât când vrea el), că nu trebuie să facă anumite lucruri.

Şi bineînţeles că e mai comod aşa, iar oamenii ajung mai uşor acolo decât unde li se spune că trebuie să posteşti miercurea şi vinerea, că trebuie să posteşti în Postul Paştilor şi în celelalte, că trebuie să mergi la biserică ş.a.m.d.

Noi nici nu trebuie să facem altceva decât ceea ce facem: să ne împlinim datoriile, acolo unde suntem, şi să trăim o viaţă autentică ortodoxă; pentru noi, aceasta este esenţial.

Şi oamenii, dacă pot să înveţe un lucru, este că credinţa noastră ortodoxă este credinţa moşilor şi a strămoşilor noştri, credinţa domnitorilor, care au făcut atâtea mănăstiri, credinţa Sfântului Constantin Brâncoveanu, care s-a jertfit pentru Hristos; iar a renunţa la această credinţă înseamnă a renunţa la tot ceea ce ţine de credinţă şi de neam.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei