Părintele Teofil Părăian – Pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă

0
800
– Spuneţi-ne, vă rugăm, câteva versuri.
Aluat
de Zorica Laţcu
 
Doamne, sfântul Tău cuvânt
Este pe acest pământ
Aluat pe care-lpui
În făina gândului
Şi îl faci ca să dospească
Dospitura cea cerească.
Tu, Care toate le poţi,
Pentru toate, pentru toţi,
Pune-n mine aluat,
Să-l dospesc neîncetat
Şi cuvântul Tău cel sfânt
În covată să-l frământ.
Şi-n cuptorul cel de foc
Al durerilor să-l coc
Şi să fac sfinte prescuri
Pentru cuminecături.
Va trebui să mă opresc, ca să nu fiu şi eu ca acela din întâmplarea cu copilul care era cu tatăl lui în biserică şi a adormit când predica preotul. Şi, când s-a trezit, copilul zice către tată-său: „N-o mai gătat odată? – Ba da, o gătat, dar nu se poate opri!” Aşa şi eu: am gătat, dar nu mă pot opri.
Vreau să vă mai spun ceva, scurt şi cuprinzător. În anul 1971, la noi la mănăstire au venit doi creştini din Germania, soţ şi soţie, doi intelectuali – domnul era judecător la Karlsruhe şi doctor în Drept -, care au stat câteva zile la noi. Şi a venit vorba de o instituţie bisericească din Germania, de lângă oraşul Bielefeld, numită Betel.
Este un nume evreiesc: „Bet El” înseamnă „casa lui Dumnezeu”. A venit vorba despre ea, fiindcă Părintele Serafim Popescu, de la noi de la mănăstire, pe care l-am pomenit, lucrase acolo mai demult, vreme de câteva luni. Şi cei din Germania ne-au spus că la intrare la Betel e scris aşa:
Pace celor ce vin,
Bucurie celor ce rămân,
Binecuvântare celor ce pleacă.
În nemţeşte: Frieden den Kommenden, Freude den Bleibenden, Segen den Scheidenden.
Nouă ne-au plăcut tare mult aceste cuvinte. Şi-atunci, ei au scris în cartea de onoare a mănăstirii: „Pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă, doresc doi creştini evanghelici tuturor celor ce, în urma lor, vor vizita această mănăstire„.
Oamenilor le plac foarte mult aceste cuvinte, îmi plac şi mie şi de aceea am vrut să vi le pun în atenţie şi să vă fac această urare de pace, bucurie şi binecuvântare.
Vă mulţumesc!

„Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei